Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raakaöljy kallistui selvästi tällä viikolla

Konsulttiyhtiö arvioi hinnan kohoavan tänä vuonna 70 dollariin barrelilta

Talous
 
Ismail Zitouny Reuters
Jännitteiden lisääntyminen Lähi-idässä on yksi syy öljyn kallistumiseen. Zawian öljynjalostamo Libyassa on yksi valtion suurimpia.
Jännitteiden lisääntyminen Lähi-idässä on yksi syy öljyn kallistumiseen. Zawian öljynjalostamo Libyassa on yksi valtion suurimpia. Kuva: Ismail Zitouny Reuters

Raakaöljyn Brent-viitelaatu kallistui päättyneellä viikolla 12 prosenttia ja kohosi 53 Yhdysvaltojen dollariin barrelia kohti. Uutistoimisto Reutersin mukaan öljy on viimeksi kallistunut yhtä paljon viikon kuluessa kuusi vuotta sitten.

Öljyn kallistumiseen on todennäköisesti ainakin kaksi syytä. Yhdysvaltojen keskuspankin avomarkkinakomitean pöytäkirjat osoittavat, että keskuspankissa on yhä haluttomuutta kiristää rahapolitiikkaa.

Artikkeliin liittyvät

Toinen syy öljyn kallistumiseen oli jännitteiden lisääntyminen Lähi-idässä Venäjän Syyriassa aloittamien ilmaiskujen takia. Öljyn kallistumisen seurauksena myös monet raaka-aineet ovat viikon aikana kallistuneet.

Raaka-aineet ovat halventuneet pitkin kevättä, koska sijoittajat epäilevät Kiinan talouskasvun hidastuvan ennakoitua enemmän. Kiina on maailman toiseksi suurin kansantalous, jonka teollisuus käyttää paljon raaka-aineita ja niistä jalostettuja tuotteita.

Öljyalalla maineikas konsulttiyhtiö Pira Energy Group arvioi torstaina, että öljy kallistuu 70 dollariin barrelilta tänä vuonna. Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on 159 litraa.

"Keskuspankin pöytäkirjat ja Piran hintaennuste ovat nostaneet hintoja", sanoi lontoolaisen öljynvälittäjän PVM Oil Associatesin analyytikko Tamas Varga uutistoimisto Reutersille.

Bensiinin ja dieselöljyn hintaan raakaöljy vaikuttaa viipeellä, koska raakaöljykauppaa käydään futuureilla. Futuuri on sopimus, jossa sitoudutaan ostamaan ja myymään tulevaisuudessa tietty määrä hyödykettä ennalta määrättynä ajankohtana sopimuksessa sovittuun hintaan. Öljy- ja biopolttoainealan tilastojen mukaan bensiinin keskimääräinen hinta oli syyskuussa 1,43 euroa litralta ja dieselöljyn 1,23 euroa litralta.

Maailman suurimman öljynviejän Saudi-Arabian öljyministerin neuvonantaja Ibrahim al-Muhannan arvioi Reutersin mukaan, että öljyn hinnalle tarvitaan selkeä ankkuri, mikä vähentäisi hintojen heittelehtimistä. Öljynviejävaltioiden yhteistyöjärjestössä Opecissa nimenomaan Saudi-Arabia on vastustanut tuotannon supistamista. Se haluaa pitää kiinni markkinaosuudestaan etenkin suhteessa liuskekaasuun ja -öljyyn.

Tuotannon supistaminen aiheuttaisi todennäköisesti nopeasti öljyn kallistumisen, jolloin öljy voisi menettää osuuttaan energiamarkkinoilla.

Poikkeuksellisen halpa öljy aiheuttaa ongelmia valtioille, joiden tulot perustuvat voimakkaasti öljykauppaan tai öljykaupasta perittäviin veroihin. Merkittävä syy Venäjän taantumaan on öljyn halpeneminen, sillä federaation tuloista noin puolet muodostuu öljyn ja kaasun tuotantoveroista ja vientitulleista.

Öljyn halpenemisen vuoksi rupla on heikentynyt suhteessa dollariin ja euroon, mikä puolestaan kiihdyttää Venäjällä inflaatiota eli yleistä hintatason kohoamista tuontituotteiden kallistuessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat