Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viestintäministeri Berner: Päätös ei estä kohdennettua verkkotiedustelua

Talous
 

Vaikka EU-tuomioistuimen tiistainen päätös rajaa sitä, millainen turvallisuusviranomaisten tekemä verkkotiedustelu on mahdollista, päätös ei tarkoita sitä, että verkkotiedustelu olisi kokonaan kiellettyä, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk).

"Se johtopäätös, että kaikki verkkotiedustelu olisi mahdotonta, on ennenaikainen", Berner sanoo. "Olemme koko ajan olleet Suomessa hereillä sen suhteen, ettei tiedustelulla loukata kansalaisten perusoikeuksia."

Bernerin mukaan tuomioistuimen ratkaisu tarkoittaa verkkotiedustelun pelisääntöjen todella tarkkaa määrittelyä. "On ihan selvää, että emme voi olla ilman tiedonhankintalakia."

"Päätös kuitenkin totta kai vaikuttaa tiedustelulakien valmisteluun, koska nyt voidaan katsoa, että massavalvonta loukkaa yksityisyyden suojaa."

Suomi ei Bernerin mukaan voi jäädä nykyisenkaltaiseen sopimuksettomaan tilaan, jossa ei ole määritelty lailla, miten Puolustusvoimat ja Suojelupoliisi pystyvät tarvittaessa hankkimaan tietoa verkossa. "Turvallisuusviranomaiset tarvitsevat tarkasti määriteltyä kohdennettua verkkotiedustelua."

Tiedustelulakeja valmistellaan laajasti juuri siksi, että uusissa tiedustelulaeissa aiotaan huomioida paitsi turvallisuusviranomaisten tiedonsaantitarpeet, myös perustuslain vaatimukset, yksityisyydensuoja ja tietoturva, Berner sanoo.

"Perusoikeuksien suhde Suojelupoliisin ja Puolustusvoimien tiedonsaannin tarpeisiin on kuitenkin haastava."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat