Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin suomalaisyritykset hakevat miljoonarahoitusta Yhdysvalloissa – Noona lähti etsimään onneaan Piilaaksosta

Suomalaisyritykset esittäytyivät sijoittajille kalifornialaisilla terveysmessuilla

Talous
 
Saska Saarikoski HS
Petra Jäntti, Jani Ahonala ja Juulia Piirainen yrittävät hankkia Kalifornian Piilaaksosta rahaa verkkopalvelu Noonalle.
Petra Jäntti, Jani Ahonala ja Juulia Piirainen yrittävät hankkia Kalifornian Piilaaksosta rahaa verkkopalvelu Noonalle. Kuva: Saska Saarikoski HS

Noona Healthcaren perustaja Jani Ahonala näyttää hyvin pukeutuneelta pandakarhulta. Kalpeat kasvot ja tummat renkaat silmien ympärillä paljastavat, että unet ovat tainneet jäädä viime yönä vähiin.

Health 2.0 -konferenssin isäntä Matthew Holt kutsuu lavalle uuden kiinnostavan yrityksen Suomesta.

Valtavaan kokoussaliin kokoontuneet terveysammattilaiset ovat jo ehtineet kuulla entisen presidentin tyttären Chelsea Clintonin tylsän puheen ja pitkän liudan yritysesittelyjä. Millä konstilla tämä suomalaismies aikoo saada heidät raottamaan lompakoitaan?

Ahonala on 39-vuotias. Hän tietää, että seuraavat neljä minuuttia ovat hänen tähänastisen elämänsä tärkeimmät.

Piilaakson Santa Clarassa tällä viikolla pidetyt Health 2.0 -messut saattoivat yhteen terveysalan yrittäjät ja uusista ideoista kiinnostuneet amerikkalaissijoittajat. Messuilla yrittäjät etsivät rahaa ja sijoittajat seuraavaa isoa juttua.

Suomi näkyi Piilaaksossa hyvin, sillä messuilla oli kolmatta kertaa mukana Finpron, Tekesin ja Helsinki business hubin kokoama Team Finland, johon kuului nyt yli 30 yritystä.

Sinivalkoisessa joukkueessa oli keltanokkia, jotka olivat vasta haistelemassa Kalifornian ilmaa, mutta myös jo parit messut käyneitä konkareita, joilla oli näytön paikka.

Jälkimmäisiin kuuluu Ahonalan yritys Noona Healthcare. Se on kehittänyt yhdessä HUS:n syöpäklinikan kanssa verkkopalvelun rintasyöpäpotilaiden jälkiseurantaan.

Noonaksi nimetyn palvelun toivotaan helpottavan sairaalan työtä, mutta myös tukevan potilaita, jotka kokevat usein jäävänsä hoitojen jälkeen yksin pelkojensa ja huoliensa kanssa.

"Noona on koreaa ja tarkoittaa isosiskoa. Palvelu on suunniteltu potilaiden ehdoilla ja tunne edellä", Ahonala kertoi puhelimessa ennen Yhdysvaltoihin lähtöään.

Tänä vuonna Noona on ensimmäisenä suomalaisyrityksenä nostettu suuren lavan pääesiintyjien joukkoon. Se takaa suuren huomion, mutta myös valtavat paineet. Ei ihme, jos Ahonala on nukkunut hiukan huonosti.

Terveysala menee nyt nopeasti eteenpäin. Koska Noona ei perustu patentoitavaan tekniikkaan, kilpailijat voivat kopioida idean, elleivät suomalaiset juokse lujempaa kuin muut. Eikä se onnistu kuin tulemalla Yhdysvaltoihin.

Siihen vaaditaan kuitenkin sellaisia rahoja, joita Suomesta ei noin vain löydy. Siksi hallituksen puheenjohtaja Ahonala, luova johtaja Petra Jäntti ja viestintäjohtaja Juulia Piirainen ovat tulleet kolmeksi viikoksi tapaamaan mahdollisia sijoittajia Bostonissa, New Yorkissa ja Kaliforniassa. Tavoite on selvä: viisi miljoonaa dollaria eli 4,4 miljoonaa euroa.

Suomen vetovoimaa testataan Team Finlandin lounastapahtumassa, jossa yhdeksän suomalaisyritystä esittelee itsensä.

Toivottavasti esitykset onnistuvat paremmin kuin harjoituksessa, jossa amerikkalaiskonsultit antoivat suomalaisille armotonta palautetta.

"Lavalla ei saa olla vaatimaton. Korostakaa kaikkia parhaitanne. Paras, paras, paras!" sijoituskonsultti Jorden Woods kannusti.

Woodsin mukaan loikka Yhdysvaltoihin on monelle suomalaisyritykselle liian pitkä.

"Suomalaisilla on usein hyvä tuote, mutta sijoittajat katsovat ensiksi tiimiä. Tiimin laatu, kokemus ja intohimo ratkaisevat. Vasta sen jälkeen katsotaan markkinaa ja tuotetta."

Woods muistuttaa, että sijoittajan löytäminen on yritykselle kohtalonkysymys.

"Startupeista 99 prosenttia ei saa pääomaa, mutta niistä, jotka saavat, 30–50 prosenttia onnistuu luomaan merkittävää liiketoimintaa."

"Tänne ei kannata tulla niin, että pakataan halukkaat suomalaisfirmat lentokoneeseen ja lähdetään Amerikkaan. Ensin pitää löytää parhaista parhaat suomalaiset ja panna ne sitten 3–6 kuukaudeksi yrityskiihdyttämöön, joka valmistaa firmat Yhdysvaltain kilpailuun."

Tällainen kiihdyttäjä on Otaniemessä toimiva Vertical Accelerator, jonka johtaja Pekka Sivonen tykittää faktoja terveysbisneksestä.

"Sipilän hallitus käyttää terveysmenoihin 26 miljardia vuodessa. Uuden tekniikan ansiosta monet asiat voitaisiin tehdä jopa 20 kertaa halvemmalla kuin aikaisemmin", Sivonen vakuuttaa.

Hän muistuttaa, että Suomi on yksi maailman kymmenestä maasta, jotka vievät enemmän terveysteknologiaa kuin tuovat. Suomen terveysviennin arvo on jo 1,8 miljardia ja kasvussa.

"Isot rahat menevät Piilaaksoon ja Israeliin, mutta Suomikin on tutkalla. Seuraavat 3–5 vuotta ovat ratkaisevia, jos Suomi haluaa tosissaan mukaan tähän juttuun."

Suomi tuntuu kiinnostavan, sillä Team Finlandin tilaisuudessa lounaspaketit ja istumapaikat loppuvat kesken. Kaikkiaan paikalle saapuu noin 150 kuulijaa, mikä saa Tekesin ohjelmajohtajan Kari Ruudun hihkumaan riemusta.

"Perkele, meni hyvin!" Ruutu tuulettaa esitysten jälkeen.

"On tehty kvanttihyppy eteenpäin. Yhtään ei tarvinnut suomalaisia hävetä!"

Suomalaisten esitykset onnistuivat tosiaan selvästi paremmin kuin aamuharjoituksissa. Jorden Woods myhäilee lounaansa ääressä kuin ylpeä juniorivalmentaja.

"Juuri siksi minä tykkään toimia suomalaisten kanssa. He kuuntelevat tarkasti ja oppivat nopeasti", Woods kehuu.

Kirjavasta joukosta erottuu Woodsin mukaan muutama potentiaalinen menestyjä. Yksi niistä on lempääläläinen Lakka Technologies. Yritys on kehittänyt ohuen filmisensorin, joka mittaa sykkeen selvästi paremmin kuin nykyisin käytössä olevat menetelmät.

Yrityksen perustaja Sami Lakka hakee matkalta amerikkalaisyrityksiä, jotka laittaisivat hänen sensorinsa omiin tuotteisiinsa.

Suomalaiset toivovat Yhdysvalloista rahaa, mutta amerikkalaiset etsivät loistoideoita pikkurahalla. Esimerkiksi Jaikua ja ProtoGeoa muistellaan Suomessa yhä firmoina, joista olisi voinut tuilla vaikka mitä, elleivät amerikkalaiset olisi lyöneet paksua rahatukkoa eteen.

Onneksi Sami Lakka vakuuttaa, ettei yrityksen myynti ole päällimmäisenä hänen mielessään. Itse asiassa Lakka haluaisi pysyä juuri siellä, missä on, eli Lempäälässä.

"Vaikka unohdettaisiin koko suomalaisuusjuttu, niin sittenkin meidän kannattaisi pysyä Suomessa. Piilaaksossa ammatti-ihmiselle pitää maksaa 200 000 vuodessa, Suomessa saa parempaa osaamista selvästi edullisemmin."

Lakkaa voi kuvailla hämäläiseksi perusinsinööriksi, joka tekee mieluummin kuin puhuu. Nyt hänen on kuitenkin puhuttava, sillä vaikka hänen filminpätkänsä olisi kuinka nerokas keksintö, se ei osaa myydä itseään.

"Ei se puhelin kotona soi, vaikka siinä vieressä kuinka aggressiivisesti odottelisi. Tänne on tultava ja täällä on huudettava kauheasti, vaikka kuinka pahaa tekisi", Lakka hymähtää.

Lakka sanoo, että jotkut voivat naureskella sinivalkoiselle Team Finland -meiningille, mutta hänelle työntöavusta on ollut apua.

"Tänne on pakko tulla, mutta ei se ole helppoa. Tästä on ollut ihan selvää hyötyä."

Jos kaikki käy hyvin, Lakka voi olla vuoden kahden kuluttua samassa tilanteessa kuin Lasse Leppäkorpi, jonka Beddit on juuri saanut unisensorinsa Applen myymälöihin.

Suomi on vahva terveyssensoreissa, sillä Santa Clarassa ovat myös samoin unisensoreita tekevä Embit sekä urheilusensoreistaan tunnettu Firstbeat.

Kaksi vuotta sitten Leppäkorpi oli Team Finlandissa keltanokkana, viime vuonna hän lähti matkaan tosimielellä ja tänä vuonna Leppäkorpi pelaakin jo kotikentällään, sillä hänen uusi kotinsa on vain 15 minuutin päässä messukeskuksesta.

Leppäkorven mielestä Suomessa ei ymmärretä, miten kovaa kilpailu Yhdysvalloissa on.

"Aluksi masennuin, että nämä on ihan superihmisiä, mutta kun pääsee tuhansien ja tuhansien yrittäjien joukosta sisään, asioita alkaa tapahtua", Leppäkorpi sanoo.

Nyt Bedditin kaari on siinä vaiheessa, että on aika miettiä, miten sijoittajat saavat yrityksestä rahansa.

"Lähivuosina se exitti väistämättä tulee. Myynti on tietysti se todennäköisin vaihtoehto."

Se ei välttämättä tarkoita sitä, että työpaikat siirtyisivät Suomesta, sillä myös Leppäkorven mielestä suomalainen osaaminen on hyvin kilpailukykyistä.

"Voisimme hyvin tehdä niin kuin pelifirmat eli pitää ainakin tutkimuksen ja tuotekehityksen Suomessa", Leppäkorpi laskee.

"Noona on koreaa ja tarkoittaa isosiskoa", Jani Ahonala aloittaa esityksensä, jonka jokaista sanaa hän on harjoitellut kymmeniä ja kymmeniä kertoja.

Kuvat heijastuvat päätyseinän jättiscreeneille, suomalaisen verkkosiskon tarina alkaa hahmottua.

Suuressa salissa ainakin muutama kuuntelija näyttää kohottavan katseensa kännyköistään ja tableteistaan ja heristävän korviaan.

Esitys sujuu takeltelematta, mutta vielä tärkeämpää on, että Ahonala vaikuttaa lavalla fiksulta ja mukavalta kaverilta. Kuten yritysvalmentajat muistuttivat, neljässä minuutissa ei voi myydä tuotettaan, mutta siinä ajassa voi myydä itsensä.

Lähiviikot näyttävät, maksaako joku Ahonalasta viisi miljoonaa dollaria.

Saska Saarikoski HS
Santa Clara

Saska Saarikoski HS
Jani Ahonala esitteli Noona Healthcaren tuotetta Health 2.0 -tapahtumassa Kaliforniassa.
Jani Ahonala esitteli Noona Healthcaren tuotetta Health 2.0 -tapahtumassa Kaliforniassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat