Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkön hinta nousee rajusti loppuviikoksi

Hintapiikki johtuu Suomen ja Ruotsin välisten voimajohtojen huoltotöistä sekä pakkasista

Talous
 

Tänään kannattaa pistää takkaan tuli, jos takka sattuu olemaan. Sähkö on loppuviikon nimittäin monin verroin kalliimpaa kuin normaalipäivänä. Kello yhden jälkeen torstaina sähkön verollinen hinta oli lähes 19 senttiä kilowattitunnilta, kun viime viikkojen tavanomainen tuntihinta on ollut päiväsaikaan neljän–viiden sentin tuntumassa.

Tuntihintojen vaihtelut koskevat lähinnä niitä asiakkaita, jotka ostavat sähköä pörssihinnalla. Silloin ostaja maksaa sähköstä joka tunti eri hinnan todellisen pörssihinnan mukaan.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin varatoimitusjohtajan Juha Kekkosen mukaan jo noin kymmenesosa kuluttaja-asiakkaista ostaa sähkönsä pörssihinnalla.

Kekkosen mukaan epänormaalit hintaheilahtelut johtuvat siitä, että Suomen ja Ruotsin välisiä siirtokaapeleita huolletaan tällä viikolla.

"Huoltotöitä on sekä Ruotsin että meidän puolella. Tilanne on ollut jo pitkään se, että Suomi tuo Ruotsista sähköä johdot punaisina. Kun siirtokapasiteettia rajoitetaan, hinta meillä nousee", Kekkonen sanoo.

Ruotsista tulevien siirtojohtojen kapasiteetti on 2 700 megawattia. Huoltotöiden vuoksi tästä on pois käytöstä 1 000 megawattia. Torstaiaamuna sähköä käytettiin Suomessa noin 10 500 megawatin teholla eli siirtokapasiteetin pudotus koski noin kymmenesosaa koko kulutuksesta.

Hintapiikki johtuu osin myös tavallista kylmemmästä säästä. Pakkaset kasvattavat lämmityksen sähkönkulutusta.

Huoltotyöt alkoivat Kekkosen mukaan keskiviikkona ja kestävät sunnuntaihin. Hinnat heiluivat rajusti jo keskiviikkona ja piikkejä on odotettavissa myös perjantaina.

Kekkosen mukaan hinnannousu tuntuu Suomeakin enemmän Baltiassa. Sähköä kulkee 1 000 megawatin teholla jatkuvasti Suomesta Viroon. Kun Suomen aluehinta nousee, Virossa hinta nousee vielä enemmän.

Yleensä sähkö on kalleinta aamun tunteina, kun valot syttyvät ja kahvinkeittimet pörähtävät käyntiin. Toinen hintapiikki on illansuussa kello 17 jälkeen, kun ihmiset tulevat töistä kotiin ja laittavat ruokaa.

Huoltotöistä johtuvat hintapiikit osuvat siten erikoiseen aikaan: iltapäivän tunteihin. Tähän Kekkosella ei ole selitystä.

"Rakenteellinen syy hintapiikkien taustalla on, että Suomi on hyvin riippuvainen sähköntuonnista. Se johtuu Olkiluodon ydinvoimalan viivästymisestä ja öljy- ja hiilivoimaloiden sulkemisesta Suomessa", Kekkonen sanoo.

Fingrid pyrkii hänen mukaansa minimoimaan sähkönhinnan häiriöt.

"Nämä huoltotyöt piti tehdä jo toissavuonna, mutta niitä lykättiin koska markkinatilanne oli silloin hankala. Mutta nyt tähänkin kohtaan sattuivat nämä pakkaset."

Suurin osa kuluttajista ostaa sähköä toistaiseksi voimassa olevalla tai kiinteällä hinnalla. Niihin sähkön hinnan päiväkohtaiset vaihtelut eivät vaikuta. Pörssisähkön etuna on se, että sähkö on usein aamuyön tunteina hyvin halpaa. Kilowatti voi maksaa vain 1–2 senttiä.

Jos vedenlämmityksen, lämmityksen varauksen ja koneiden pyörittämisen pystyy ajastamaan noihin tunteihin, pörssisähköllä voi saada huomattavaa säästöä. Sähkön hintaa pystyy seuraamaan helpoiten Fingridin Tuntihinta-mobiilisovelluksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat