Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritykset innostuivat vastaanottokeskuksista

Pihlajalinna ja Barona saavat saman korvauksen kuin järjestöt ja kunnat

Talous
 
Sastamalan koulutuskuntayhtymä
Pihlajalinna avaa vastaanottokeskuksen Kihniöön. Sinne mahtuu 200 turvapaikanhakijaa.
Pihlajalinna avaa vastaanottokeskuksen Kihniöön. Sinne mahtuu 200 turvapaikanhakijaa. Kuva: Sastamalan koulutuskuntayhtymä

Yritykset keventävät järjestöjen ja kuntien taakkaa perustamalla vastaanottokeskuksia. Se on myös Maahanmuuttoviraston toive. "Meidän pitäisi saada 500 paikkaa vastaanottokeskuksissa auki päivittäin, jotta tilanne pysyy hallinnassa. Yritysten apu on osoittautunut kullanarvoiseksi", kertoo viestintäpäällikkö Hanna Kautto.

Vastaanottokeskuksia on avannut jo kaksi suurta yksityistä yritystä. Lisäksi yksi hanke on vireillä.

Fakta

Valtio maksaa vastaanottokeskusten kulut

 Keskimäärin turvapaikanhakijan vastaanottopalvelut maksavat valtiolle 43 euroa per vuorokausi. Summaan sisältyvät muun muassa tilavuokrat, ruokapalvelut, henkilöstökulut ja terveydenhoito.

 Maahanmuuttovirasto korvaa vastaanottokeskusten ylläpitäjille aiheutuvat kulut hinta-asteikon mukaan. Järjestöille, yrityksille ja kunnille maksetaan suunnilleen saman verran.

 Tänä vuonna turvapaikanhakijoita on saapunut Suomeen jo noin 19 000. Viimeksi turvapaikanhakijoissa nähtiin piikki vuonna 2009, kun hakijoita saapui noin 6 000.

 

Lähde: Maahanmuuttovirasto

Perjantaina sosiaali- ja terveysalan yhtiö Pihlajalinna ilmoitti kolmen vastaanottokeskuksen avaamisesta. Henkilöstöpalvelukonserni Baronan tytäryhtiö Luona on perustanut viisi vastaanottokeskusta pääkaupunkiseudulle. Vastaperustettu 2nd Chance -niminen yritys neuvottelee keskuksen perustamisesta Hartolaan.

Pihlajalinnan toimitusjohtaja Mikko Wirén kuvailee toimintaa yhteiskunnallisen vastuun kantamiseksi. Hän ei osaa ennustaa, onnistuuko Pihlajalinna tekemään vastaanottokeskuksilla voittoa. Pihlajalinna listautui kesällä pörssiin. Uudet omistajat vahtivat terveyskonsernia ja kärkkyvät osinkoja.

"Varmuudella voin sanoa, että tyhjillään olevien, kuluja aiheuttavien tilojen käyttöönotosta on meille hyötyä. Pystymme tekemään tämän hyvin pitkälle samalla hintatasolla kuin Suomen Punainen Risti tällä hetkellä", Wirén toteaa.

Pihlajalinnalla oli valmiiksi kaksi tyhjää tilaa Kokemäellä ja Hämeenlinnassa. Kolmas keskus perustetaan Kihniöön. Yhteensä keskukset majoittavat vähintään 350 turvapaikanhakijaa.

Maahanmuuttovirasto vahvistaa, että valtio maksaa kaikkien vastaanottokeskusten ylläpidosta saman hinta-asteikon mukaan. Tarkkaa asteikkoa Migri ei suostu julkistamaan, koska toimijat alkaisivat vaatia maksua ylärajan mukaan.

Pihlajalinna kävi pitkän keskustelun Maahanmuuttoviraston kanssa ennen tarjouksen jättöä.

"He hakevat merkittäviä ja vakaita toimijoita, jotka pystyvät kantamaan SPR:n rinnalla vastuuta. Esimerkiksi viikonloppuna Suomeen tuli rajan yli 500 henkeä vuorokaudessa. SPR:n resurssit ovat tällaisessa tilanteessa ihan tukossa", Wirén kertoo.

SPR:n pääsihteeri Kristiina Kumpula ei taivu synkistelyyn.

"Eivät resurssimme ole mitenkään erityisen tiukoilla. Tämä on isoin operaatioistamme pitkään aikaan, mutta olimme miettineet jo etukäteen, miten SPR toimii ison avun tilanteessa."

Parhaillaankin SPR:llä on meneillään useita kymmeniä neuvotteluja uusien vastaanottotilojen avaamisesta. Kumpula pitää yksityisten yritysten osallistumista tervetulleena apuna.

"Vastaanottotoiminnassa on jo nyt meidän lisäksemme mukana kuntia ja muita järjestöjä. Monenlaisia toimijoita tarvitaan."

SPR ylläpitää yli puolta aikuisille tarkoitetuista vastaanottokeskuksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat