Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohjelmoiko Volkswagen autoalan mullistuksen?

Saksalaisen suuryrityksen dieselautoihin asennetulla huijausohjelmalla saattaa olla kauaskantoiset seuraukset

Talous
 
Aly Song / REUTERS
Volkswagenit kiinnostivat väkeä Kiinassa Shanghain autonäyttelyssä vuoden 2013 huhtikuussa.
Volkswagenit kiinnostivat väkeä Kiinassa Shanghain autonäyttelyssä vuoden 2013 huhtikuussa. Kuva: Aly Song / REUTERS

Vielä loppukesästä Volkswagenin johto eli unelmaa. Saksalainen autokonserni ohitti ensimmäisellä vuosipuoliskolla Toyotan autojen myyntimäärässä ja otti paalupaikan kisassa maailman suurimman autonvalmistajan tittelistä.

Sitten paljastui, että Volkswagen on huiputtanut asiakkaitaan ja viranomaisia asentamalla miljooniin ajoneuvoihin huijausohjelman, joka vähentää diesel-moottoreiden tuottamia typen oksideja testiolosuhteissa.

Petoksen paljasti Yhdysvaltojen ympäristövirasto EPA. Normaalissa käytössä autot saattoivat tuprautella ilmaan jopa 40 kertaa testituloksia suurempia määriä myrkyllisiä kaasuja.

Volkswagenin päästöpuijaus koskettaa ympäristölainsäädäntöä, Saksan taloutta, yritysjohdon rikosvastuuta ja koko autoalaa.

1. Tarjolla sakkoja, korvausvaatimuksia ja vankilaa
Volkswagenin konkurssiuhka on todellinen – vaikkakin hyvin epätodennäköinen. Konkurssin vakuutukseksi ostettavat Volkswagenin CDS-johdannaiset (credit default swaps) ovat kallistuneet kohun jälkeen merkittävästi. Sijoittajat siis uskovat konkurssiriskin kasvaneen.

Jos sekä asiakkaiden ryhmäkanteita että viranomaisten korvausvaatimuksia alkaa kasautua, yhtiö on pulassa. Yhtiön osakekurssin lähes 40 prosentin romahdus parissa viikossa ja lainakorkojen kasvu eivät helpota lisärahoituksen hakemista.

Pelkästään Yhdysvaltojen oikeusministeriö voi lätkäistä puolen miljoonan maassa myydyn ajoneuvon perusteella jopa 18 miljardin dollarin eli 16 miljardin euron sakon – ja kyseessä on vain yhden tahon korvausvaatimus. Maailmanlaajuisesti huijausohjelmia on asennettu nykytietojen mukaan jopa 11 miljoonaan autoon.

Volkswagen teki viime vuonna liikevoittoa noin 13 miljardia euroa. Sillä on pelkästään käteisvaroja uutistoimisto Reutersin mukaan noin 21 miljardia euroa, joten aivan ensi käänteessä rahat eivät loput kesken.

Toisin kuin finanssikriisin jälkipyykkiä pestäessä, tällä kertaa rangaistukset eivät välttämättä jää organisaatiotasolle.

Yhdysvaltojen varaoikeusministeri Sally Yates peräänkuulutti tässä kuussa Economist-talouslehden mukaan, että petollisten organisaatioiden sakottamisen sijaan viranomaiset keskittyvät jatkossa rikos- ja siviilikanteiden nostamiseen yksilöitä vastaan. Yritys ei enää voisi lieventää rangaistuksiaan tekemällä yhteistyötä viranomaisten kanssa, ellei se suostu antamaan kaikkien petokseen osallistuneiden yksilöiden nimiä.

Martin Winterkorn joutui jo eroamaan Volkswagenin toimitusjohtajan paikalta, mutta häntä ja muita konsernin johtajia vastaan voidaan hyvinkin myöhemmin nostaa syytteitä, jos yhtiötä koskevassa rikostutkinnassa löytyy todisteita osallisuudesta petokseen. Insinööritaustainen Winterkorn vastasi Volkswagenin tutkimuksesta ja tuotekehityksestä vuonna 2009, jolloin huijausohjelmisto ilmeisesti otettiin ensimmäisen kerran käyttöön.

2. Mainehaitat rasittavat myös kilpailijoita
Vaikka Volkswagenin huijaus hakee röyhkeydessään vertaistaan, saksalaiskonsernin suurimmat kilpailijat ovat nekin ryvettyneet viime vuosina omissa kohuissaan.

Japanilainen Toyota joutui kutsumaan lähes parikymmentä miljoonaa autoa korjattaviksi turvallisuusriskien vuoksi vuosina 2009–2012. Korjauskutsujen suma jatkui viime vuonna Takata-yhtiön valmistamien viallisten ilmatyynyjen vuoksi.

Yhdysvaltalainen GM puolestaan yrittää edelleen voittaa kuluttajien luottamusta takaisin. Yhtiö joutui viime vuonna vetämään hurjat 30 miljoonaa autoa pois liikenteestä virtalukkovian vuoksi. GM on myös maksanut korvauksia vian aiheuttamista kuolemantapauksista.

Volkswagenin maineen voikin pelastaa huijausohjelmiston suhteellinen harmittomuus yksittäiselle autonomistajalle.

Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että joka kahdeksas kuolema maailmassa liittyy ilmansaasteisiin. Terveysongelmat ovat erityisen suuria Aasian suurkaupungeissa, joissa autojen käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosikymmeninä. Typen oksidien kaltaisten päästöjen aiheuttama tuho tapahtuu kuitenkin salakavalasti, eikä aiheuta kolarien kaltaista välitöntä järkytystä.

Volkswagenin "suuri puhallus" ei oikeudenkäyntien vuoksi unohdu hetkessä. Skandaalin ajoitus juuri Pariisin ilmastokokouksen alla oli Volkswagenin kannalta onneton. Siitä huolimatta kohu ei välttämättä aiheuta pysyvää syvää Volkswagenin brändiin, jos kuluttajien luottamus turvalliseen ajomatkaan säilyy.

3. Kaista avoinna haastajille
Vanhojen autojättien mokailuista ja tahallisista petoksista hyötyvät haastajat, kuten Tesla. Piilaaksosta ponnistava sähköautoyhtiö järjestikin sopivasti perheautomallinsa julkistajaiset juuri Volkswagen-sopan poristessa kuumimmillaan.

Sähköautojen ja muiden vaihtoehtoisten ajoneuvojen leviäminen vauhdittuisi, jos löytyy todisteita myös muiden autoyhtiöiden osallisuudesta ympäristöhaittojen peittelyyn. Economist-lehti on jopa pauhannut eurooppalaisten suosimien diesel-autojen lopusta. Volkswagenin huijausohjelma manipuloi juuri dieselmoottorin päästöjä.

Kohulla voi olla puhdistava vaikutus, jos viranomaiset kiristävät ympäristöhaittojen testaussääntöjä.

Aiempaa tarkempi syynäys ei jää autoalaan. Esimerkiksi brittilehti Guardian uutisoi torstaina, että Samsungin televisiot vaikuttavat olevan maagisesti energiatehokkaampia testeissä kuin tosielämässä.

Aiemmin tällaiset yksittäistapaukset hukkuivat kuluttajasivujen uumeniin. Volkswagen-kohun jälkeen testipetokset nähdään osana korruptoitunutta järjestelmää, ja niistä on tullut yhteiskunnallisesti merkittäviä uutisia.

Luottamus virallisiin ympäristötehokkuuden mittauksiin on toistaiseksi mennyt, ja sen palauttaminen vaatii ryhtiliikettä niin yrityksiltä kuin viranomaisiltakin. Markkinoiden myrskytessä innovatiiviset yritykset voivat haukata osuuksia vanhoilta mainehaitan piinaamilta jäteiltä.

4. Saksa häpeää ja pelastaa
Volkswagen oli Saksan teollisuuden kruununjalokivi. Vuosikertomuksen mukaan konserni työllistää lähes 600 000 ihmistä – melkein helsingillisen verran väkeä. Työpaikoista 270 000 sijaitsee Saksassa. Koko Saksan autosektori vastaa noin viidenneksestä maan viennistä. Volkswagenin osuus tästä on hieman alle puolet.

Volkswagen on suvereenisti Saksan suurin yritys. Sen liikevaihto oli viime vuonna hieman yli 200 miljardia euroa eli suunnilleen saman verran kuin koko Suomen bruttokansantuote. Yhtiö myi kaikkiaan 10,2 miljoonaa ajoneuvoa – suunnilleen joka yhdeksännen ajoneuvon maailmassa.

Autosektori ruokkii Saksassa myös laajaa alihankkijaketjua, joten vaikutukset heijastuvat yksittäisen yrityksen ulkopuolelle.

Taloudellista kiirastulta kuumemmin Saksaa polttaa kuitenkin häpeä. Rehdin ja taitavan insinöörikansan imago on ainakin hetkellisesti ryvettynyt. Ainoa tapa sovittaa rikokset on kaivaa syylliset esille, muuttaa toimintatapoja ja pyytää nöyrästi anteeksi. Poliitikot todennäköisesti painostavat Volkswagenia tekemään täydellisen yrityskulttuurin suursiivouksen.

Volkswagenille kotimaa on kuitenkin ennen kaikkea turvasatama. Ala-Saksin osavaltio on yksi autoryppään suurimmista omistajista 13 prosentin siivulla. Saksa tuskin antaisi Volkswagenin kaatua, vaikka konserni alkaisikin natista oikeusjuttujen painon alla.

Tilanne muuttuu, jos käy ilmi, ettei Volkswagen ole ainoa toimialan huijari. Koko automaailmaa järisyttävä skandaali johtaisi raatoihin ja yhdistymisiin yrityskentällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat