Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaivosyhtiöt varautuvat jo seuraavaan nousukauteen – ympäristömainetta yritetään parantaa

Raaka-aineiden hinnat ja Talvivaara katkaisivat kaivosbuumin. Ala perusti verkoston parantamaan ympäristömainetta.

Talous
 
Lupaavasta kaivoshankkeesta konkurssipesäksi: Talvivaaran vaiheet kahdessa ja puolessa minuutissa
Lupaavasta kaivoshankkeesta konkurssipesäksi: Talvivaaran vaiheet kahdessa ja puolessa minuutissa
HS:n video kertaa, miten lupaava kaivoshanke ajautui kymmenessä vuodessa konkurssipesäksi. Toimittaja Ruut Tolonen, leikkaus Janne Järvinen.

Raaka-aineiden hintaromahdus maailmanmarkkinoilla on toistaiseksi pysäyttänyt Suomen kaivoteollisuuden nousun.

Osansa viilentymiseen on Talvivaaran skandaaleilla, jotka ovat aktivoineet ympäristötietoista väkeä ympäri Suomea.

Fakta

Kanadalaiset hallitsevat

 Suomessa toimivista metallikaivoksista tärkeimpiä on Sodankylässä nikkeliä ja kuparia tuottava Kevitsa, jonka omistaa kanadalainen First Quantum Minerals. Urakoitsijat mukaan lukien se työllistää yli 500 henkeä.

 First Quantum omistaa myös Pyhäjärvellä Pyhäsalmen kaivoksen, joka tuottaa kuparia ja sinkkiä noin 300 hengen voimin.

 Kittilän kultakaivoksen omistaja on kanadalainen Agnico Eagle Mines. Kaivos työllistää suoraa noin 400 henkeä ja lisäksi toistasataa urakoitsijaa.

 Mineraalikaivoksista suurimmat ovat suomalainen Nordkalk, joka louhii kalkkikiveä Paraisilla, Lohjalla ja Lappeenrannassa, sekä norjalainen Yara, joka tuottaa apatiittia Siilinjärvellä.

Mikäli kaivoshanke aiotaan saattaa onnellisesti liikkeelle, se vaatii käynnistäjiltään aiempaa lukuisampien sidosryhmien huomiointia.

Vielä pari vuotta sitten todettiin, että kaivosteollisuus on harvoja aloja, jotka ylipäänsä investoivat Suomeen. Viime vuonna julkaistu kaivosalan toimialaraportti joutuu toteamaan, että raporttia kirjoitettaessa maassa ei ollut käynnissä yhtään uuden kaivoksen rakennushanketta.

Viimeisin uutinen rauenneesta kaivoshankkeesta oli norjalaisen lannoiteyhtiön Yaran ilmoitus laittaa Savukosken Sokliin kaavaillun fosfaattikaivoksen suunnittelu jäihin.

Yara kertoi jäädyttävänsä miljardin euron hankkeen, koska kannattavuudesta ei ole takeita.

Yara ei kuitenkaan teilannut hanketta vielä kokonaan. Se hakee edelleen ympäristölupaa. Kaivosteollisuus ry:n toimitusjohtaja Pekka Suomela arvioi, että jos lupa heltiää, yhtiö harkinnee asiaa uudelleen sen hetken hintasuhdanteiden valossa.

Tämä on tyypillistä kaivosalalle, jota leimaa voimakas syklisyys eli riippuvaisuus maailmantalouden kysynnästä ja suhdanteista.

Hankkeita jäädytetään odottamaan parempia aikoja. Sokliakin on puuhattu jo melkein 50 vuoden ajan.

Aivan äkkiä ei ole näkyvissä raaka-aineiden hintaluisuun käännettä. Kansainvälisten raporttien perusteella Suomela arvioi, että esimerkiksi nikkelin hinta saattaa piristyä aikaisintaan vuoden 2018 alkupuolella.

Tämä on tärkeää Talvivaaralle, jonka toipuminen on riippuvainen nikkelin markkinahinnasta. Lisäksi tuotantoprosessi pitää saada toimimaan.

Tämänkertainen jo muutaman vuoden jatkunut raaka-aineiden yleinen alennusmyynti riippuu pääasiassa Kiinasta, joka ei enää kuluta metalleja ja raaka-aineita aiempaan tahtiin. Siitä on päinvastoin tullut niiden viejä muualle maailmaan.

Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Kittilän Suurikuusikon kaivoksessa louhittiin malmia 300 metrin syvyydessä viime maaliskuussa. Se on yksi suurimmista tunnetuista kultaesiintymistä Euroopassa.
Kittilän Suurikuusikon kaivoksessa louhittiin malmia 300 metrin syvyydessä viime maaliskuussa. Se on yksi suurimmista tunnetuista kultaesiintymistä Euroopassa.

Soklin lisäksi Suomessa on parhaillaan ainakin kuusi kaivoshanketta, joiden voi odottaa nousevan taas paremmin esille suhdanteiden vaihtuessa.

Niitä ovat esimerkiksi Hannukaisen kaivos Kolarissa lähellä Ylläksen lomakeskusta ja Juomasuon kaivos Kuusamossa lähellä Rukan lomakeskusta.

Soklin kaivos on saanut vastustajia eräluonnon ja porotalouden kohtalosta huolestuneista. Kolarissa ja Kuusamossa vastustus lähtee matkailuelinkeinon näkökulmasta.

Kaivosteollisuus aikoo käyttää raaka-ainesuhdanteen tuoman hengähdystauon valmistautuakseen kohtaamaan uudet haasteet tilanteen parantuessa.

Sitran käynnistämänä perustettiin kaksi vuotta sitten "kestävän kaivostoiminnan verkosto".

Se on keskustelufoorumi toimialan yritysten ja erilaisten sidosryhmien kanssa. Mukana on ryhmittymiä Paliskuntain yhdistyksestä hotelliyrittäjiin ja Maan ystäviin.

"Talvivaaran varjossa Yle opetti kansalle, että maamme pinta-alasta on varattu kymmenen prosenttia kaivoksille. Todellisuudessa pinta-ala on noin 0,2 prosenttia. Kumpi tieto jäi elämään?" Suomela selvittää tarvetta keskusteluun.

Tuoreessa raportissa kaivosyhtiöt kertovat toiminnastaan monipuolisesti. "Jokisivun kaivosalueella liito-oravalle rakennettiin pesäpönttöjä kompensaationa pesäpuun poistosta", kertoo australialainen Dragon Mining, joka louhii kultaa Huittisissa ja Orivedellä.

Kaivokset jaetaan metallimalmien ja teollisuusmineraalien kaivoksiin. Vuonna 2013 Suomessa toimi 12 metallimalmikaivosta ja 27 teollisuusmineraalikaivosta.

Niiden tuotannon liikevaihto oli 1,5 miljardia euroa, ja ne työllistivät suoraan noin 3 000 henkeä.

Suomela sanoo, että kaivostoiminnan alavire näkyy hyvin malminetsinnässä. Vuonna 2012 siihen sijoitettu rahamäärä oli suurempi kuin koskaan, 87 miljoonaa. Viime vuonna summa oli 39 miljoonaa.

Malminetsintää rahoittavat Suomessa pääasiassa ulkomaiset yritykset.

Jos etsinnän rahoitus lakkaa kiinnostamasta, ei ole myöhemmin odotettavissa investointeja myöskään itse kaivoksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat