Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Euroalue on kroonisesti toimimaton"

Australialainen taloustieteilijä William Mitchell tutki euroalueen psykologiaa ja päätyi karuun diagnoosiin

Talous
 
Sami Kero HS
Australialainen taloustieteilijä William Mitchell vierailee loppuviikon Suomessa puhumassa tutkimusaiheistaan eurokriisistä ja täystyöllisyydestä.
Australialainen taloustieteilijä William Mitchell vierailee loppuviikon Suomessa puhumassa tutkimusaiheistaan eurokriisistä ja täystyöllisyydestä. Kuva: Sami Kero HS

Australiasta katsottuna euroalue näyttää karmaisevalta.

Euromaiden johtajat ovat kuin joukkopsykoosissa ja kieltävät tosiasiat. He tarrautuvat tuhoisan ryhmäajattelun sokaisemina kovaan oikeistolaiseen talouskuri-ideologiaan.

Kuka?

William Mitchell

 Australialaisen Newcastlen yliopiston taloustieteen professori ja täystyöllisyyden tutkija, joka johtaa Centre of Full Employment and Equity -tutkimuslaitosta.

 Edustaa taloustieteilijänä jälkikeynesiläistä linjaa ja arvostelee talouskuripolitiikan teoreettisia ja poliittisia taustoja.

 Tullut tunnetuksi työtakuuohjelmien keskeisimpänä kehittäjänä maailmassa.

 Uusin kirja Eurozone Dystopia käsittelee eurojärjestelmän historiaa, eurokriisiä ja Emu-järjestelmän ongelmia.

Eikä tässä vielä kaikki.

Uskotellessaan itselleen, että ongelman ydin on nyt kustannuskilpailukyvyssä, Suomi ja moni muu euromaa itse asiassa palkkoja leikatessaan vain kisaa siitä, kuka tömähtää ensimmäisenä pohjalle.

"Euroalue on kroonisesti toimimaton. Silti Eurooppa jatkaa omaan jalkaansa ampumista", sanoo australialainen taloustieteilijä William Mitchell.

Hän vierailee Suomessa sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kattojärjestön Sosten kutsumana.

Mitchell on australialaisen Newcastlen yliopiston taloustieteen professori ja yksi maailman johtavia rahateorioiden tutkijoita. Hän on parhaillaan muutaman päivän vierailulla Suomessa puhumassa kahdesta lempiaiheestaan.

Toinen niistä on ongelmallinen euroalue, toinen täystyöllisyys. Aiheet toki leikkaavat myös toisiaan. Yhteistä niille on myös se, että kumpikin on Mitchellin mielestä sössitty ideologisista syistä.

Mitchelliltä on vastikään ilmestynyt eurojärjestelmän historiaan ja eurokriisiin keskittynyt kirja Eurozone Dystopia. Sen alaotsikko on Groupthink and Denial on a Grand Scale, vapaasti suomennettuna Ryhmäajattelu ja raskaan sarjan tosiasioiden kieltäminen.

Ryhmäajattelu on sitä, että joukossa tyhmyys tiivistyy, varsinkin kun joukkoon kohdistuu paljon painetta. "Tämä psykologian käsite on ollut todella mielenkiintoinen työkalu euroalueen analysointiin."

Euro on poliittinen, ei taloudellinen projekti, Mitchell sanoo. Euro on jatkumoa sille ajattelulle, jolle koko EU luotiin, siis pitämään Saksa aisoissa toisen maailmansodan jälkeen. Euroalueella haettiin tasapainoa Saksan ja Ranskankin talousylivoimalle.

Yksi osa ongelmaa on tosin yhä se, miten paljon paremmin Saksa osaa pelata euroalueen sinänsä hyvin kapeilla säännöillä. "Saksan keskuspankki todella osasi manipuloida D-markkaa niin, että se hyödytti Saksan vientiteollisuutta."

Myös euro-Saksa osaa pelin. Se ajoitti omat työreforminsa niin, etteivät muut vielä hoksanneet, mitä Saksa itse asiassa teki. Ja kun olisi ollut muiden vuoro sopeuttaa taloutta, ei ollut keinoja. "Emu-säännöt eivät salli elvytystä. Järjetöntä."

Euromaat voivat nyt pelastautua lähinnä kahdella tavalla, joko tekemällä euroalueesta liittovaltion tai irrottautumalla eurosta. Mitchell ei tosin oikein usko kumpaankaan.

Euro vaatii ison remontin ja euromaiden talousjohto uudelleenajattelua, hän sanoo. "En usko nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä liittovaltioon."

Mitchell on vahvasti keynesiläinen. Hän korostaa kokonaiskysynnän merkitystä. Siitä hän muistuttaa nyt Suomea.

Suomen ykkösongelma ei ole kustannuskilpailukyky, vaan ongelmat liittyvät eurooppalaisen kokonaiskysynnän ongelmiin, hän sanoo. Ja vaikka Suomi miten leikkaisi palkkakustannuksia, ei suhteellinen kilpailukykyero muihin kapene, kun muutkin leikkaavat. Mikä sinänsä on Mitchellistä järjetöntä.

Suomen ei tarvitse pelätä velkaantumista, vaan sitä, ettei tänne synny työpaikkoja.

"Viimeinen asia mitä Suomi nyt tarvitsee, on ostovoimaa syövät leikkaukset. Palkka ei ole vain kustannus. Se on myös se, mistä yritykset saavat tulonsa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat