Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siwa hakee uutta potkua muutoksilla – uudistetut kaupat on suunnattu kiireisille kaupunkilaisille

Suomen Lähikauppa havittelee kaupunkilaisasiakkaita uudenlaisilla myymälöillä

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Myymäläpäällikkö Laura Peltola järjestää lounastarjontaa Siwassa Helsingin Eteläesplanadilla. Viime vuonna avattu Siwa on esimerkki uudenlaisista kaupoista, joita Suomen Lähikauppa rakentaa.
Myymäläpäällikkö Laura Peltola järjestää lounastarjontaa Siwassa Helsingin Eteläesplanadilla. Viime vuonna avattu Siwa on esimerkki uudenlaisista kaupoista, joita Suomen Lähikauppa rakentaa. Kuva: Sirpa Räihä HS

Iso salaattibaari, helppoja annoksia lounastajille, paljon hedelmiä mutta vähän juureksia.

Helsingin Eteläesplanadilla sijaitseva Siwa näyttää keinoja, joilla kauppaketju Suomen Lähikauppa yrittää houkutella lisää asiakkaita ja nousta taloudellisesta ahdingostaan.

Fakta

Neljänneksi suurin ruokaketju

 Suomen Lähikauppa syntyi vuonna 2009, kun Tradeka vaihtoi nimeään. Kauppayhtiö syntyi aikanaan Osuuskunta Ekan perustalle.

 Lähikauppa on päivittäistavarakaupassa neljänneksi suurin ryhmä. Saksalainen Lidl meni Lähikaupasta ohi vuonna 2013.

 Ketjulla on 652 myymälää, joista 519 on Siwoja. Valintatalot on määrä muuttaa Siwoiksi vuoteen 2018 mennessä.

 Lähikaupalla on 4 300 työntekijää, ja sen liikevaihto oli viime vuonna hieman alle miljardi euroa.

Yhtiö yrittää päästä jaloilleen uudistamalla koko myymäläverkostonsa. Uudistetut kaupat on suunnattu erityisesti nykyajan kaupunkilaiskuluttajalle, jolla ei ole välttämättä aikaa valmistaa ruokaa alusta lähtien.

"Uudet kaupat, jotka on remontoitu uuden konseptin mukaiseksi, myyvät noin kymmenen prosenttia enemmän kuin vanhanmuotoiset", kertoo Suomen Lähikaupan toimitusjohtaja Ralf Holmlund.

Siwoja ja Valintataloja pyörittävä Suomen Lähikauppa on kuulunut vuosikaudet ruokakauppojen kilpailun häviäjiin. Yhtiön markkinaosuus päivittäistavarakaupasta on vuodesta 2007 romahtanut liki puoleen eli 6,8 prosenttiin, ja kahdeksassa vuodessa yhtiö on tehnyt yhteensä yli 120 miljoonan euron liiketappion.

Pitkän taantuman takia kuluttajat katsovat ruokakaupoissa entistä enemmän hintalappua. S-ryhmän "halpuuttaminen" eli satojen tuotteiden hinnanalennus sai alkuvuodesta valtavasti huomiota.

"Se oli erittäin tehokas markkinointitoimenpide", Holmlund sanoo.

Hintakilpailussa vähemmän tehokkaat lähikaupat kärsivät. Helsingin Sanomien kesällä tekemässä vertailussa Prismasta ostetun ruokakassin hinta oli 41 euroa ja Siwasta ostetun 63 euroa.

"Lähikauppojen hintojen vertaaminen hypermarketien hintoihin ei ole oikea tapa", Holmlund sanoo.

Toimitusjohtaja puhuu "kokonaisedullisuudesta": lähikaupassa käynti sujuu nopeasti, eikä siihen tarvita autoa.

"Pääkaupunkiseudullakin pitää useimmiten hypätä autoon, jos haluaa hyperiin."

Suomen Lähikaupan nykyinen omistaja on pääomasijoittaja Triton.

Rahasto on perustettu 2009, ja pääomarahastoille tyypillisesti se purkautuu vuonna 2018 ja alkaa palauttaa varoja sijoittajilleen. Lähikaupalla on siis edessä muutaman vuoden kuluessa joko myyminen edelleen tai vieminen pörssiin.

Yhtiön kurssin kääntämisessä on iso työ. Kahdeksan vuoden aikana yhtiö on tehnyt positiivisen liiketuloksen vain vuonna 2012, ja viime vuonna tappiota kertyi 15 miljoonaa euroa.

Suomalaiset kotitaloudet ovat aiempaa pienempiä, ja trendin voisi kuvitella suosivan pikkukauppoja. Suomen Lähikauppa ei ole kuitenkaan onnistunut muuttamaan tätä kehitystä kannattavaksi liiketoiminnaksi.

Holmlundin mukaan tappioita selittää hintakilpailun lisäksi yhtiön investointiohjelma. Yhtiö perusti viime vuonna 19 uutta myymälää ja tänä vuonna 13.

Tulevaisuudessa Lähikauppa tavoittelee 20–25 kaupan avaamista vuodessa, lähinnä yliopistopaikkakunnille ja suuriin keskuksiin. Samaan aikaan yhtiö sulkee vuosittain parisenkymmentä myymälää.

Holmlund sanoo S-ryhmällä olleen "jonkinmoinen" etulyöntiasema hyvien kauppapaikkojen löytämisessä, mutta Lähikauppa on silti löytänyt hyvin uusia liiketiloja.

Verkkokauppaa Lähikaupalla ei ole, eikä yhtiöllä ole verkkomyynnin suhteen mitään projektia meneillään. Verkkokaupan kasvu hyödyttää silti myös Lähikauppaa, jonka kautta kulkee paljon paketteja.

"Meillä on jo noin 170 kauppaa, jossa on Posti, ja Postin viime sulkemispäätösten jälkeen tulee lisää."

Kaupan lähivuosien näkymiä sumentaa hallituksen suunnitelma alentaa työntekijöiden palkkoja. Palkanalennus vähentäisi ostovoimaa ja todennäköisesti ruoan myyntiä.

Holmlund suhtautuu suunnitelmiin kaksijakoisesti. Hallituksen tavoite kilpailukyvyn suhteen on hänen mielestään oikea, mutta ostovoiman lasku pelottaa.

"Pakkohan tässä on asioita tehdä, mutta lyhyellä tähtäyksellä niillä on kotimarkkinoilla negatiivinen vaikutus."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat