Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietosuojan kiristyksellä rajuja seurauksia Suomessakin – ”Puolustusministeriön korttitalo verkkotiedustelulaiksi romahti”

Euroopan unionin tuomioistuimen päätös kiristää tietosuojaa vaikuttaa yrityksiin ja Suomeen kaavailtuun verkkotiedusteluun

Talous
 
Leonhard Foeger Reuters
EU-tuomioistuimen päätös kiristää tietosuojaa oli suuri voitto itävaltalaiselle oikeustieteen jatko-opiskelijalle Maximillian Schremsille. Schrems hermostui siihen, että Facebook siirtää käyttäjiensä tietoja Irlannissa olevasta palvelinkeskuksesta Yhdysvaltoihin. Kuvassa Schrems vastaa median kysymyksiin Wienissä huhtikuussa.
EU-tuomioistuimen päätös kiristää tietosuojaa oli suuri voitto itävaltalaiselle oikeustieteen jatko-opiskelijalle Maximillian Schremsille. Schrems hermostui siihen, että Facebook siirtää käyttäjiensä tietoja Irlannissa olevasta palvelinkeskuksesta Yhdysvaltoihin. Kuvassa Schrems vastaa median kysymyksiin Wienissä huhtikuussa. Kuva: Leonhard Foeger Reuters

Euroopan unionin tuomioistuimen tiistainen päätös kiristää tietosuojaa vaikuttaa laajasti myös Suomeen.

Asianajaja Jukka Lång asianajotoimisto Dittmar & Indreniukselta arvioi, että päätös vaikuttaa ainakin suurimpaan osaan suomalaisista pörssiyhtiöistä.

Tuomioistuin katsoi Euroopan komission Yhdysvaltojen kanssa solmiman tietosuojaa koskevan turvasatamasopimuksen pätemättömäksi.

Vuonna 2000 tehty turvasatamapäätös tarkoitti, että komission mielestä yhdysvaltalaisten yritysten takaama tietosuojan taso oli riittävä eurooppalaisen lainsäädännön näkökulmasta. Siksi komissio salli, että yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia tietoja siirrettiin Euroopasta Yhdysvaltoihin.

Sittemmin on selvinnyt, että Yhdysvaltojen kansallinen turvallisuusvirasto NSA pääsee erittäin laajasti käsiksi yhdysvaltalaisten yritysten hankkimiin tietoihin.

Turvasatamapäätös on ollut suomalaisille yrityksille henkilötietolain edellyttämä peruste sille, että ne sallivat it-palveluidensa ulkoistamisessa tietojen siirron Yhdysvaltoihin. Tuomioistuimen katsottua turvasatamasopimuksen pätemättömäksi, yritykset eivät voi enää nojata siihen.

"Yritysten täytyy miettiä uusia perusteita sille, että niiden it-palveluiden ulkoistuskumppani tai alihankkija voi siirtää tietoja Yhdysvaltoihin. Käytännössä se tarkoittaa, että suomalaisten yritysten on tehtävä yhdysvaltalaisten kumppaneidensa kanssa erilliset sopimukset siitä, että ne noudattavat eurooppalaista tietosuojan tasoa", sanoo Lång.

Esimerkiksi pilvipalveluja ylläpitävät usein yhdysvaltaiset it-yritykset, jotka siirtävät tietojaan laajasti Euroopasta Yhdysvaltoihin.

Henkilötietolain mukaan henkilötietoja voidaan siirtää Euroopan unionin tai Euroopan talousalueen ulkopuolelle ainoastaan, jos kyseisessä maassa taataan tietosuojan riittävä taso.

Tuomioistuimen pätemättömäksi katsoma turvasatamapäätös oli tae sille, että yhdysvaltalaisissa yrityksissä tietosuoja on ollut riittävällä tasolla.

EU:n tuomioistuimen mukaan turvasatamapäätöksessä ei otettu riittävästi huomioon perusoikeuksiin kuuluvaa yksityisyyden suojaa. Tuomioistuimen mukaan kansallisella tietosuojaviranomaisella on velvollisuus varmistaa, että käyttäjien tietojen siirtyminen Yhdysvaltoihin tai Yhdysvaltojen kautta ei johda perusoikeuksien loukkauksiin.

Tästä on kyse

 Viestinnän luottamuksellisuus kuuluu yksityisyyden suojaan, joka on turvattu kansainvälisissä sopimuksissa.

 EU-tuomioistuimen mukaan yritykset eivät saa siirtää turvasatamapäätöksen nojalla yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia tietoja Euroopasta USA:han.

 Yhdysvaltalaisten yritysten tietosuoja ei ole riittävä, koska NSA pääsee tietoihin käsiksi.

Oikeustieteilijöiden mukaan tuomioistuimen ratkaisu vaikuttaa väistämättä myös Suomessa valmisteilla oleviin tiedustelulakeihin. Tuomioistuin toteaa ratkaisussaan, että verkkoliikenteestä kerättävät tiedot ilman mitään rajoitusta, erotusta tai poikkeusta loukkaavat yksityiselämän kunnioittamista koskevaa perusoikeutta.

"Puolustusministeriön korttitalo verkkotiedustelulaiksi on tuomioistuimen ratkaisun takia romahtanut. Tietojen massaluonteinen kerääminen verkkoliikenteestä ei ole mahdollista, vaikka myöhemmin analysoitaisiin vain osa tiedoista", sanoo Euroopan yliopistoinstituutin kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin.

Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Juha Lavapuro korostaa, että tuomioistuin kielsi jo keväällä 2014 yksityisyyden suojan piiriin kuuluvien tietojen massaluonteisen keräämisen ja tallentamisen.

"Viestiliikenteen sisältöön puuttuminen massaluonteisesti ilman mitään erottelua on molempien ratkaisujen perusteella selvästi kiellettyä."

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojasen mukaan verkkotiedustelulakeja joudutaan harkitsemaan uudestaan muuallakin kuin vain Suomessa. Tiistaina EU-tuomioistuin katsoi entistä jämerämmin massavalvonnan rikkovan perusoikeuksien ydintä.

"On suorastaan lapsellista kuvitella, että Suomessa tiedustelulainsäädännön ongelmat ratkaistaisiin pelkästään perustuslakia muuttamalla. Suomella ei ole mitään mahdollisuutta pullikoida EU-oikeutta ja kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia vastaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat