Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jan Vapaavuori: Nyt on tarjolla rahaa investointeihin

Talous
 
Markus Jokela / HS
Jan Vapaavuori
Jan Vapaavuori Kuva: Markus Jokela / HS

Nyt olisi tarjolla rahaa. Enää tarvitaan hyviä hankkeita ja yritysten intoa investoida.

Tämä oli entisen kokoomusministerin Jan Vapaavuoren viesti Helsingin-vierailulla tiistaina. Vapaavuori aloitti syyskuun alussa työt Euroopan investointipankissa (EIP) yhtenä pankin kahdeksasta varapääjohtajasta.

Fakta

EIP on EU:n pankki

 Vuonna 1958 perustettu Euroopan investointipankki on EU-maiden omistama rahoituslaitos.

 Se rahoittaa yrityksiä ja julkisia hankkeita. Pankin rahoitusosuus voi olla maksimissaan puolet hankkeen kokonaiskustannuksista.

 EIP hoitaa nyt myös niin sanotun Junckerin paketin eli EU:n komission ajaman yli 300 miljardin euron investointiohjelman julkisen rahoitusosuuden hallinnoinnin. Komissiossa ohjelman toteuttamisesta vastaa Jyrki Katainen (kok).

 EIP:n taseen loppusumma oli viime vuoden lopussa 542 miljardia euroa, eli se on huomattavasti suurempi rahoittaja kuin esimerkiksi Maailmanpankki.

Hänen vastuullaan ovat pankin rahoitushankkeet Pohjoismaissa ja Baltiassa.

"Ja toivottavasti jossain vaiheessa myös Venäjällä, jos asiat muuttuvat niin, että voimme rahoittaa hankkeita myös siellä", Vapaavuori sanoo.

EIP tunnetaan Suomessa huonosti, vaikka siltä on virrannut lainarahaa tännekin noin miljardi euroa vuodessa. Lainat on käytetty julkisiin rakennushankkeisiin ja suurissa suomalaisyrityksissä.

Noin kymmenesosa EIP:n rahoituksesta menee EU:n ulkopuolisiin kohteisiin. "Suomessa tunnetuin tällainen hanke on varmasti Pietarin jätevedenpuhdistamon rakentaminen", Vapaavuori sanoo.

Nyt EIP:llä on edessään uusi urakka. Pankki on saanut tehtäväkseen hoitaa niin sanotun Junckerin suunnitelman rahoituksen hallinnoinnin. Suunnitelmalla yritetään saada aikaan 315 miljardin euron investoinnit EU:ssa. Investointien tarkoituksena on vauhdittaa talouskasvua.

Tarkoitukseen varattu rahasto eli ESIR on sijoitettu EIP:hen.

Koko 315 miljardista vain noin 60 miljardia tulee rahastosta. Lopun pitää löytyä muista lähteistä eli esimerkiksi yritysten omistajilta tai pankeilta.

"Pankin rahoitus ei kokonaisuudessaan tämän myötä juurikaan kasva, mutta aiempaa suurempi osuus rahoituksesta kohdistetaan aiempaa riskipitoisempiin hankkeisiin", Vapaavuori sanoo.

Koko Junckerin suunnitelman tarpeellisuus on kyseenalaistettu, koska Euroopassa on matalien korkojen ja keskuspankin osto-operaatioiden takia rahaa liikkeellä yllin kyllin. Vapaavuoren mukaan olennaista onkin se, että pankki voi ottaa kantaakseen riskiä.

"Investointitaso on 15 prosenttia alle sen, mitä se oli ennen kriisiä. Siihen on monta syytä, mutta ne voi tiivistää siihen, että ei ole hankkeita eikä ole riskinottohalukkuutta", Vapaavuori sanoo.

ESIR:n puitteisiin rakennetaan monenlaista rahoituksen mallia. "Rahoitus voi olla perinteistä lainaa, oman pääoman ehtoista rahoitusta tai vaikka välirahoitusta", Vapaavuori sanoo.

Välirahoitus tarkoittaa esimerkiksi lainaa, joka voidaan joissain oloissa muuttaa osakkeiksi.

EIP:n kanssa aiemminkin toimineet rahoituksen välittäjät – Suomessa Finnvera, Tekes ja OP-ryhmä – voivat saada pk-yrityksille myöntämilleen lainoille esimerkiksi osatakuut ESIR:stä. Se voi vähentää vakuuksien tarvetta.

Suomessa ensimmäinen ESIR:stä rahoitettu hanke on Metsä Fibren rakentama Äänekosken sellutehdas. Koko 1,25 miljardin euron hankkeesta ESIR lainaa 200 miljoonaa.

"Suomi on hyvistä peruslähtökohdista huolimatta jotenkin jumissa. Tarvitaan toimia, joilla kustannuskilpailukyky ja usko talouteen ja tähän järjestelmään saadaan palautettua. Se on osin psykologiaa ja osin riittävän jämäköitä poliittisia ja työmarkkinapäätöksiä. Ja päätöksiä tarvitaan useita", Vapaavuori sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat