Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etlan tutkijat: Keskipalkkainen työ vähenee yrityksissä

Työt jakautuvat yhä enemmän korkea- ja matalapalkkaisiin

Talous
 

Yksityisissä yrityksissä kehitys on vääjäämätön. Keskipalkkaisen työn määrä vähenee huomattavasti suhteessa matala- ja korkeapalkkaisiin töihin. Korkeapalkkaisten töiden määrä taas kasvaa suhteellisesti eniten.

Näin kertovat Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkijat kirjassaan Työn murros – Riittääkö dynamiikka?

Työt jakautuvat siis yhä enemmän korkea- ja matalapalkkaisiin, eli kuilu eri palkansaajaryhmien välillä kasvaa. Syyt ovat tutut digitalisaatio ja globalisaatio.

Eniten keskipalkkainen työ on vähentynyt teollisuudessa, jossa keskipalkkaisen työn määrä on vähentynyt liki kymmenen prosenttia suhteessa matala- ja korkeapalkkaiseen työhön vuodesta 1995 vuoteen 2009.

Miten keskipalkkaiselle työlle käy finanssi- ja eurokriisin kurittamassa Suomessa, Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen?

Osa keskipalkkaisista ammateista katoaa, Kauhanen sanoo. Häviäviin töihin lukeutuvat prosessityöntekijät, kuten erilaiset sihteerit ja paperiteollisuuden prosessityöntekijät. Katoamista kiihdyttää kapea-alainen osaaminen. Jos tehdas tai palkanlaskentatoimisto lopettaa, uuden työn hankkiminen omalla osaamisella voi olla vaikeaa.

Kauhasen mukaan työn määrä ei kuitenkaan olennaisesti vähene ja uusia työpaikkoja syntyy jatkuvasti. Kauhanen antaa esimerkin: "Ei 1960-luvulla kukaan ajatellut tarvitsevansa personal trainereita tai ohjelmistotyöntekijöitä."

Kauhasen mukaan jako matala- ja korkeapalkkaisiin töihin syvenee. Keskipalkkaisten töiden vähetessä ihmisiä rekrytoidaan joko palvelualalle tai asiantuntijatehtäviin.

Niihinkin vaikuttaa muun muassa digitalisaatio – kuten myös taloustieteisiin perehtyneen ekonomistin työhön.

"Kun ajattelen omaa työtäni, on olemassa nettisivu, johon voi vaan laittaa tilastoaineiston, ja sivu tekee siitä perusanalyysin teksteineen. Se on hämmästyttävän hyvä siinä."

Kauhasen mukaan tällainen tietokoneapu helpottaa asiantuntijaa keskittymään vaativampiin töihin.

On myös töitä, joita teknistyvä työelämä ei ainakaan lähitulevaisuudessa mullista. Ne ovat tehtäviä, joihin sisältyy hienomotoriikkaa ja vuorovaikutusta, Kauhanen sanoo. Robotit eivät kykene hoitamaan vanhuksia, myymään tuotteita tai siivoamaan porraskäytäviä.

Kauhanen sanoo samat asiat, joita nykyisestä työelämästä on aiemminkin todettu.

"Muutoksiin sopeutuminen edellyttää kykyä oppia uusia asioita ja mahdollisesti vaihtaa ammattia työuran aikana."

Hänen mukaansa pelko töiden katoamisesta on kuitenkin turhaa.

"Huoli siitä, että teknologinen kehitys jättää isot joukot täysin toimettomiksi, on ollut 1800-luvulta saakka. Silloinkin pelättiin turhaan, ettei synny uutta työtä tilalle. Työhän ei lopu koskaan, sillä ihmisen tarpeet ovat täysin rajattomat."

Kauhanen, Maliranta, Rouvinen ja Vihriälä: Työn murros – Riittääkö dynamiikka? Taloustieto Oy. 112 s.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat