Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntarahoitus joutumassa EKP:n pankkivalvontaan

EKP:n valvontaan joutuminen johtuu Kuntarahoituksen kasvusta

Talous
 

Suomen kuntia rahoittava Kuntarahoitus on siirtymässä Euroopan keskuspankin alaisen yhteisen pankkivalvonnan alle.

EKP aloitti jo keväällä Kuntarahoituksen stressitestauksen ja niin sanotun kattavan arvion, jossa pankin saatavien laatu käydään suurennuslasilla läpi. Torstaina EKP ilmoitti, että arvion tulokset valmistuvat ja julkistetaan marraskuussa. Sen jälkeen Kuntarahoitus siirtynee Suomen Finanssivalvonnan (Fiva) valvontavastuusta euroalueen yhteiselle pankkivalvojalle.

EKP:n suorassa valvonnassa ovat pankit, joiden tase ylittää 30 miljardia euroa tai jotka ovat kunkin euromaan kolmen suurimman pankin joukossa.

"Kuntarahoitus ylitti nämä molemmat rajat viime vuodenvaihteessa", Kuntarahoituksen hallinnosta ja lakiasioista vastaava johtaja Mari Tyster sanoo.

Suomessa EKP:n suorassa valvonnassa ovat olleet jo vuoden verran OP-ryhmä, Nordea ja Danske Bank. Kuntarahoitus on kuitenkin noussut Danske Bankin ohi taseeltaan kolmanneksi suurimmaksi rahoituslaitokseksi.

EKP teki 130 euroalueen suurimmalle pankille kattavan arvion ja stressitestit jo viime vuonna ennen kuin yhteinen pankkivalvonta aloitti työnsä vajaa vuosi sitten.

Kuntarahoituksen lisäksi tämän vuoden kattavassa arviossa on mukana kahdeksan pankkia. Nekin tulevat yhteisen pankkivalvojan suoralle vastuulle.

Pienemmät pankit ovat kansallisten valvojien vastuulla, mutta niidenkin valvontaa koordinoidaan EKP:ssa.

Tysterin mukaan EKP:n valvonnan alle joutuminen ei vaikuttane Kuntarahoituksen vakavaraisuusvaatimuksiin.

"Finanssivalvonta on jo aiemmin määrännyt meille 0,5 prosentin lisäpääomavaateen sillä perusteella, että me olemme kansallisesti merkittävä rahoituslaitos", Tyster sanoo.

EKP:n valvonnan alla toimiminen teettää todennäköisesti paljon enemmän riskienhallintaan liittyvää raportointityötä kuin mitä kansallinen Fiva on vaatinut

"Painetta resurssien kasvattamiseen voi tulla laskennassa ja riskienhallinnassa, vaikka vielä emme tarkalleen tiedä, mitä tämä käytännössä tulee tarkoittamaan."

Tysterin mukaan jo kattava arvio ja stressitestaus olivat niin työläitä operaatioita, että pankki joutui käyttämään ulkopuolisia konsultteja raportoinnissa apuna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat