Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Franchising-yrittäminen on jo muutakin kuin pikaruokaa – parturiketju laajentaa Yhdysvaltoihin

Franchising-yrittämisen malli laajenee uusille toimialoille. Parturiketju leviää nyt ulkomaille.

Talous
 
Sami Kero HS
Miehille suunnattu parturiketju M Room avasi vuosi sitten liikkeen Helsingin Hakaniemeen. Parturi Sofia Saarela leikkasi helsinkiläisen Rami Halmeen tukkaa. Franchising-periaatteella toimiva ketju laajenee nyt myös ulkomaille.
Miehille suunnattu parturiketju M Room avasi vuosi sitten liikkeen Helsingin Hakaniemeen. Parturi Sofia Saarela leikkasi helsinkiläisen Rami Halmeen tukkaa. Franchising-periaatteella toimiva ketju laajenee nyt myös ulkomaille. Kuva: Sami Kero HS

Tavallinen mielikuva suomalaisesta franchising-yrityksestä on yhdysvaltalaistaustainen pikaruokapaikka, mutta käsitys ei enää vastaa todellisuutta.

Alle viidennes Suomessa toimivista franchising-ketjuista on ravintoloita tai kahviloita. Liiketoiminnan mallia käytetään yhä enemmän myös muilla toimialoilla, kuten hoiva-alalla, kiinteistönhuollossa, liikuntapalveluissa, tilitoimistoissa ja niin edelleen.

Franchising tarkoittaa liiketoimintaa, jossa suurempi yritys myy tuotemerkin ja liiketoimintakokonaisuuden yrittäjän käyttöön. Myyjä veloittaa franchising-maksuna tyypillisesti noin kymmenen prosenttia yrittäjän liikevaihdosta.

Tunnettuja franchising-yritysketjuja ovat Suomessa esimerkiksi Kotipizza, McDonald's ja R-kioskit.

Franchising-periaatteen yritykset kasvavat nopeammin kuin yritykset Suomessa keskimäärin.

Suomen franchising-yhdistys arvioi syyskuussa, että alan yrityksissä työllisyys kasvaa ensi vuoden loppuun mennessä noin 5 000 ihmisellä. Yhdistys arvioi, että yritykset työllistävät yhteensä noin 100 000 henkeä.

Nopeisiin kasvajiin kuuluu miehille suunnattu parturiketju M Room, jolla on seitsemän vuotta perustamisensa jälkeen Suomessa jo 54 liikettä. Ketju myy esimerkiksi vuoden mittaisia jäsenyyksiä, jonka ostettuaan parturissa voi käydä ilman lisämaksua vaikka päivittäin.

M Room on esimerkki suomalaisesta franchising-ideasta, jota viedään ulkomaille. M Roomilla on parturiliikkeitä Saksassa, Virossa sekä Espanjassa, ja toinen liike Yhdysvalloissa aukeaa piakkoin Floridassa.

Suomen-maajohtaja Tero Hellgren kertoo M Roomin kasvaneen muutamassa vuodessa alansa suurimmaksi ketjuksi Euroopassa – mutta lähinnä siksi, että eurooppalaisia miesten parturiketjuja ei oikeastaan ole ollut olemassa.

"Parturi- ja kampaamomaailmassa miehet asiakkaina ovat maailmanlaajuisesti aika unohdettu porukka", Hellgren kertoo.

Fakta

Satoja ketjuja Suomessa

 Franchising-periaatteella toimivia yritysketjuja on Suomessa arviolta 250–300.

 Ketjuista ulkomaista alkuperää on noin joka neljäs.

 Alalla on arviolta 5 000 yrittäjää ja 7 000 liikepaikkaa.

 Yrityksissä on Suomen franchising-yhdistyksen mukaan 40 000–60 000 työntekijää, ja kaikkiaan alan lasketaan työllistävän noin 100 000 ihmistä.

Franchising-yhdistyksen toiminnanjohtaja Juha Vastamäki uskoo franchisingin laajentuneen uusille aloille, koska malli on tehokas ja konseptin omistavalle yritykselle hyvä tapa kasvaa.

"Toimialakirjo on laaja", Vastamäki sanoo. "Hoiva-ala näyttäisi olevan vahvassa kasvussa, ja erilaisia taloushallintoalan ketjuja näyttää tulevan lisää."

Kiinteistönhuolto- ja siivouspalveluja myyvään Laatutakuu-ketjuun kuuluu reilut 160 franchising-yrittäjää. Toimitusjohtaja Henri Häyrisen mielestä malli sopii hieman varovaisille suomalaisille.

"Aika monella meistä on haave yrittäjyydestä, mutta Suomessa aika harva on ihan sen tyyppinen, että lähtisi pystymetsästä yrittäjäksi", Häyrinen kertoo.

Laatutakuussa itsenäisten yrittäjien maksut ovat 11,5–19 prosenttia liikevaihdosta. Tästä enintään kuusi prosenttia kuluu taloushallinnon palveluihin ja enintään kolme ketjun markkinointiin.

Häyrisen mukaan ketjun yrittäjät ovat kyselyjen perusteella tyytyväisiä.

"Jos franchising-antaja on liian ahne, yrittäjät eivät silloin menesty, eivät ole tyytyväisiä eivätkä kauaa pysy ketjussa", hän kertoo.

Laatutakuu teki viime vuonna runsaan neljän miljoonan euron liikevaihdolla noin 1,3 miljoonan liikevoiton.

Franchising-alalla on ollut hieman huono maine, ja esimerkiksi osa Kotipizza-yrittäjistä on pitänyt ketjun sopimuksia kohtuuttomina. Maksujen osuus liikevaihdosta on ollut niin suuri, ettei yrittäjällä ole ollut välttämättä edes varaa maksaa itselleen palkkaa.

Lainsäädäntöasioiden päällikkö Atte Rytkönen Suomen yrittäjistä kertoo, että joissain franchising-sopimuksissa voi olla itsenäisten yrittäjien kannalta kohtuuttomia ehtoja. Hän pitää tällaisia kuitenkin yksittäistapauksina.

"Franchisingissa on sekä hyvät että huonot puolensa", Rytkönen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat