Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina sävyttää tuloskautta – Nordean ennusteen mukaan pörssiyhtiöiden kannattavuus on edelleen parantunut

Nordean ennusteen mukaan pörssiyhtiöiden kannattavuus on edelleen parantunut

Talous
 
Koska on hyvä hetki ostaa osakkeita?
Koska on hyvä hetki ostaa osakkeita?
Suomen pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja Marika af Enehjelm kertoo, millaiseen yritykseen hänen mielestään on järkevää sijoittaa ja millaiseen ei.

Kiinan talouskasvun hidastuminen noussee esille tällä viikolla alkavalla pörssiyhtiöiden tuloskaudella.

"Tuloskauden yksi suuri kysymys on Kiina ja se, miten hidastunut talouskasvu on vaikuttanut etenkin konepajayrityksiin", sanoo finanssiryhmä OP:n osaketutkimuksen johtaja Henri Parkkinen.

"On todella mielenkiintoista nähdä, mitkä ovat yritysten näkymät loppuvuoteen tai ensi vuoteen. Uskoisin, että monet yritykset eivät anna edelleenkään kovin täsmällisiä arvioita lähiajan näkymistään."

Reuters
Sijoittaja perehtyi pörssitietoihin pankkiiriliikkeessä Kiinan Fuangissa torstaina.
Sijoittaja perehtyi pörssitietoihin pankkiiriliikkeessä Kiinan Fuangissa torstaina.

Kiina on maailman toiseksi suurin kansantalous, jolla on huomattava vaikutus koko maailmantalouteen. Maa on tärkeä markkina-alue myös useille suomalaisille yrityksille.

"Sijoittajien näkökulmasta Kiinan talouskasvun hidastuminen on ilman muuta yksi keskeisistä aiheista. Uusiin investointeihin perustuva kysyntä on Kiinassa vähentynyt mutta kulutuskysyntä ei niinkään. Jälkimmäinen voi olla ihan hyvä esimerkiksi suomalaiselle metsäteollisuudelle", sanoo finanssiyhtiö Nordean osaketutkimuksen pääanalyytikko Harri Taittonen.

Suurten yhtiöiden tuloskausi alkaa perjantaina, jolloin osavuosikatsauksen julkaisee Suomen suurin teleoperaattori Elisa.

Pörssissä noteerattujen yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on Nordean ennusteen mukaan supistunut 2,8 prosenttia viime vuoden heinä–syyskuussa, mutta liikevoitto ilman kertaeriä on kasvanut kaksi prosenttia. Ennusteessa ei ole mukana rahoitusalan yhtiöitä eikä Telia-Soneraa.

Taittosen mukaan liikevaihdon supistumisen johtuu pääasiassa öljynjalostusyhtiö Nesteestä. Öljyn halpeneminen kutistaa väistämättä Nesteen liikevaihtoa, ja yhtiö on liikevaihdolla mitattuna Suomen suurin pörssiyhtiö.

"Metallit ja raaka-aineet ovat olleet tuloskaudella todella halpoja. Niiden nettovaikutus on negatiivinen etenkin metalliyhtiöille. Toisaalta halvat metallit ja raaka-aineet ovat hyväksi konepajoille", Taittonen sanoo.

Varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitajan Hannu Angervuon mukaan Kiinan talouskasvun hidastuminen tuskin vielä näkyy tuloksissa, mutta monet yritykset ottavat siihen kantaa.

Fakta

Katsaus joka kolmas kuukausi

 Pörssiyhtiöt julkaisevat osavuosikatsauksensa vuosineljänneksittäin eli kolmen kuukauden välein.

 Heinä–syyskuun raportointijakson osavuosikatsaukset julkaistaan lokakuun puolivälin ja marraskuun välisellä ajanjaksolla.

 Osavuosikatsauksissa julkaistut tulostiedot ovat tilintarkastamattomia. Siksi ne voivat muuttua hieman tulevaisuudessa.

"Suomalaisten yritysten eduksi on sanottava, että nettovelkaantumisasteet ovat jo pidemmän aikaa supistuneet. Se herättää myös kysymyksen siitä, miksi ei ole uskallusta investoida vai eikö ole hyviä investointikohteita."

Uusien investointien vähäisyys on tosin maailmanlaajuinen ongelma. Se johtuu sijoittajia ja yrityksiä kalvavasta epävarmuudesta.

Suurista yhtiöistä tulosvaroituksen antoivat heinä–syyskuussa teräsyhtiö Outokumpu, mediayhtiö Sanoma, nostureita valmistava Konecranes ja putkia valmistava Uponor.

Suomessa palkkojen ostovoima on heikentynyt jo pitkään eikä hallituksella ole suunnitelmissa lisätä kotimaista kysyntää elvytyksellä.

"Lähes kaikilla niillä yrityksillä, joiden liikevaihdosta suuri osa tulee Suomesta, on yhä edessään vaikeita aikoja", Parkkinen sanoo.

Suomen teollisuudessa on edelleen pitkän ajan ongelmana euroalueen hidas ja epävakaa elpyminen taantumasta. Syksyn kuluessa ennusteita euroalueen kokonaistuotannon kehittymisestä on heikennetty.

Tilastokeskuksen mukaan elokuu oli 32. kuukausi, jolloin Suomen teollisuustuotanto supistui yhtäjaksoisesti.

"Kysyntä ei ole vieläkään suosiollinen suurelle osalle pörssiyhtiöistä, koski suuri osa niiden kysynnästä tulee euroalueelta ja Euroopasta. Yhtiöt ovat karsineet kustannuksiaan, ja raaka-aineet ovat halventuneet, mikä on vaikuttanut tuloksiin", sanoo Parkkinen.

Mielenkiintoinen yksityiskohta tuloskaudessa on euron vaikutus yhtiöiden tuloksiin. Yhteisvaluutan keväällä alkanut heikkeneminen suhteessa dollariin vaikuttaa yhtiöihin valuuttasuojausten takia hitaasti.

Euron heikkenemisen takia yhtiöiden dollarikaupan tulot ovat euroissa suurempia. Tosin kesällä euro on taas hieman vahvistunut dollariin verrattuna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat