Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnairin iso mutta harkittu riski – auttaako tänään esiteltävä Airbus A350 sinivalkoiset siivet nousuun?

Uusien lentokoneiden osto on vasta-argumenteista huolimatta Finnairilta rohkea veto, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Juha-Pekka Raeste

Talous
 
Katso A350:n ensilaskeutuminen ja tutustu matkustamon sisätiloihin
Katso A350:n ensilaskeutuminen ja tutustu matkustamon sisätiloihin
Finnairin Airbus-laivaston ensimmäinen A350-lentokone laskeutui Helsinki-Vantaalle keskiviikkona. HS seurasi tervetuloseremoniaa. Matkustamon suunnitellut Vertti Kivi esittelee koneen sisätilat. Finnairin Pekka Vauramo, Finavian Kari Savolainen ja ensilennolla purserina ollut Mirja Uosukainen kertovat, mitä uusi lentokone heille merkitsee. Toimittaja Juha-Pekka Raeste HS, kuvaus & leikkaus Terhi Liimu HS.

Ensin hyvät uutiset.

Finnair esittelee uuden Airbus A350 -laivastonsa ensimmäisen koneen tänään keskiviikkona Helsinki-Vantaan lentokentällä. Kahden seuraavan vuoden kuluessa koneita on Finnairin käytössä yksitoista.

Uudet koneet käyttävät 25–30 prosenttia vähemmän polttoainetta kuin niillä korvattavat vanhat A340-koneet. Tämä tuo Finnairille merkittävän kilpailuedun, sillä polttoaineet muodostavat 25–40 prosenttia lentoyhtiön kuluista.

Uudet koneet lisäävät myös matkustajamukavuutta ja intoa matkustaa juuri Finnairin koneilla.

Moni lentomatkustaja tuntee lapsenomaista iloa siitä, että on voinut olla upouudessa konetyypissä, jonka uusista penkeistä, laajakaistaverkosta, valaistuksesta ja ilmanvaihdosta voi antaa oman mielipiteensä.

Finnair saa A350-koneensa ensimmäisenä lentoyhtiönä Euroopassa ja kolmantena maailmassa Qatar Airwaysin ja Vietnam Airlinesin jälkeen.

Yleisen käsityksen mukaan Finnair sai ostettua koneensa halvalla, koska se oli niin aikaisin liikkeellä.

Nyt se on jo myynyt kaksi konetta leasing-yritykselle omaa ostohintaansa kalliimmalla niin, että tuloksena oli 70 miljoonan euron myyntivoitto.

Uudella laivastolla Finnair voi panostaa entistä paremmin strategiansa ytimeen eli Aasian-liikenteeseen.

Lentoliikenteen ennustetaan kasvavan erityisesti Aasiassa, ja Finnairin tavoitteena on ollut jo parinkymmenen vuoden ajan kahmia osansa Aasian ja Euroopan välisestä lentoliikenteestä.

Aasian-strategian alkuvaiheessa vuosituhannen vaihteessa Finnairin myyntimiehet selittivät aasialaisille Suomen maantieteellistä etua piirtämällä mustalla tussilla appelsiiniin maailmankartan. Pohjoisessa yläkärjessä sijaitsi Suomi ja siitä vähän alas oikealle heti Venäjän jälkeen Aasia.

Appelsiiniin piirretystä viivasta näki paperikarttaa paremmin, että lyhyin reitti Eurooppaan kulki usein Suomen kautta.

Jos viivan veti appelsiinin keskeltä kohti Keski-Eurooppaa, matka oli selvästi pidempi.

Lisäetuna Finnairilla on ollut se, että yhdellä lentokoneella on pystynyt tekemään edestakaisen lennon Aasian reittikohteisiin vuorokauden aikana.

Finnair kisaa lähinnä edullisten välilaskulentojen markkinoilla. Niillä liikennettä syötetään Helsinki-Vantaalta kaupunkeihin, joista ei ole suoria Aasian-lentoja. Tässä Finnairia auttaa Helsinki-Vantaan lentoaseman sujuva toiminta ja liikenteenohjaus.

Euroopan suurkaupunkien ja Aasian kohteiden välisiä suoria lentoja vastaan Finnairin on vaikea kilpailla, mutta astetta pienempiin Pohjois- ja Keski-Euroopan suurkaupunkeihin matkatessa se on vahvoilla.

Finnairia auttaa paljon se, että polttoaineen hinta on laskenut vuodessa noin puoleen. Myös yhtiön oma kulujenkarsimisohjelma on edennyt vaikeuksista huolimatta suunnitelman mukaisesti.

Laivastoa uusittaessa myös siitä voi olla hyötyä, että valtio omistaa pörssiyhtiö Finnairista yli puolet. Tämä vähentää velkojien pelkoa siitä, että Finnair ajautuisi konkurssiin.

Sitten huonot uutiset.

Kun Finnair harkitsi konekauppaa, öljyn hinnan uskottiin yleisesti nousevan yli 120 dollariin barrelilta. Vuoden aikana raakaöljyn hinta on pudonnut 90 dollarista 45 dollarin paikkeille.

Se tarkoittaa, että Finnairin suhteellinen kilpailuetu vanhoilla koneilla lentäviin lentoyhtiöihin verrattuna on puolittunut.

Jos Finnair esimerkiksi laski vuosi sitten säästävänsä polttoainekustannuksissa kymmenen euroa matkustajaa kohden, nyt säästöä tulee vain viisi euroa.

Toinen ongelma liittyy Finnairin Aasian-strategiaan.

Jotta matkustajan saa lentämään Helsingin kautta, lento täytyy myydä aina suoraa lentoa halvemmalla. Ja syöttöliikenne Helsingin ja eurooppalaisten kaupunkien välillä maksaa paljon Finnairillekin.

Finnair ei ole koskaan avannut Aasian-liikenteensä kannattavuutta niin, että osakesijoittaja pystyisi kunnolla arvioimaan syöttöliikenteen kuluja ja Aasian-strategian tuottoisuutta.

Maantieteellinen erikoisasemakin on osaltaan totta, osaltaan markkinamiesten hyvä keksintö. Helsingin maantieteellisesti edullinen sijainti ei juuri eroa Pietarista, Tukholmasta tai Baltian maiden lentokentistä.

Toisaalta matkustajia voi Helsinki-Vantaan sijasta yhtä lailla kiehtoa välilasku Persianlahden maiden lentoyhtiöiden hulppeilla lentokentillä, vaikka lentoaika olisi hiukan pidempikin.

Finnairin vanhaa appelsiinivertaustakin voi tosikko kritisoida – oikeastihan maailma ei ole appelsiinin vaan pallon muotoinen.

Myös valtion enemmistöomistus voi olla lopulta rasite. Se voi tuudittaa henkilöstön turvallisuudentunteeseen, hidastaa muutoksia ja houkutella johtajat yli-investoimaan, koska lasku menee valtion piikkiin.

Miten hyviä ja huonoja näkymiä tulisi siis arvottaa? Onko Finnairin lasi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä?

Vastus riippuu täysin katsantokannasta.

Suomalaiseen talouspuheeseen on vuosikausien ajan kuulunut se, että asioiden huonoja puolia korostetaan. Perusteluna on se, että näin saadaan luotua "tarvittava kriisitietoisuus".

Finnairin konekauppa on rohkea poikkeus tästä ajattelutavasta. Siinä on uskoa tulevaan.

Näin nousee ja laskee Finnairin uusi kone
Näin nousee ja laskee Finnairin uusi kone
Finnair saa käyttöönsä uuden Airbus A350-lentokoneen. HSTV:n videolta näet, miltä kone näyttää sisältä ja ulkoa. Sisäkuvat ovat koneen malliversiosta, eikä siinä vielä ole Finnairille kustomoitua sisustusta. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus: HSTV-arkisto ja Finnair.

Tältä näyttää Finnairin tulevissa Airbus-lentokoneissa
Tältä näyttää Finnairin tulevissa Airbus-lentokoneissa
Finnair on tilannut Airbusilta 11 uuden sukupolven A350-konetta, joista ensimmäiset tulevat Aasian-reiteille syksyllä. Matkustamossa on haettu uudenlaista tunnelmaa ja mukavuutta. Katossa vilkkuvat led-valot, jotka Helsinkiä lähestyttäessä viilenevät siniseen. Toimittaja: Pipsa Palttala, kuvaus ja editointi: Jani Viskari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat