Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hakukone ottaa siivun majoituksesi hinnasta – ja vastuu jää hotellille

Talous
 
Olli Sulopuisto Juha Jaakkola
Kuva Hoteltonight-sovelluksesta.
Kuva Hoteltonight-sovelluksesta.

Hotellihuoneen varaaminen on helpompaa kuin koskaan. Ei tarvitse kuin näpytellä varauspalvelun hakukenttään paikannimi ja pian ruudulla on kymmenittäin erilaisia hotelleja toivottuun aikaan toivotusta matkakohteesta.

Helppouden takia hotellien on pakko kilpailla hinnoilla.

Jos taas asiakas saapuu vastaanottotiskille ja kysyy huonetta, hän tuskin lähtee viereiseen hotelliin tarkistamaan, saisiko sieltä paremman tarjouksen.

Koska haku- ja varauspalveluiden omistus on keskittynyt muutamalle yritykselle, kunkin hakukoneen markkinaosuus on iso ja vain harvalla hotellilla on varaa kieltäytyä sitä kautta mahdollisesti löytyvistä asiakkaista.

Seitsemän hotellien haku- ja varauspalvelua verkossa

Ebookers

Ebookers tarjoaa hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Omistaja on yhdysvaltalainen Expedia, joka on maailman suurimpia nettimatkatoimistoja. Ebookers.fi
 

Hotels.com

Hotels.com toimii tukkumallilla, eli se ostaa hotelleilta majoituskapasiteettia ja myy sen asiakkaille. Hotels.com
 

Trivago

Trivago on niin sanottu metahakukone, joka etsii vapaita huoneita useasta varauspalvelusta. Trivago.fi
 

Kayak

Myös Kayak on metahakukone. Se kauppaa hotellien lisäksi lentoja ja autonvuokrausta. Kayakin omistaa Priceline, joka on toinen suuri nettimatkatoimisto. Kayak.com
 

Booking.com

Booking.com käyttää provisiomallia, jossa hotelli määrää hinnat ja välittäjä ottaa osan summasta. Booking.com
 

Hotel Tonight

Hotel Tonight myy hotellien tyhjillään olevia huoneita muutaman päivän varoajalla. Toimii vain älypuhelinsovelluksena. Hoteltonight.com
 

Hotwire

Hotwire myy majoitusta hotelleista alehintaan. Temppuna on, että hotellin nimi ja tarkka sijainti paljastetaan vasta kun varauksen on tehnyt. Hotwire.com/hotel

 

1. Miten hotellien varauspalvelut toimivat?

Hotellivarauksia välittävien palveluiden toiminnassa on kaksi eri mallia.

Ensimmäinen tapa on niin sanottu kauppiasmalli, jossa varauspalvelu ostaa hotelleilta majoituskapasiteettia ja toimii sen jälleenmyyjänä.

Ne käyttävät hotelleja ikään kuin tukkukauppana, josta ostetut tuotteet myydään kuluttajille katteen kanssa.

Toinen malli on periä hotelleilta välityspalkkio varatusta huoneesta. Se on välityspalvelulle halvempaa, koska sen ei tarvitse maksaa huoneista etukäteen, mutta toisaalta se on sidottu hotellin asettamiin hintoihin. Tukkumallia käyttävät välittäjät voivat hinnoitella huoneet vapaammin — ja saavat suuremmat voitot.

Näiden lisäksi on vielä olemassa niin sanottuja metahakukoneita, jotka eivät välitä varsinaisia varauksia vaan etsivät sopivaa huonetta monesta hakupalvelusta yhdellä kertaa. Niiden tulot kertyvät hakutulosten ohessa näytetyistä mainoksista. Lisäksi osa saa provisioita asiakkaista, jotka ne lähettävät eteenpäin varsinaisiin varauspalveluihin.

Kaikkein mieluiten varauspalvelut kuitenkin myyvät yhdistetyn lento- ja hotellipaketin. Kyse on oikeastaan perinteisestä paljousalennuksesta, jossa kauppias saa lisää myyntiä ja asiakas säästää hieman.

 

2. Onko vastuu ongelmista varauspalvelulla vai hotellilla?

Vaikka hotellihuone maksetaan varauspalvelulle, yleensä ongelmatilanteet pitää kuitenkin ratkoa hotellin kanssa. Varauspalvelu voi auttaa ongelmatilanteissa, mutta silloin on kyse hyvästä asiakaspalvelusta, ei velvollisuudesta.

"Jos mennään perille vahvistuksen kanssa ja hotelli sanoo että ei löydy, sitten tapellaan hotellin kanssa", sanoo Euroopan kuluttajakeskuksen juristi Saija Kivimäki.

Jos hotelli tarjoaa perillä toisenlaista huonetta kuin mistä varauksessa on sovittu, asia kannattaa selvittää suoraan hotellin kanssa. Se ei ole varauspalvelun vastuulla.

Varauspalvelun vastuu koskee vain yrityksen omaa toimintaa, eli käytännössä sitä, että varaus menee perille ja siitä laskutetaan asianmukaisesti.

Verkkokauppaa koskeva kuluttajansuoja ei siis ylety itse hotellihuoneeseen, joten sille ei synny esimerkiksi automaattista peruutusoikeutta.

Hotellin toimittamat sopimusehdot on syytä tarkistaa ennen maksun maksamista. Suomessa hotellit käyttävät usein majoitusliikkeiden yleisiä varaus- ja peruutusehtoja, mutta muualla käytännöt vaihtelevat.

Hyvä yleisohje on, että hotellihuone kannattaa maksaa luottokortilla.

Luottokortilla maksaessa rahat voi saada takaisin luottoyhtiöltä, mikäli hotelliyhtiö vaikkapa menee konkurssiin.

 

3. Kannattaako varauspalvelun käyttäminen?

Mistä sitten löytää halvimman hinnan unelmien hotelliin lomapäivien ajaksi?

Yleensä kannattaa kysyä hintaa hotellista suoraan, koska silloin välittäjän provisiota ei tarvitse maksaa. Toisaalta välityspalveluiden kautta tulee niin paljon asiakkaita, että hotellien on melkeinpä pakko tarjota heille samanlaisia ehtoja.

Pienet hotellit eivät välttämättä löydy hakupalveluista juuri siksi, että ne eivät halua maksaa välityspalkkioita.

Isoimmilla ketjuilla taas saattaa olla varaa jättäytyä hakukoneiden ulkopuolelle, koska asiakkaat löytävät niiden nettisivuille muutenkin.

Nettivarauksesta voi olla hyötyä joka tapauksessa.

Nettiasiakkaat kun ovat todennäköisimpiä palautteenantajia, joten hotellit haluavat huolehtia heistä.

Nettiostajille tarjotaan usein myös parempi huone ja parempaa palvelua kuin muita kanavia käyttäville.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat