Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyynenmeren sopu luo paineita EU:lle

Yhdysvallat ottaa Aasiasta vauhtia vapaakauppaneuvotteluihin EU:n kanssa

Talous
 

Euroopan unioni uhkaa jäädä sivustakatsojaksi, kun Yhdysvallat laatii uusia maailmankaupan sääntöjä.

Viime maanantaina 12 Tyynenmeren maata pääsivät Yhdysvaltojen johdolla sopuun TPP-vapaakauppasopimuksesta. Samanaikaisesti EU on yrittänyt sorvata Yhdysvaltojen kanssa omaa vapaakauppasopimustaan, TTIP:tä. Yhdysvallat on kuitenkin keskittynyt presidentti Barack Obaman johdolla Aasiaan, jossa sijaitsee lukuisia kasvavia talouksia ja Yhdysvaltojen maailmanvaltiutta uhkaava Kiina – jota ei TPP:hen huolittu.

Vaikka Tyynenmeren sopimus pitää vielä ratifioida osallistujamaissa, sen vaikutus näkyy heti EU:n ja Yhdysvaltojen välisissä keskusteluissa. EU:n neuvotteluasema muuttuu, koska Yhdysvallat on jo luonut uusille kaupankäynnin säännöille pohjaa Tyynellämerellä.

"Yhdysvalloille TPP-sopimus on tietynlainen valttikortti. TPP kattaa 40 prosenttia maailmantaloudesta. Yhdysvaltojen näkökulmasta ainakin osaa siinä sovituista säännöistä olisi järkevää käyttää pohjana myös TTIP:ssä", arvioi vapaakaupasta väitöskirjaa kirjoittava tutkija Johanna Jacobsson.

Tyynenmeren vapaakauppasopimuksessa tullien ja verojen leikkauksilla on suuri merkitys. Obama yrittää myydä sopimusta kongressille sillä argumentilla, että TPP eliminoisi kaikkiaan 18 000 amerikkalaisiin vientituotteisiin kohdistuvaa eri veroa.

TTIP-sopimus keskittyy sen sijaan kaupankäynnin sääntöjen yhtenäistämiseen. Yhtenäistettävien käytäntöjen listalla ovat muun muassa patentit, julkisten hankintojen kilpailutus, ympäristölainsäädäntö ja tuotteiden turvallisuusstandardit. Tullimaksujen leikkaaminen on helppo juttu verrattuna lainsäädännön harmonisointiin. Se vaatii aikaa ja perinpohjaisen poliittisen käsittelyn.

Tuontitullit ovat jo EU:n ja Yhdysvaltojen välillä hyvin pienet, mikä on jouhevoittanut Atlantin yli käytävää kauppaa. Tyynenmeren sopimus on kuitenkin riistämässä EU:lta tämän etulyöntiaseman.

"EU:lle tärkeintä olisi saada takaisin tämä kilpailuetu. EU:n ja Yhdysvaltojen pitäisi päästä sopimuksessaan vielä paljon TPP:tä pidemmälle ja sopia markkinoiden yhtenäistämisestä. Näin saataisiin aikaan kansalaisille luvatut suurimmat rahalliset hyödyt", Jacobsson arvioi.

CEPR-tutkimuskeskuksen vuonna 2013 laatiman selvityksen mukaan kunnianhimoinen sopimus toisi EU:lle vuosittain 119 miljardin euron edut ja lisäisi EU:n vientiä Yhdysvaltoihin 28 prosentilla.

Yhdessä EU-mailla pitäisi olla valtaa. Vielä viime vuonna EU:n bruttokansantuote oli hieman suurempi kuin Yhdysvaltojen – tosin Yhdysvallat kuroo eroa umpeen.

Eurokriisistä pakolaiskriisiin seilaava EU ei kuitenkaan ole saanut rivejään järjestykseen. Talous kasvaa aneemista vauhtia ja väestö vanhenee. Finanssikeskus Lontoon kotimaa Britannia harkitsee eroa koko unionista.

Tällaisessa tilanteessa EU:n on vaikea saada vaatimuksiaan läpi.

Yksi TTIP:n räjähdysherkimmistä aiheista on investointisuoja, johon vedoten yritykset voivat haastaa valtioita oikeuteen. Euroopan komissio ehdotti syyskuussa riippumattoman investointituomioistuimen perustamista, joka korvaisi salamyhkäisyydestä parjatun ISDS-välimiesmenettelyn.

Ehdotuksen läpimeno on hankalaa, kun Yhdysvallat on jo sopinut ISDS-menetelmästä Tyynenmeren maiden kanssa.

Alueellisten vapaakauppasopimusten idea kiteytyy kysymykseen: Kuka ehtii määritellä kaupankäynnin säännöt? Sopimuksia sorvataan kilpaa, koska Maailman kauppajärjestö WTO ei ole saanut globaaleja neuvotteluja liikahtamaan eteenpäin. Yhdysvallat haluaa sanella sopimusehdot, jotta arvojohtajuus ja kauppapolitiikka säilyvät sen hyppysissä.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Simo Karetie huomauttaa, että Tyynenmeren neuvottelujen päättyminen on EU:n kannalta hyvä asia.

"Yhdysvalloille on ollut prioriteettina edetä TPP-prosessissa, mikä on vienyt aikaa muilta neuvotteluilta. Voisi olettaa ja toivoa, että TTIP-neuvotteluihin panostetaan nyt enemmän."

Presidentti Obama haluaisi saattaa sekä TPP:n että TTIP:n maaliviivalle kautensa loppuun mennessä. Aasia on kuitenkin väistämättä presidentin mielessä päällimmäisenä. Hän painottaa, että Yhdysvalloilla ei ole varaa antaa Kiinan kaltaisten maiden kirjoittaa maailmankaupan sääntöjä.

"Meidän pitäisi kirjoittaa nuo säännöt ja avata uusia markkinoita amerikkalaisille tuotteille, kun samalla asetamme korkeat standardit työntekijöiden ja ympäristön suojelemiseksi", hän totesi maanantaina julkaistussa kannanotossa.

EU:n ja Yhdysvaltojen tavoitteet ovat monessa asiassa yhteneväisiä. Olisi silti huolestuttavaa, jos EU ei onnistu kaivertamaan puumerkkiään uudistuvaan maailmankauppaan. Yhdysvaltojen ehdoilla laadittu vapaakauppasopimus jättäisi eurooppalaiset altavastaajiksi maailmanmarkkinoilla.

OIKAISU 13.10.2015. Vapaakauppasopimuksia käsitelevässä grafiikassa (alla) on virheellisiä merkintöjä. Tavaroiden kaupan on merkitty koskevan vain EU:n ja Yhdysvaltojen TTIP-sopimusta ja palvelujen kaupan vain Tyynenmeren TPP-sopimusta. Tosiasiassa ylimmät palkit sekä tavaroissa että palveluissa kuvaavat Yhdysvaltojen kauppaa TTIP-alueella ja alimmat palkit kauppaa TPP-alueella. Tavaroiden kaupan luvut ovat vuodelta 2014 ja palveluiden vuodelta 2013.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat