Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bensiini halpeni syyskuussa seitsemän prosenttia, hinnannousua ei ole näkyvissä

Polttoaineiden hintoihin vaikuttavat mutkikkaat syyt raakaöljyn hinnasta terroristijärjestöjen liikkeisiin. Bensiinin ja dieselin hintataso säilynee kuukausia.

Talous
 
Kuorma-autoon saa tankata parikin sataa litraa
Kuorma-autoon saa tankata parikin sataa litraa
Kahdessa vuorossa ajossa olevat Lassila & Tikanojan autot täytyy tankata parin kolmen päivän välein. Ajotavalla voi säästää paljon polttoainetta, kuljettaja kertoo. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Bensiinin ja dieselpolttoaineen kuluttajahintojen halpeneminen jatkui selvästi syyskuussa, ilmenee Öljy- ja biopolttoainealan hintaseurannasta. Kun elokuun puolivälissä 95E-bensiini maksoi keskimäärin 1,52 euroa litralta, syyskuussa hinta oli 1,43 euroa litralta.

Bensiini halpeni siis noin seitsemän prosenttia.

Myös dieselin kuluttajahinta laski elokuusta syyskuuhun viitisen prosenttia eli 1,23 euroon litralta. Diesel on siis selvästi halvempaa kuin bensiini. Vielä viime tammikuussa ero dieselin hyväksi oli vain viisi senttiä litralta.

Bensiinin hinta oli syyskuussa halvimmillaan sitten vuoden alussa tammi–helmikuussa olleen tilapäisen pudotuksen. Dieselin hinta oli viimeksi nykyisellä tasolla vuoden 2010 marraskuussa.

Hinnat eivät ole kansallisia keskiarvoja, vaan ne on laskettu kuuden paikkakunnan – Helsingin, Mikkelin, Oulun, Rovaniemen, Seinäjoen ja Turun – kuluttajahintojen mukaan joka kuukauden 15. päivänä.

Asiantuntijat näkevät polttoaineiden hintojen laskun takana monia syitä. Tärkein niistä on raakaöljyn hinnan halpeneminen, mutta myös lomasesongin loppuminen ja bensiinin koostumuksen muutokset vaikuttavat hintaan.

Lisäksi monenlaiset markkinapsykologiset tekijät heiluttavat öljymarkkinoita ja sitä kautta liikennepolttoaineiden hintoja.

"Raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan lasku alkaa selvästi näkyä kuluttajahinnoissa. Toisaalta euron heikentyvä kurssi verrattuna dollariin on pienentänyt raakaöljyn hinnan laskun vaikutusta kuluttajahintoihin", sanoo toimitusjohtaja Helena Vänskä Öljy- ja biopolttoaineala ry:stä.

Vänskän mukaan öljymarkkinat ovat kuin pörssiosakkeiden markkinat.

"Kaikenlaiset huhupuheet saattavat nostaa öljyn hintaa heti 15 dollaria tynnyriltä."

Tällaisia ovat esimerkiksi tiedot terroristijärjestö Isisin liikkeistä tärkeillä öljyntuotantoalueilla.

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta pysytteli koko syyskuun hieman alle 50 Yhdysvaltain dollarissa barrelilta. Hinta on poikkeuksellisen matalalla tasolla. Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on 159 litraa.

Eilen keskiviikkona raakaöljyn Brent-laadun barrelihinta kävi kuitenkin 53 dollarissa.

Rio Gandara / HS
Lassila & Tikanojan kuljettaja Mart Kimmel kertoo, että hintojen alenemisen lisäksi polttoainekustannuksiin vaikuttaa kuljettajien ajotapa. Rauhallisella ajotavalla jokainen auto pystyy hänen mukaansa säästämään jopa 10 litraa polttoainetta vuorokaudessa.
Lassila & Tikanojan kuljettaja Mart Kimmel kertoo, että hintojen alenemisen lisäksi polttoainekustannuksiin vaikuttaa kuljettajien ajotapa. Rauhallisella ajotavalla jokainen auto pystyy hänen mukaansa säästämään jopa 10 litraa polttoainetta vuorokaudessa.

Bensiinin hinta voi pysyä pitkään nykyisellä tasolla, sillä hintaa nostavia tekijöitä ei ole näköpiirissä. "Kysyntä on nyt pienempi kuin tuotanto", Vänskä sanoo.

Vänskä viittaa analyytikkojen arvioihin. Niiden mukaan maailmantalouden tilanteen ja lisääntyneen tuotannon perusteella voi arvioida, että vielä vuonna 2020 öljyn barrelihinta on "maltillisella tasolla" eli 60–70 dollaria.

Vänskän mukaan raakaöljyn hinnan ennusteet eli futuurihinnat lupaavat, että seuraavan puolen vuoden ajan öljyn hinta pysyy nykytasollaan.

"Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että bensiinin ja dieselin maailmanmarkkinahinnat pysyvät ennallaan. Mutta jos näin käy, niin kuluttajahinnat näyttävät pysyvän nykytasollaan", Vänskä sanoo.

Hän pitää hinnankehityksen kannalta hillitsevänä sitä, että bensiinin ja dieselin verotus ei ole muuttumassa.

Budjettiriihessä hallitus ei kiristänyt liikennepolttoaineiden veroja, jotka ovat yli 60 prosenttia bensiinin hinnasta.

Esimerkiksi 95-oktaanisen bensiinin litrahinta ilman veroja on noin 50 senttiä. Verojen kanssa 95-oktaanisen litrahinta kipuaa 1,43 euroon.

Tämän perusteella kokonaisuutena voi arvioida, että kuluttajahinnat eivät ole muuttumassa seuraavan puolen vuoden aikana, Vänskä katsoo.

Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä löytää hinnanlaskun takaa muitakin tekijöitä kuin raakaöljyn hinnan.

"Bensiinin hinta tuppaa laskemaan aina syyskuun alkupuolella. Tämä johtuu siitä, että pohjoisen pallonpuoliskon ajosesonki on loppumassa", hän sanoo.

Myös bensiinin koostumuksen muuttaminen vaikuttaa sen hintaan.

"Toinen asia, joka painaa bensiinin hintaa alaspäin, on siinä, että talvibensiinin höyrynpaineen pitää olla kovempi kuin kesäbensiinissä. Bensiinin talvilaatuun sekoitetaan nestekaasua, butaania, joka on halvempaa kuin bensiini."

Butaani kasvattaa bensiinin höyrynpainetta kylmällä säällä.

Hinnanlaskuun vaikuttaa myös se, että kesällä polttoaineiden hinta oli poikkeuksellisen korkealla kansainvälisistä syistä: Etelä-Amerikassa bensiinin tuotanto oli odotettua vähäisempää ja Nigeriassa bensiinin kysyntä oli yllättävän kovaa.

Kärnä ei halua veikkailla hintojen suuntaa.

"Psykologisella tasolla markkinoihin vaikuttaa ennakolta esimerkiksi se, miten Kiinan dieselin ja bensiinin kysyntä kehittyy. Siellä ollaan siirtymässä investointiyhteiskunnasta kulutusyhteiskuntaa kohden, mikä lisää polttoaineen kysyntää", Kärnä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat