Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaismarkkinoilla Suomen kannattaa tutkia naapurin kokemuksia

6 400 euron kuukausivuokrasta tuli ahneuden symboli Ruotsissa

Talous
 
Magnus Laupa
Stefan Löfven
Stefan Löfven Kuva: Magnus Laupa

Noin 60 000 kruunua eli runsaat 6 400 euroa. Niin paljon voi maksaa yhden Ruotsiin yksin tulleen alaikäisen pakolaislapsen kuukausivuokra yksityisen Aleris-yhtiön tukiasunnossa Göteborgin lähettyvillä.

Luvusta, joka kävi ilmi Svenska Dagbladetin pakolaisbisnestä tutkivasta laajasta artikkelisarjasta, on tullut viime päivinä symboli keskustelussa, jota Ruotsissa käydään yritysten moraalista turvapaikanhakijoiden luomilla markkinoilla.

Maailmaa ja Eurooppaa koettelee kovin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. Lukemattomat vapaaehtoiset raatavat yötä päivää auttaakseen tulijoita palkatta. Viranomaiset ovat kovassa paineessa. Moni kysyy siksi nyt Ruotsissa, onko oikein, että yritykset voivat laskuttaa palveluistaan lähes millaisia hintoja tahansa.

Pääministeri Stefan Löfven jyrähti aiheesta viikonloppuna. "Viestini on: Miettikää hiukan. Meidän on hoidettava tämä yhdessä Ruotsissa. Onko paras ratkaisu periä 60 000 kruunun vuokraa asunnosta? Miettikää hiukan", hän sanoi Dagens Nyheterin haastattelussa.

Yksityisten yritysten voitot verorahoin rahoitetuilla hyvinvointimarkkinoilla on teema, joka kuohuttaa tunteita säännöllisesti Ruotsissa.

Ennen puhuttiin pääosin vanhustenhoidosta ja koulutuksesta, nykyisin yhä useammin turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanotosta.

Taustalla on paitsi tulijoiden määrän nopea kasvu myös esimerkiksi Ruotsin jo ennestään kova asuntopula, jota poliitikot eivät ole kyenneet ratkaisemaan.

Yhä useampi väliaikainen asunto on tulijoiden määrän kasvaessa vuokrattu yksityisiltä tuottajilta, sillä muita ratkaisuja ei ole nopeasti tarjolla. Keskustelua on syntynyt esimerkiksi palvelujen laadusta. Hallitus selvittää paraikaa osana suurempaa hyvinvointipalvelujen voittoja käsittelevää kartoitusta, miten varojen asianmukainen käyttö voidaan taata.

Koko alalla voitot ovat myös kasvaneet kovaa vauhtia, eivätkä vähiten juuri yksin saapuvien pakolaislasten hoidossa. Heitä odotetaan tulevan Ruotsiin tänä vuonna noin 12 000.

SvD:n kartoitus kertoo esimerkiksi, että Attendon pakolaislapsia majoittavan tytäryhtiön kokonaispääoman tuottoprosentti oli viime vuonna 24. Luku kertoo yhtiön kannattavuudesta, ja se on yli kolminkertainen verrattuna keskimääräiseen pörssiyhtiöön Ruotsissa.

Nyt Attendo muun muassa pitää hintoja ennallaan, vaikka samoihin huoneisiin mahdutetaan yhä useampia tulijoita.

6 400 euron hinnallaan profiloitunut Aleris on selittänyt laskutustaan sillä, että vuokraan kuuluu esimerkiksi ruoka ja palveluja. Lisäksi tavallisempi lasku on 4 800 euron tienoilla. Kalliimpi hinta koskee erityistapauksia.

Kunta puolestaan arvelee, että palvelun pitäisi syntyä noin puolella laskusta.

Suurempaa kuvaa voi lopulta katsoa myös toiselta kantilta: Ilman nopeasti toimivia yrityksiä koko systeemi olisi luultavasti jo hajalla ja tulijat taivasalla.

Joka tapauksessa Suomessa kannattaa tutustua Ruotsin kokemuksiin kunnolla nyt, kun markkinat alkavat muotoutua turvapaikanhakijoiden ympärille.

Miten hintojen karkaaminen ja muut Ruotsissa koetut ongelmat voitaisiin torjua? Miten taataan, että markkinoilla on riittävästi kilpailua ja että kunnat osaavat ostaa palveluita? Ja miten lopulta pidetään huoli siitä, että yritykset tuottavat rahoilla kohtuullista palvelua?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat