Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finanssialan lupaaman hallintarekisterin tietosuojassa riskejä

VM:n muistio: Siirtymäaikana selvitetään, voidaanko tietoja jakaa verkossa

Talous
 

Finanssialan keskusliiton FK:n lupaama verkkopohjainen hallintarekisteri joutuu tietosuojaselvitykseen. Valtiovarainministeriön (VM) tällä viikolla julkaistun muistion mukaan osakeomistustietojen jakaminen internetissä on epävarmaa kansalaisten tietoturvariskien vuoksi.

Pankkeja edustava FK on ajanut hallintarekisteriä muun muassa sillä perusteella, että verkossa toimiva hakupalvelu ei vähennä pörssiomistusten julkisuutta nykyisestä. FK:n mukaan online-pohjainen palvelu tulee olemaan käytössä ympäri vuorokauden, jos hallintarekisteri toteutuu.

Juuri verkkopohjainen hakupalvelu on ollut FK:n vahvin peruste sille, että hallintarekisteri parantaa tietojen saantia vallankäyttäjien pörssiomistuksista.

Valtiovarainministeriö kertoo kuitenkin tiistaina "täydennetyssä" muistiossaan, että asiaa vasta selvitetään.

"Siirtymäaikana selvitetään, voidaanko tietoja jakaa myös verkossa. Tässä yhteydessä selvitetään tietosuojakysymykset", valtiovarainministeriö kirjoittaa verkkosivuilleen päivitetyssä muistiossa.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) kommentoi hallintarekisteriä torstaina pitämässään tiedotustilaisuudessa. Soinin mukaan hallintarekisterin pullonkaulat ja kiistakysymykset selvitetään huolella.

Siirtymäaika on ministeriön mukaan kaksi vuotta. Ministeriö haluaa antaa eduskunnalle lakiehdotuksen hallintarekisteristä jo tänä syksynä.

Vaikka verkkopalvelu toimisikin, siinä on vähemmän tietoja kuin nykyisessä suoraan omistukseen pohjautuvassa omistusrekisterissä arvopaperikeskuksessa. Tämä johtuu siitä, että VM antaisi suomalaisille oikeuden kätkeä osakeomistuksensa ulkomaisten pankkien hallintarekistereihin.

Jos FK:n lupaama verkkopohjainen rekisteri jää toteutumatta, ainoaksi mahdollisuudeksi jää omistusten julkistaminen patentti- ja rekisterihallituksen asiakastiloissa Helsingissä. Nykyisin hallintarekisteriä täydellisemmät suoraan omistukseen perustuvat omistustiedot ovat saatavilla arvopaperikeskuksen tiloissa Helsingissä.

Osakeomistustietojen jakaminen verkossa on ollut vastatuulessa jo pitkään. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio katsoi jo vuonna 2001, "ettei voimassaolevan lainsäädännön valossa ole edellytyksiä saattaa osakasluetteloita yleisesti saataville tietoverkossa".

Aarnio sanoi HS:lle, että hänen tuolloinen kantansa on yhä voimassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat