Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Alahuhdan "Johtajuus" raottaa tehojohtajan pehmeämpää puolta

Tähtijohtajan kirja on erinomainen katsaus, miten yrityksen voi saada kehittymään

Talous
 
Alf Rehn
Kimmo Mäntylä Lehtikuva
Nokian Anssi Vanjoki (vas.) ja Matti Alahuhta esittelivät uusia puhelinmalleja messuilla Saksan Hannoverissa vuonna 2002.
Nokian Anssi Vanjoki (vas.) ja Matti Alahuhta esittelivät uusia puhelinmalleja messuilla Saksan Hannoverissa vuonna 2002. Kuva: Kimmo Mäntylä Lehtikuva
Arvio: kirjat
Matti Alahuhta: Johtajuus – kirkas suunta ja ihmisten voima. Docendo.
206 s.

Matti Alahuhta on Suomen kunnioitetuin yritysjohtaja, piste. Muut voivat olla näkyvämpiä ja tunnetumpia, mutta Alahuhta on suomalaisista yritysjohtajista se kaikkein kunnioitetuin. Täten kirja häneltä on jo itsessään tapahtuma, etenkin kun se kertoo johtajuudesta.

Johtajuus – kirkas suunta ja ihmisten voima on kirjoittajansa näköinen. Se ei ole räiskyvä tai yliampuva, vaan ennemmin hillitty, jopa vähäeleinen. Sen kieli ei maalaile, vaan kuvailee rauhallisesti tilanteita. Lukija, joka toivoo johtajuuskirjalta vauhtia ja vaarallisia tilanteita, todennäköisesti pettyy, koska kirjassa ei tarjoilla kutkuttavia paljastuksia eikä jännitysnäytelmiä. Päinvastoin. Kirjassa korostuu vahvasti suomalainen asiallisuus, ja paikoitellen kirja on miltei kliininen. Samalla kirja on yllättävän lämminhenkinen ja huokuu aitoa huolta muista ja heidän panoksensa muistamisesta.

Kirjan neljästä kappaleesta ensimmäinen ja viimeinen käsittelevät johtajuutta hyvin yleisellä tasolla. Ne tarjoavat niin filosofisia huomioita kuin varsin arkisia toteamuksia siitä, mikä elämässä on tärkeää.

Kirjan "pihvi" ovat luvut kaksi ja kolme. Ensimmäinen näistä käsittelee johtajuutta kriittisissä vaiheissa, ennen kaikkea Koneen tarinan kautta, ja antaa kiehtovan kuvan suuresta suomalaisesta menestystarinasta. Nokiaakin sivutaan, analyyttisesti ja kaunistelematta, joskin Alahuhta keskittyy ennemmin positiivisiin tarinoihin kuin virheiden läpikäyntiin. Kirjan kolmas osa on taas kirjoittajan selkeä manifesti johtajuudesta ja linjaa, mitkä tämän modernit kulmakivet ovat.

Alahuhta on mieltynyt listoihin, ja niitä tarjoillaan useita. Tämä ei tarkoita, että hän listaa itsestäänselvyyksiä. Päinvastoin lukija yllättynee, miten vahvasti esimerkiksi ihmisten kuunteleminen ja moninaisuus nostetaan tässä ykkössijalle.

On sanomattakin selvää, että Johtajuus myy hyvin. Jokainen suomalainen johtaja ja jokainen suomalainen, joka haluaa johtajaksi, lukee sen. Eikä syyttä.

Se on erinomainen katsaus siihen, miten yrityksen voi saada kehittymään, kun mahdollisuus siihen on tarjolla. Vaikka kirjan heikkoudeksi voisi laskea sen, että se pohjautuu ennen kaikkea onnistumisiin, se tähdentää silti, miten paljon työtä näihinkin on mahtunut.

Samalla kirja olisi voittanut, jos sitä olisi tiivistetty ja editoitu paremmin. Sen, että kirja on pitkälti Koneen tarinan juhlaa, voi hyväksyä, jopa silloin kun liikutaan vaarallisen lähellä mainostekstiä. Suurempi ongelma on, että tietyt ideat ja ilmaisumuodot toistuvat liian usein, samalla kun eräät varsin kiintoisat huomiot saavat aivan liian vähän tilaa. Esimerkiksi jälkimmäisestä käy kirjan lopussa tuleva huomio tavallisuuden tärkeydestä johtamisessa. Tämä on erittäin kiintoisaa, jopa oman kirjan arvoinen huomio, mutta nyt se jää tyngäksi.

Tällaiset kauneusvirheet ovat silti toissijaisia.

Johtajuus on hyvä kirja, niin aikansa dokumenttina kuin julistuksena johtajille, vaativa ja samalla inhimillinen, vähän niin kuin kirjoittajansa.

Kirjoittaja on Åbo Akademin liiketaloustieteen professori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat