Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panimojätti taas kilpailijansa perässä

Talous
 

Maailman suurin panimoalan yhtiö Anheuser-Busch Inbev (ABI) jatkaa sinnikkäästi suurimman kilpailijansa SAB Millerin piirittämistä. ABI teki keskiviikkona 65,2 miljardin punnan eli 89 miljardin euron ostotarjouksen.

Osakekohtaisesti tarjous on 42,15 puntaa. Aiemmin ABI on tarjosi SAB:sta ensin 38 ja sitten 40 puntaa osakkeelta. ABI pitää pääkonttoriaan Belgiassa ja SAB Britanniassa.

Molemmat ovat kansainvälisiä, fuusioiden kautta syntyneitä jättiläisiä. ABI:n tunnetuimpia merkkejä ovat muun muassa Budweiser ja Corona. SAB puolestaan tunnetaan muun muassa Fostersista. Se on myös suuri Coca-Colan pullottaja. Yhtiöt omistavat lisäksi lukuisia paikallisia juomamerkkejä.

SAB aloitti keskiviikkona julkisen puolustustaistelun. Se kertoi, että yhtiön hallitus torjui syyskuun 24. päivä pidetyssä kokouksessaan yksimielisesti ABI:n edellisen, 62 miljardin punnan tarjouksen.

SAB:n hallitus kokoontui uudemman kerran maanantaina ja päätti jo etukäteen hylätä uuden tarjouksen, joka olisi mahdollisesti 65 miljardia puntaa.

Keskiviikkona ABI virallisti tarjouksensa ja pisti pari sataa miljoonaa siihen päälle. SAB:n tiedotteen mukaan korotus on hyvin pieni, mutta hallitus kokoontuu vielä virallisesti keskustelemaan tarjouksesta.

SAB Miller on globaalin panimoteollisuuden kruununjalokivi, joka on ainutlaatuisessa asemassa tuottaakseen vuosikymmenten ajan myynnin ja arvon kasvua kaikille osakkeenomistajillemme erittäin houkuttelevilla markkinoilla, toteaa yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jan du Plessis tiedotteessa.

Hän korostaa, että AB Inbev aliarvostaa SAB:tä.

AB Inbev tarvitsee SAB Milleriä, mutta se on tehnyt opportunistisia ja erittäin ehdollisia tarjouksia, joissa on elementtejä, jotka on suunniteltu tarkoituksella epämiellyttäviksi monille osakkeenomistajillemme, hän toteaa.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan SAB:n suurin osakkeenomistaja, tupakkayhtiö Altria, kannattaa ABI:n tarjouksen hyväksymistä. Altria omistaa SAB:stä 27 prosentin siivun.

Tällä kertaa ABI julkisti tarjouksensa lisätäkseen painetta SAB:n hallituksen päähän. Yhtiön hallitus tekee päätöksen ostotarjouksen hylkäämisestä tai hyväksymisestä.

Kauppasumma voi houkutella monia SAB:n osakkeen omistajia, mikä voi puolestaan taivuttaa hallituksen jäseniä kannattamaan yhdistymistä.

Yritimme parin viikon ajan yksityistä tietä, mutta [SAB:n] hallitus ei suostunut käsittelemään asiaa mielekkäällä tavalla. Kun tarjouksemme aikaraja alkoi lähestyä, meistä oli tärkeää, että SAB Millerin osakkeen omistajat voivat tutustua tarjoukseemme, ABI:n toimitusjohtaja Carlos Brito totesi keskiviikkona Bloombergin mukaan.

Talouslehti Financial Times kertoo, että fuusio olisi toteutuessaan maailman kolmanneksi suurin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat