Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyriasta pakenevat ehkä vain alkusoitto – Afrikassa itää valtava kansainvaellus

Syyriasta paenneet saattavat olla vain alkusoitto, sanoo Maailmanpankin Francisco Ferreira

Talous
 
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen on tullut tänä vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen oikein päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto & Reuters, grafiikka: Boris Stefanov HS.

Väkivallan pelko ja toive paremmasta elämästä ovat ajaneet tänä vuonna satojatuhansia ihmisiä Eurooppaan.

Pelkästään Saksa odottaa miljoonaa pakolaista kuluvan vuoden aikana. Inhimillinen kriisi on suuri, ja Euroopan unionin yhtenäisyys natisee liitoksissaan.

Kaikki tämä voi olla vasta alkua, sanoo Maailmanpankin johtava ekonomisti Francisco Ferreira.

Hän ei puhu Lähi-idän tilanteen kehityksestä, vaan Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.

Kuka

Francisco Ferreira

 Syntynyt ja kasvanut Brasilian São Paulossa

 Toiminut aiemmin Afrikan alueen pääekonomistina sekä Latinalaisen Amerikan ja Karibian varapääekonomistina

 Julkaissut useita kirjoituksia kehitysmaiden köyhyydestä ja eriarvoisuudesta

 Opettanut muun muassa Rio de Janeiron katolisessa yliopistossa

Afrikka on maailman köyhin alue, ja sen väkiluku kasvaa maailman nopeinta vauhtia.

Afrikassa asuu yli miljardi ihmistä. YK arvioi, että 35 vuoden kuluessa väestön määrä kasvaa 2,4 miljardiin.

Lähes koko väestönkasvu keskittyy Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan eli mantereen köyhimpiin maihin.

Ferreira kehottaa miettimään seurauksia, jos miljardien afrikkalaisten elintaso ei parane tulevaisuudessa merkittävästi.

"Se tulisi luomaan aivan murskaavan paineen kansainvaellukselle. He asuvat aivan Euroopan tuntumassa, välissä on vain pieni meri."

Ferreira vieraili äskettäin Helsingissä YK:n kehityspoliittisen Wider-instituutin tilaisuudessa.

"Afrikka on paljon Eurooppaa suurempi, ja tulee kasvamaan entistä suuremmaksi. Naapurusto on aina mukavampi, jos kaikilla menee hyvin."

Kimmo Räisänen
Francisco Ferreira pelkää, että Afrikka vajoaa taas taantumaan.
Francisco Ferreira pelkää, että Afrikka vajoaa taas taantumaan.

Ferreira on juuri päättänyt monivuotisen pestin Maailmanpankin Afrikan-pääekonomistina. Hän tuntee Saharan eteläpuolisen Afrikan ja sen ristiriitaisuudet hyvin.

Pari viime vuosikymmentä Afrikan talous on kasvanut reippaasti. 2000-luvulla kasvuvauhti kiihtyi noin viiteen prosenttiin, mikä teki Afrikasta maailman toiseksi nopeimmin kasvavan alueen.

Silti puolet Saharan eteläpuolisista afrikkalaisista elää yhä alle 1,25 dollarilla päivässä. Talouskasvu ei ole kyennyt taltuttamaan köyhyyttä.

"Monissa maissa kasvua ajoi nimenomaan luonnonvarateollisuus, joka nostaa kyllä hyvin bruttokansantuotetta mutta huonommin köyhien tuloja", Ferreira sanoo.

Nykyään talouskasvukin on vaarassa, koska raaka-aineet ovat viime vuosina halventuneet pitkään kestäneen kallistumisen jälkeen.

Kiinan talouskasvun heikentyminen painaa raaka-aineiden kysyntää entisestään. Saharan eteläpuolisen Afrikan vienti elää niistä, erityisesti öljystä, kullasta ja maakaasusta.

Ferreira pelkää, että Saharan eteläpuolinen Afrikka vajoaa takaisin taantumaan. 1970-luvun puolivälistä aina 1990-luvulle asti alueen talous supistui.

"Ihmiset puhuivat Afrikasta menetettynä mantereena. Se oli suuri tragedia."

Monen tekijän summana Afrikan suunta lopulta kääntyi. Poliittisen järjestelmän kehitys ja parempi talouspolitiikka loivat kasvulle vahvemman pohjan. Vuosituhannen vaihteessa vielä raaka-aineiden hinnat lähtivät nousuun.

Alettiin puhua "nousevasta Afrikasta". Ferreran sanoin lentäjä oli parempi ja kone ehkä hieman vahvempi, mutta mukana oli myös vahvaa myötätuulta.

Se tuuli on kääntynyt. Mantereen on mukauduttava heikentyvään kasvuun ja huolehdittava samalla siitä, että yhä useampi nousee köyhyydestä.

"Afrikan kasvutarina on tienristeyksessä. Haasteena on selvitä hyödykkeiden halventumisesta niin, että kasvun mahdollistaneet perusteet eivät rapistu", Ferreira pohtii.

"Toistaiseksi on vaikea sanoa, miltä tulevaisuus näyttää. Jotain positiivista voi hakea siitä, että painopiste siirtyy pois raaka-aineista valmistavaan teollisuuteen ja suuren arvonlisän palveluihin."

Afrikka on erittäin hyvä investointikohde, Ferreira sanoo, koska sieltä löytyy sekä markkinoita että työvoimaa. Suomalaiset yritykset hän toivottaa lämpimästi tervetulleiksi.

"Afrikassa on potentiaalia erittäin suurelle keskiluokalle. Miljardi ihmistä voivat ruokittuina, koulutettuina ja oikean infrastruktuurin tukemina olla äärimmäisen tuottavia. Se näkyy jo Nigerian kasvussa."

AXEL SCHMIDT / REUTERS
Eritrealaisia turvapaikanhakijoita rekisteröintikeskuksessa Berliinissä lokakuun alussa.
Eritrealaisia turvapaikanhakijoita rekisteröintikeskuksessa Berliinissä lokakuun alussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat