Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkilötietojen siirto Yhdysvaltoihin voi olla rikos

Viranomaiset pitävät ylimääräisen kokouksen, koska EU:n tuomioistuin kiristi tietosuojaa

Talous
 
Liisa Takala
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Kuva: Liisa Takala

Euroopan unionin tuomioistuimen päätös kiristää tietosuojaa voi pahimmassa tapauksessa tarkoittaa, että henkilötietojen siirtäminen Yhdysvaltoihin on rikos.

"Tuomioistuimen ratkaisusta syntyy sellainen asetelma, että on olemassa todellinen riski rikoksen tunnusmerkistön täyttymisestä", sanoo Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani.

Tästä on kyse

 Viestinnän luottamuksellisuus kuuluu yksityisyyden suojaan, joka on turvattu Suomen perustuslaissa ja kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa.

 EU-tuomioistuimen ratkaisun perusteella yritykset eivät saa siirtää komission turvasatamapäätöksen nojalla yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia tietoja Euroopasta Yhdysvaltoihin.

 Yhdysvaltalaisten yritysten tietosuoja ei ole riittävä, koska kansallinen turvallisuusvirasto NSA pääsee tietoihin käsiksi.

Tuomioistuin katsoi tiistaina pätemättömäksi Euroopan komission turvasatamapäätöksen, jonka mukaan yhdysvaltalaisten yritysten takaama tietosuoja on riittävä eurooppalaisen lainsäädännön näkökulmasta. Useat yritykset ovat sallineet it-palveluidensa ulkoistamisessa, että yhdysvaltalaiset yritykset siirtävät tietoja Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille.

Henkilörekisteririkoksen yhtenä tunnusmerkkinä on henkilötietojen siirtäminen Euroopan unionin tai Euroopan talousalueen ulkopuolisiin valtioihin henkilötietolain vastaisesti. Henkilötietolain mukaan henkilötietoja voidaan siirtää Euroopan unionin tai Euroopan talousalueen ulkopuolelle ainoastaan, jos kyseisessä maassa taataan tietosuojan riittävä taso.

Turvasatamapäätös oli yrityksille vahvistus sille, että tietosuojan taso Yhdysvalloissa oli riittävä.

"Käsittääkseni tietojen siirtäminen on perustunut nimenomaan turvasatamapäätöksen. Enää se ei ole mahdollista, joten tietojen siirtämisessä voi tulla kyseeseen henkilörekisteririkos, ellei riittävästä tietosuojasta huolehdita esimerkiksi yritysten välisin sopimusjärjestelyin", sanoo Helsingin yliopiston rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melander.

Henkilörekisteririkos edellyttää tahallisuutta tai törkeää huolimattomuutta. Enimmäisrangaistus on vuosi vankeutta.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan viranomaiset ovat jo alustavasti ryhtyneet selvittämään tuomioistuimen ratkaisun vaikutuksia suomalaisiin yrityksiin.

Tuomioistuin korosti tiistaina antamassaan ratkaisussa, että kansallisilla tietosuojaviranomaisilla on velvollisuus varmistaa, että käyttäjien tietojen siirtyminen Yhdysvaltoihin tai Yhdysvaltojen kautta ei johda perusoikeuksien loukkauksiin.

"Tarkoitus on pitää ensi viikolla EU:n tietosuojaviranomaisten ylimääräinen kokous, jossa ratkaisun vaikutuksia käsitellään. Todennäköisesti lähetämme yrityksille ehkä jo ensi viikolla tiedusteluja, missä määrin tietojen siirto perustuu turvasatamapäätökselle."

Tuomioistuin tiukensi tiistaina myös kantaansa verkkoliikenteen massavalvontaan toteamalla, että verkkoliikenteestä kerättävät tiedot ilman mitään rajoitusta, erotusta tai poikkeusta loukkaavat yksityiselämän kunnioittamista koskevaa perusoikeutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat