Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huijaus iskee insinöörien maan ytimeen – Volkswagenin sydänmailla painaa nyt huoli toimeentulosta

Saksan suurin teollisuusyritys Volkswagen yrittää korjata päästöhuijausskandaalissa sen, mikä korjattavissa on. Wolfsburgin autokaupungissa päällimmäisenä on huoli toimeentulosta.

Talous
 
Kaveh Rostamkhani
Kun asiakas on ostanut uuden Volkswagenin, hän voi tulla noutamaan sen suoraan tehtaan kupeessa olevasta Autostadtista eli autokaupungista. Tavallisena päivänä autonsa hakee noin 500 henkeä.
Kun asiakas on ostanut uuden Volkswagenin, hän voi tulla noutamaan sen suoraan tehtaan kupeessa olevasta Autostadtista eli autokaupungista. Tavallisena päivänä autonsa hakee noin 500 henkeä. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Volkswagenin tehtaan pääportilta kaartaa yksi toisensa jälkeen ulos Golf, Tiguan ja Passat. Ne ovat metallinharmaita, valkoisia ja mustia, viime vuosien VW-automallien suosikkivärejä. Rekisterikilvet kertovat, että niiden omistajat, Volkswagenin tehtaan työntekijät asuvat Wolfsburgissa tai sen lähistöllä. He ovat ajamassa pois työpaikkaneuvoston kokouksesta.

Päivä oli viime tiistai, jolloin Wolfsburgin tehdasalueen halliin numero 11 oli kokoontunut 20 000 Volkswagenin työntekijää kuulemaan, miten uusi toimitusjohtaja Matthias Müller selittäisi heille yhtiön katastrofaaliseksi paisunutta tilannetta. Moni heistä oli pukenut päälleen Saksan suurimman ammattijärjestön IG-Metallin painamat valkoiset t-paidat, joissa luki: "Yksi tiimi. Yksi perhe". Ja tekstin keskellä oli VW:n pyöreä logo.

Fakta

 Volkswagen ohjelmoi EA 189 -dieselmoottorit niin, että typpipäästöt vähenivät testihetkellä.

 Huijaus on johtamassa yhtiön syvään kriisiin, sillä korvaukset, korjauskulut ja kysynnän lasku tuovat kymmenien miljardien laskun.

 Manipulointiohjelma on asennettu ainakin 11 miljoonaan autoon. Euroopassa korjauksia on määrä tehdä 3,6 miljoonaan autoon. Suomessa se on yhteensä 64 266 VW- ja Škoda-autossa.

 Yhtiö kutsuu Euroopassa autot korjaukseen vuoden 2016 aikana.

 Autoilla, joissa on manipulointiohjelma, voi ajaa tavallisesti. Ne päästävät enemmän typpikaasuja kuin on kerrottu.

Korjaus HS 11.10. 2015: Lauantaina 10. lokakuuta osassa lehtiäkirjoitettiin virheellisesti, että Volkswagenin manipuloimia autoja on Suomessa 64244. Oikea määrä on 64266 autoa.

Uusi toimitusjohtaja Müller vakuutti alaisilleen, että toistaiseksi työntekijöiden ei tarvitse pelätä työpaikkojensa puolesta. Samalla hän kuitenkin ilmoitti, että kaikki yhtiön suunnittelemat investoinnit jäädytetään ja käydään uudestaan läpi.

Volkswagenin työntekijät haluavat puristaa irti jokaisen tiedonmurun, sillä he pelkäävät tosissaan työpaikkojensa puolesta. Wolfsburgin tehtaalla työskentelee yhteensä 70 000 ihmistä, joista 50 000 asuu autokaupungissa. Volkswagenin tehtaan ylä- tai alamäki koskee suoraan tai pienen mutkan kautta kaikkia sen 125 000:ta asukasta. Pitkään suunta on ollut vain ylöspäin. Siitä kertoo esimerkiksi wolfsburgilaisten keskipalkka – se on Saksan korkein.

Wolfsburgissa koottiin ensimmäinen "kuplavolkkari" eli "VW-Käfer" eli "Beetle" vuonna 1945. Se oli maailman myydyin auto vuoteen 2002, kunnes VW:n toinen malli, Golf, ohitti sen.

On kulunut kolme viikkoa siitä, kun ensimmäiset tiedot Volkswagenin päästömittausten manipuloinnista tulivat ilmi perjantaina 18. syyskuuta.

Tuolloin Yhdysvaltain ympäristövirasto (EPA) kertoi, että VW oli asentanut dieselmalleihinsa moottorinohjausjärjestelmän, joka tunnistaa auton päästöjen mittauksen. Ohjelma alentaa mittauksen aikana päästöjä murto-osaan siitä, mitä autot päästävät normaalissa kaupunkiajossa.

Euroopan suurin autonvalmistaja ja Saksan suurin teollisuusyritys pyrki kylmänviileästi lisäämään myyntiään huijaamalla.

Keskiviikkona Volkswagenin hallituksen puheenjohtajaksi nimitetty Hans-Dieter Pötsch puhui jo yhtiön olemassaoloa uhkaavasta kriisistä. Esimerkiksi Landesbank Baden-Württemberg -pankki arvioi kuluneella viikolla kriisin kustannusten Volkswagenille yltävän noin 50 miljardiin euroon lähivuosina.

Konserni joutuu maksamaan korvauksia Yhdysvalloissa ja Saksassa, manipuloitujen dieselautojen takaisinvetoprosessin ja korjaukset, tehtaille ulkomaisten hallitusten myöntämiä teollisuustukia. Ja niin edelleen.

Wolfsburgin kaupungin tärkein maamerkki on Volkswagenin tehtaan neljä savupiippua.
Wolfsburgin kaupungin tärkein maamerkki on Volkswagenin tehtaan neljä savupiippua.

Skandaalin vaikutukset osuvat myös Saksan talouteen laajemmin. Mitä käy täsmällisen insinöörikansan maineelle? Miten voi olla mahdollista, että ilmastotavoitteissa muita huomattavasti edellä olevassa Saksassa onkin tarvetta manipuloida päästötekniikkaa?

"Kriisi iskee kahden kanavan kautta. Ensinnäkin, mitä tämä tarkoittaa heti tuotannolle ja työpaikoille Volkswagenilla ja alihankkijoilla. Toiseksi vaikutukset iskevät laajemmin 'Made in Germany' -tavaramerkkiin", sanoo saksalaisen DIW-tutkimuskeskuksen teollisuustutkimuksen johtaja Martin Gornig.

Hänen mukaansa Volkswagenin täytyy valmistautua kysynnän laskuun etenkin Yhdysvalloissa, vaikka se ei vielä myönnä vaikutuksia tuotantoon.

"Auto on monimutkainen tuote, joka myydään suoraan kuluttajalle. Tuotteseen myös liittyy paljon mielikuvia. Autovalmistajan tekemä huijaus kiinnostaa kuluttajia paljon enemmän kuin esimerkiksi laaja Deutsche Bankin skandaali. Nyt luottamus pitää rakentaa uudelleen."

Gornigin mukaan Saksan teollisuuden maineelle on ratkaisevaa, että voidaan varmasti näyttää, etteivät muut saksalaiset autovalmistajat BMW ja Daimler ole keinotelleet.

"Saksalaiset poliitikot ovat uskoneet aivan liikaa siihen, mitä autoteollisuuden edustajat ovat sanoneet. Nyt julkisten toimijoiden on otettava enemmän vastuuta kontrolli- ja sertifikaattimenetelmistä", Gornig kehottaa.

Wolfsburgin keskustassa, Porsche-Strassella ihmisten mielessä päällimmäisenä on oman perheen toimeentulo ja kaupungin lähitulevaisuus. Kaupunginjohtaja on jo pistänyt Wolfsburgin budjetin jäihin. Moni Volkswagenin työntekijä kieltäytyy puhumasta asiasta yhtään mitään. "Meitä on kielletty", he sanovat. HS ei myöskään saanut Volkswagenin edustajilta haastattelua.

Eläkeläinen Pantaleo Provenzano tuli 60-luvulla Italiasta töihin Volkswagenille. Hän rakensi autoja 35 vuotta. Nyt konserni työllistää hänen lapsensa.

"Sitä ihmettelen, miksi dieselmoottoreiden manipulointi on päätetty tehdä. Mikä on perimmäinen syy? Olisi erittäin hyvä, että asiasta tienneet tulisivat julkisuuteen, mutta en usko sen koskaan tapahtuvan."

Ketkä Volkswagenin tuotekehityksessä kehittivät ohjelman, kenen käskystä, kenen hyväksynnällä ja miksi? Nämä kysymykset ovat yhä ilman vastausta.

Yhtiössä valta on jaettu Porschen ja Piëchin perheille, IG-Metallin edustajille ja Ala-Saksin osavaltion edustajille. Kriitikoiden mukaan yksi suurista ongelmista on, että VW:n johtoryhmä on hyvin sisäänpäin lämpiävä.

Torstaina Saksan yleinen syyttäjä tekikin Wolfsburgin tehdasalueella sijaitsevaan pääkonttoriin ratsian, jossa viranomaiset takavarikoivat materiaalia selvittääkseen manipulointia. Teollisuuden tutkija Martin Gornig arvioi, että Volkswagenille paras keino selvittää tilanne olisi pystyä esittelemään dieselmoottoriteknologia, joka todella pysyy vaadituissa päästörajoissa. "Se selventäisi tilannetta vielä enemmän kuin tutkintakomissio, joka kaivaa vastuulliset tekijät esiin."

Wolfsburgissa on myös paljon heitä, joiden mielestä VW on ajettu Yhdysvalloissa täysin kohtuuttomiin korvausvaatimuksiin, jos verrataan esimerkiksi Toyotan ja General Motorsin turvallisuusskandaaleihin.

Näin ajattelee myös Michael Paulsen, joka tankkaa huoltoasemalla mustaa VW-tilataksia. Hän on ollut 30 vuotta Volkswagenin palkkalistoilla, ensin tehtaassa ja nyt johtajien autonkuljettajana. Nytkin hän on lähdossä hakemaan erästä johtajaa lentokentältä kriisikokoukseen.

Paulsen kuulee autossaan luottamuksellisia keskusteluita. Silti hän sanoo yllättyneensä, kun tieto manipuloinnista tuli.

"On tavattoman harmi, että moni Volkswagenilla ajava on ollut vuosia tyytyväinen, mutta pelästyy nyt. Monet valittajat eivät näe esimerkiksi sitä, että Volkswagen työllistää satojatuhansia ihmisiä", Paulsen sanoo.

"Minä luotan, että aika parantaa haavat."

Tiina Rajamäki HS
Wolfsburg

Tästä on kyse Volkswagenin päästöskandaalissa
Tästä on kyse Volkswagenin päästöskandaalissa
Volkswagen jäi kiinni mittavasta huijauksesta diesel-autojensa päästömittauksissa Yhdysvalloissa.Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuva: Reuters, leikkaus: Arttu Luhtala HS, musiikki: Kevin MacLeod / incompetech.com.

Michael Paulsen työskentelee Volkswagenin johtajien autonkuljettajana. Hän yllättyi huijaksesta, mutta uskoo Volkswagenin nousuun.
Michael Paulsen työskentelee Volkswagenin johtajien autonkuljettajana. Hän yllättyi huijaksesta, mutta uskoo Volkswagenin nousuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat