Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

FSB:n karkottama liikemies: Fortumin kieltäytyminen Fennovoimasta olisi tulkittu Venäjällä aggressiiviseksi

Talous
 
Mika Ranta HS
Seppo Remes istui vielä viime keväänä usean venäläisyhtiön hallituksessa. Nyt hän viettää Venäjän turvallisuuspalvelun suomaa sapattivuotta.
Seppo Remes istui vielä viime keväänä usean venäläisyhtiön hallituksessa. Nyt hän viettää Venäjän turvallisuuspalvelun suomaa sapattivuotta. Kuva: Mika Ranta HS

Jos kaikki olisi mennyt toisin, idänkaupan konkari Seppo Remes viettäisi tänään maanantaina 60-vuotispäiviään Moskovassa. Sen sijaan Remes juhlii kotiseudullaan Kiuruvedellä perhepiirissä.

Remeksen elämä muuttui kertaheitolla viime keväänä, kun hänelle ilmoitettiin lentokentällä maahantulokiellosta Venäjälle.

Silloin Remes istui usean venäläisyhtiön hallituksessa. Niistä merkittävimmät olivat Venäjän valtion sähköverkkoyhtiö Rosseti, valtion nanoteknologiayhtiö Rosnano sekä miljardöörien Leonid Mihelsonin ja Gennadi Timtšenkon kemianyhtiö Sibur.

Remes ei ole kovin halukas spekuloimaan sillä, mistä hänen karkotuksensa johtui, vaan sanoo sen yhä olevan arvoitus hänelle itselleenkin.

Lehdistössä pohdittiin, olisiko karkotuksen takana ristiriita Rossetin tytäryhtiön toimitusjohtajan Andrei Murovin kanssa. Murovin isä on yksi Venäjän turvallisuuseliitin vaikutusvaltaisimpia miehiä, valtiojohdon suojelupalvelun johtaja Jevgeni Murov.

Remes tyrmää Murov-version "harhana".

Keväällä Remes kertoi erimielisyyksistä Rossetin toimitusjohtajan Oleg Budarginin kanssa. Remes kannatti Rossetin jakeluyhtiöiden yksityistämistä, mitä Budargin vastusti.

Nyt Remes miettii, tuliko hänestä vain pakotenokittelun uhri.

"Oli mahdollisesti sattumaa, että tämä osui minuun."

Hän on toiveikas, että maahantulokielto lyhenisi määrätystä viidestä vuodesta.

Kolme nopeaa

Venäjän talouden kolme haastetta

1. Öljyn hinta
"Öljyn hinnanlasku on toistaiseksi rokottanut Venäjän taloutta eniten."

2. Pakotteet ja geopolitiikka
"Ukrainassa ja Syyriassa olisi päästävä ratkaisuun. Sillä olisi iso merkitys myös taloudelle."

3. Uudistukset
"Venäjän pitäisi tehdä eläkereformi, yksityistää ja leikata puolustusmenoja, mutta en usko suuriin uudistuksiin ennen vuoden 2018 presidentinvaaleja."

Venäjällä karkotus hämmästytti, koska Remestä on pidetty lojaalina. Edelleenkään hän ei suostu julkisesti arvostelemaan Venäjän politiikkaa.

Päinvastoin, hän haluaa voimakkaasti tuoda esiin viestiä siitä, että Venäjää ei pitäisi eristää. Tällainen viesti ei ainakaan haitanne hänen toiveitaan paluusta Moskovaan.

"Eristäminen sopisi niille venäläisille tahoille, jotka haluavatkin eristäytyä. Jos Venäjä eristäytyy, se voi tehdä niin kymmeniksi vuosiksi."

Remes ymmärtää, että Suomi noudattaa EU-linjaa, mutta haluaisi enemmän aktiivisuutta kahdenvälisissä suhteissa.

"Ministeritapaamisia pitäisi olla riippumatta siitä, mitä muut EU-maat tekevät. Tämä voisi olla myös oikea hetki edetä joissakin käsittelemättömissä asioissa."

Fennovoiman ja Fortumin investoinnit Uralilla edustavat Remeksestä myönteistä riippuvuutta, joka estää osapuolia ryhtymästä yksipuolisiin toimiin.

Remes ei usko, että Venäjä olisi suoraan painostanut Fortumia Fennovoiman osakkaaksi.

"Mutta jos Fortum olisi kieltäytynyt hankkeesta sillä perustella, ettei se saa Venäjältä vesivoimaloita, se olisi Venäjällä tulkittu aggressiiviseksi toimeksi."

Remes seurasi aikanaan läheisesti Fortumin investointia Uralilla Venäjän valtion sähköjätin hallituksessa. Hän pitää sijoitusta sinänsä hyvänä.

"Heillä on erinomainen asiakaskunta: suuri osa sähköstä menee öljy-yhtiöille, jotka ovat parhaita maksajia."

Ongelma on lämmön tuotanto. Sitä piinaavat hävikit ja tariffien sääntely, jota Venäjä ei ole purkanut luvatussa aikataulussa.

Remeksen karkotuksen lisäksi suomalaista bisnestä ei ole Venäjällä erityisesti ahdisteltu.

Remes uskoo, että maahan investoineet suomalaisyritykset pärjäävät taantumasta huolimatta.

"Niiden kilpailuasema on parantunut. Rahoitus on vakaata venäläisyhtiöistä poiketen. Sen sijaan ne suomalaisyritykset, jotka ovat perustaneet vientiin Venäjälle, ovat vaikeuksissa."

Remes on yhä yhteyksissä venäläisiin liiketuttaviinsa, jotka kaikki kuulemma vastaavat puhelimeen. Heiltä hän on saanut yleisvaikutelman, että epävarmuus Venäjällä on kasvanut sitten viime kevään.

Remes on viettänyt puolet aikuisiästään Venäjällä: hän muutti Moskovaan vuonna 1993 Nesteen palvelukseen. 2000-luvun puolivälistä lähtien hän on työskennellyt venäläisissä yhtiöissä.

Nyt hän asuu venäläisen vaimonsa ja tämän tyttären kanssa talossa, joka tuli jo aiemmin hankittua venäläisten suosimasta Montenegrosta.

"Olen ottanut FSB:n [Venäjän turvallisuuspalvelu] tarjoaman mahdollisuuden vastaan ja vietän sapattivuotta", hän sanoo ja hymyilee poikamaisesti.

Aika on kulunut lukuharrastuksen parissa. Remes pyörittää yhä perustamaansa EOS-yhtiötä. Venäjän sähkömarkkinoille sijoittava yhtiö on listattu Tukholman pörssiin.

Tulevaisuus on avoinna. Paluu Venäjälle houkuttelisi, mutta sitä odotellessa myös hallituspaikat länsifirmoissa kelpaisivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat