Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia havittelee kiinalaista ydinvoimaa – länsienglantilaisen kylän asukkaat huolestuivat

Talous
 
Mark Earthy
Muutaman kilometrin päässä Hinkley Point -ydinvoimalasta asuva eläkeläinen ja entinen opettaja Steve Bryant kertoo, että voimala on ollut tärkeä kyläläisten toimeentulolle. Itse hän haluaisi lisää uusiutuvaa energiaa.
Muutaman kilometrin päässä Hinkley Point -ydinvoimalasta asuva eläkeläinen ja entinen opettaja Steve Bryant kertoo, että voimala on ollut tärkeä kyläläisten toimeentulolle. Itse hän haluaisi lisää uusiutuvaa energiaa. Kuva: Mark Earthy

Hinkley Point/Cannington. On sadonkorjuun aika. Ruusupavut roikkuvat raskaina, ja punaposkisia tomaatteja löytyy ainakin neljää sorttia.

Iso vanha omenapuukin on täynnä hedelmiä.

"Kohta rupean tekemään omenaviiniä ja -siideriä", kertoo Steve Bryant takapihallaan Canningtonin kylässä.

Somersetin kreivikunnan hedelmällinen maaperä soveltuu hyvin viljelyyn. Alue tunnetaan kuitenkin parhaiten toisenlaisesta tuotannosta: muutaman kilometrin päässä Bryantin talosta sijaitsee Hinkley Point, yksi Britannian yhdeksästä toimivasta ydinvoimalasta.

Hinkley Point -ydinvoimala sijaitsee Bristolin kanaalin varrella. Viereiseltä rannalta voi löytää ikivanhoja fossiileja. Luonnonharrastajat kiikaroivat täällä lintuja, perhosia ja lepakoita.

Nyt Britannian hallitus houkuttelee kiinalaisia energiayhtiöitä sijoittamaan Hinkley Pointin uuteen reaktoriin. Tulevaisuudessa Britanniaan on tarkoitus rakentaa lisää ydinvoimaa kiinalaisten rahoilla ja tekniikalla.

"Suunnitelmat pelottavat, vaikka en uskokaan salaliittoteorioihin kiinalaisten maailmanvalloituksesta. Mutta onko kiinalainen energia turvallista? Hinkley Point ei voi olla hyvä sijoitus – niin kallis uudesta reaktorista tulee", Bryant miettii.

Hinkley Point -voimalan ensimmäisen A-reaktorin rakentaminen alkoi jo 1950-luvulla. Se ei enää toimi, ja uudempi B-reaktorikin vetelee viimeisiään.

Uuden C-reaktorin pystyttäminen on osoittautunut kalliiksi ja vaikeaksi hankkeeksi. Kustannusarvio on 25 miljardia puntaa eli noin 34 miljardia euroa. Sijoittajia ei löydy tarpeeksi.

Syyskuussa Britannian valtiovarainministeri George Osborne ja energiaministeri Amber Rudd matkustivat Kiinaan hieromaan energiayhteistyötä. Alustavan yhteisymmärryksen mukaan kiinalaiset lähtevät Hinkley Pointiin sijoittajiksi ja Britannian valtio lähtee projektiin takaajaksi kahdella miljardilla punnalla eli noin 2,7 miljardilla eurolla.

Sinetti sopimukselle on määrä saada lokakuun loppupuolella, kun Kiinan presidentti Xi Jinping vierailee Britanniassa.

Jos hanke onnistuu, pääsevät kiinalaiset rakentamaan lisää ydinvoimaa Englannin itärannikolle Bradwelliin. Tämä olisi ydinenergiaviejäksi suuntaavalle Kiinalle iso suositus: jos kiinalainen tekniikka kelpaa nirsoille briteille, kelpaa se pian kaikille muillekin.

"Brittipoliitikot ajattelevat vain seuraavia vaaleja. Energiapolitiikasta puuttuu pitkän ajanjakson näkemys", Bryant miettii Hinkley Pointin naapurissa.

Hän ihmettelee sitä, miten valtion miljardeista ei riitä lisää tutkimusrahaa uusiutuvaan energiaan: "On ironista, että Hinkley Point -ydinvoimala sijaitsee paikalla, jossa vuorovesi-ilmiö on erittäin voimakas."

Bristolin kanaalin varrella sijaitseva Hinkley Point houkuttelee nyt kiinalaisia sijoittajia. Kiinalaisten osuus uudesta reaktorista voi nousta 40 prosenttiin.
Bristolin kanaalin varrella sijaitseva Hinkley Point houkuttelee nyt kiinalaisia sijoittajia. Kiinalaisten osuus uudesta reaktorista voi nousta 40 prosenttiin.

Canningtonin kylässä harva on kuitenkaan kovaan ääneen ydinvoimalaa vastaan. Hinkley Point on työllistänyt ja vaurastuttanut paikallisia jo usean vuosikymmenen ajan.

Etenkin 1960–1990-luvuilla ydinvoimalan palkat ja edut olivat hyvät.

"Canningtonissa on viisi pubia. Missä muussa pikkukylässä on yhtä monta?", Bryant sanoo.

Kylänraitilla lapsensa koulusta hakeneet Natasha Marsh ja Victoria Cairns eivät hekään moiti ydinvoimalaa. Sitä operoiva ranskalainen EDF-yhtiö on kunnostanut kylään puistonkin.

"Ydinvoiman turvallisuus kuitenkin huolestuttaa. Haluaisin enemmän uusiutuvaa energiaa. Kai tämä on myös vähän sukupolvikysymys", Marsh sanoo.

Alueella toimii kuitenkin myös pieni mutta ärhäkkä Stop Hinkley -ryhmä, joka haluaa pysäyttää ydinvoiman rakentamisen.

"On aivan käsittämätöntä, että hallituksemme antaa avoimen šekin lisäydinvoimalle", Stop Hinkleyn viestintävastaava Allan Jeffrey kertoo puhelimitse.

Jos kaikki menee brittihallituksen suunnitelmien mukaan, Hinkley Point tuottaa valmistuttuaan 2020-luvulla seitsemän prosenttia Britannian sähköstä.

"Uskoo ken jaksaa. Alun perinhän sanottiin, että jouluateria kypsyy jo 2017 uuden reaktorin tuottamalla sähköllä."

Canningtonin kylässä asuvaa Natasha Marshia (vas.) huolestuttaa mahdollinen ydinvoimalaonnettomuus. Victoria Cairns sanoo, että hän ei tiedä ydinvoimasta tarpeeksi ottaakseen siihen kantaa.
Canningtonin kylässä asuvaa Natasha Marshia (vas.) huolestuttaa mahdollinen ydinvoimalaonnettomuus. Victoria Cairns sanoo, että hän ei tiedä ydinvoimasta tarpeeksi ottaakseen siihen kantaa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat