Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkko ja ketjut mylläävät autohuoltoa: ”Yhden kahden hengen korjaamot kuihtuvat”

Netissä on helppo verrata huollon ja varaosien hintoja

Talous
 
Kaisa Rautaheimo HS
Helsingin Hernesaaren Mekonomen-ketjun korjaamolta Besart Kadrija sanoo, että Mekonomen tarjoaa muun muassa yhteishankintaetuja.
Helsingin Hernesaaren Mekonomen-ketjun korjaamolta Besart Kadrija sanoo, että Mekonomen tarjoaa muun muassa yhteishankintaetuja. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Autokorjaamo- ja varaosaliiketoiminnassa tapahtuu lähivuosina monta muutosta.

Ala ketjuuntuu, palveluun panostetaan ja kuluttajat pääsevät vertailemaan verkossa tarkemmin sitä, mitä korjaukset, huollot ja varaosat maksavat. Samalla pienet yhden kahden hengen nyrkkipajat kuolevat pois, koska autojen korjauksiin tarvitaan yhä kalliimpia laitteita, HS:n haastattelemat autokorjaamo- ja varaosamyyjät ennustavat.

Fakta

Monen tukkurin ja ketjun markkina

 Broman Group on monialayritys, jonka noin 260 miljoonan euron liikevaihdosta autoiluun liittyvät tuotteet tuovat yhtiön ilmoituksen mukaan noin 150 miljoonaa euroa. Se myy varaosia AD Varaosamaailma -myymälöissä, yli 200 AD-huoltokorjaamon kautta sekä Motonet-tavarataloissaan.

 Koivunen-varaosatukkurin konserniliikevaihto on noin 140 miljoonaa euroa. Se pyörittää Fixus-ketjua, jossa on yli 170 varaosakauppiasta ja yli 230 huoltokorjaamoyrittäjää.

 Muita suuria varaosatukkureita ovat esimerkiksi Kaha, Örum, HL Group ja Atoy. Niiden liikevaihdot eivät koostu yksinomaan autojen varaosakaupasta.

 Örum toimii Autoasi-ketjussa, jolla on yli 250 korjaamoa.

 Suuria korjaamoketjuja ovat myös Bosch Car Service ja Autonomi ja Autofit, joilla kaikilla on noin sata huoltamoa.

 Mekonomenilla on sopimus 20 korjaamon kanssa.

 Autokorjaamomarkkina on varsin pirstaloitunut. Pääkaupunkiseudulla on yli 400 korjaamoa ja Lahden seudullakin noin sata.

Autojen varaosakauppa on Suomessa kuluttajahinnoilla laskettuna noin 1,3 miljardin euron bisnes, arvioi Broman Groupin hallituksen puheenjohtaja Eero Broman. Broman Group on autotarvikealan suurin yksittäinen toimija Suomessa.

Broman Group omistaa Motonet-erikoistavaratalot ja Varaosamaailman. Lisäksi se on osakkaana yli 200:aa korjaamoa hallinnoivassa yhtiössä, AD FIN Oy:ssä.

Bromanin arvion mukaan merkkikorjaamot myyvät varaosia 650 miljoonalla eurolla ja riippumattomat yhteensä 650 miljoonalla eurolla.

Suuruusarviot heittävät sata miljoonaa euroa suuntaansa riippuen siitä, mitä autokemikaaleja ja muita varusteita kukin laskelmiinsa sisällyttää, Broman sanoo.

Autokorjaamojen nyrkkisäännön mukaan korjaamo saa puolet liikevaihdostaan tehdystä työstä ja toisen puolen varaosien myynnistä.

Alalla on pitkään ollut vakiintuneena kauppatapana, että korjaamot ostavat tukkureilta varaosat tiettyyn hintaan, jonka korjaamot laskuttavat asiakkailtaan. Laskutetuista hinnoista korjaamot saavat kuitenkin tukkureilta palautusta 10–30 prosenttia. Tämä palautettu osuus jää korjaamoille katteeksi.

Tämä pitkään jatkunut kauppatapa on nyt ahtaalla, kun hintojen vertailu tulee päivä päivältä helpommaksi.

Korjaamoyrittäjien mukaan jo nyt on tavallista, että asiakkaat tarkistavat korjaamoilla laskutettujen varaosien hinnat netistä. Usein asiakkaat huomaavat, että verkossa varaosan hinta on halvempi kuin korjaamossa.

Hintatietoisuus kasvaa entisestään erilaisten hintoja vertailevien nettipalvelujen yleistyessä.

Näissä palveluissa kuluttajat näkevät etukäteen huollon ja varaosien hinnan.

Broman Groupin Eero Broman nimeää nettipalvelut varaosakaupan suurimmaksi muutokseksi lähivuosina. "Veikkaan, että eri ketjut tekevät kukin omat järjestelmänsä", Broman sanoo.

Riippumattomiakin korjaamovertailupalveluja on jo tekeillä.

Broman ennustaa myös autokorjaamojen palvelun paranevan.

Ruotsalaisen Mekonomen-ketjun Suomen yritysmyynnin johtaja Jarno Valariutta pitää korjaamoalan suurimpina muutoksina palvelutason paranemista. Korjaamot miettivät entisistä tarkemmin, mitä kuluttaja haluaa ja ajattelee.

Samalla käynnistyy pienten korjaamoiden pudotuspeli.

"Yhden kahden hengen korjaamot kuihtuvat. Uusien autojen korjauslaitteet ovat korjaamoille niin kalliita, että kolmen neljän korjaajan liikevaihto on minimivaatimus", Valariutta sanoo.

Yksi Suomen suurimmista autojen varaosia myyvistä yhtiöistä on Koivunen Oy, jonka konserniliikevaihto oli viime vuonna 141 miljoonaa euroa. Koivusen toimitusjohtaja Jukka Kock sanoo, että korjaamojen varaosakaupan liikevaihtoa on vaikea arvioida tarkasti, koska varaosia tulee niin monesta lähteestä ja ala on niin pirstaloitunut.

Kockin mukaan korjaamokaupan osuus varaosakaupassa kasvaa koko ajan, koska kuluttajat eivät enää korjaa autojaan yhtä usein itse.

Kock painottaa sitä, että suurin osa riippumattomien varaosamyyjien osista tulee samoista tehtaista, joista autotehtaat itsekin tilaavat osansa.

"Autotehtaat ovat kokoonpanotehtaita. Suurin piirtein 80 prosenttia auton osista tulee nykyisin alihankkijatehtailta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat