Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muutokset ravistelevat it-alaa

Tietokoneet nostivat Dellin alansa huipulle. Edessä on 59 miljardin euron suunnanmuutos.

Talous
 
Scott Olson Getty Images
Michael Dell perusti sukunimeään kantavan tietokoneiden valmistajan Dellin jo 1980-luvulla. Kaksi vuotta sitten hän osti rahoittajien avulla yhtiön kaikki osakkeet ja poisti sen pörssistä, koska markkinoilla ei enää uskottu yhtiön tulevaisuuteen.
Michael Dell perusti sukunimeään kantavan tietokoneiden valmistajan Dellin jo 1980-luvulla. Kaksi vuotta sitten hän osti rahoittajien avulla yhtiön kaikki osakkeet ja poisti sen pörssistä, koska markkinoilla ei enää uskottu yhtiön tulevaisuuteen. Kuva: Scott Olson Getty Images

Kun uudesta tulee vanhaa, sitä pitää muuttaa.

Tietokoneita valmistava Dell suunnittelee ostavan valtavassa yritysjärjestelyssä pilvipalveluja myyvän EMC:n. Dell tarjoaa yhtiöstä 67 miljardia dollaria eli 59 miljardia euroa. Kaupan erikoisuus on, että uutistoimisto Reutersin mukaan Dell on antanut EMC:lle mahdollisuuden hankkia 60 vuorokauden kuluessa parempi tarjous.

Fakta

Pilvipalvelut

 Pilvipalveluissa yritys luopuu tietojärjestelmästään ja ostaa sen palveluna ulkopuoliselta yritykseltä.

 Pilvipalveluja tarjoavilla yrityksillä on suuria palvelinkeskuksia, joissa palveluja tuotetaan.

 Kuluttajille pilvipalveluja ovat esimerkiksi musiikin suoratoistopalvelut, sähköpostit, videopalvelut ja viestintäpalvelut kuten Facebook ja Twitter.

 Kuluttajan ei tarvitse ostaa laitteita eikä ohjelmistoja, vaan he saavat palvelut käyttöönsä joko ilmaiseksi tai korvausta vastaan.

Suurkauppa kertoo karulla tavalla sen, kuinka suurten muutosten edessä monet perinteiset it-yhtiöt ovat. Tehokkaat tietokoneet olivat ennen jääkaapin kokoisia, mutta nykyisin ne ovat säilykepurkkeja pienempiä.

Pc-tietokoneiden valmistaminen oli kymmenen vuotta sitten kannattavaa liiketoimintaa, mutta kannattavuus on heikentynyt sitä mukaan kuin niiden tarve on vähentynyt. Länsimaissa tietokoneita on lähes joka kotitaloudessa.

Markkinat ovat tulleet kylläisiksi ja kysyntää on uusille keksinnöille, ei vanhan toistamiselle. Kysynnän muuttuminen ei rajoitu it-alalla pelkästään tietokoneisiin.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Anssi Vanjoki uskoo, että tietotekniikan ja -liikenteen alalla tapahtuu lähitulevaisuudessa vielä lisää suuria yritysjärjestelyjä.

"It-alan suurissa muutoksissa on kyse ennen kaikkea siitä, että vanhat liiketoimintamallit ja tuotteet ovat tulleet tekniikan kehittymisen takia tiensä päähän. Yritysten pitää etsiä ratkaisuja, joissa voidaan hyödyntää suurtuotannon mittakaavaetuja uudessa ympäristössä ja uusissa tuotteissa", sanoo Vanjoki.

Mittakaavaetu tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että tuotannon kasvaessa keskimääräiset kustannukset tuotettua yksikköä kohti supistuvat. Vaikeuksissa olevat it-yhtiöt yrittävät olla yhdessä vahvempia ja keksiä uusia liiketoimintamalleja.

Se, mikä 1990-luvun lopun teknologiaosakkeiden huippukaudella oli uutta ja ihmeellistä, on nykyisin vaikeuksissa olevaa vanhaa liiketoimintaa. Uusia keksintöjä tehdään yhä enemmän pienissä yrityksissä suuryritysten asemesta.

Artikkeliin liittyvät

"Maailmassa on aika vähän it-yrityksiä, jotka olisivat kyenneet pysymään huipulla usean vuosikymmenen ajan. Teknologinen kehitys on ajanut lähes kaikki yhtiöt jossain vaiheessa vaikeuksiin ja ainoastaan harvat ovat kyenneet vastaamaan huutoon uudistamalla liiketoimintaansa riittävän voimakkaasti. Hyviä esimerkkejä tästä ovat niin IBM kuin Nokia", sanoo finanssiyhtiö Nordean analyytikko Sami Sarkamies.

IBM:n liiketoiminta on jo vuosia keskittynyt yhä enemmän yritysten konsultointiin. Siis siihen, miten liiketoimintaa voidaan muuttaa uudella 2010-luvun tekniikalla.

Sarkamies painottaa, että Dell on ollut kolmen suurimman pc-tietokoneiden valmistajan joukossa jo pitkään, mutta kärsinyt muiden kanssa markkinoiden hitaasta kasvusta.

"Microsoftin vaikeudet uuden käyttöjärjestelmän kehittämisessä ovat edesauttaneet kysynnän siirtymistä Applen laitteisiin erityisesti kannettavien laitteiden osalta", sanoo Sarkamies.

Kärjistäen it-alalla on kaksi merkittävää muutosta ylitse muiden: pilvipalvelut ja tiedonsiirron merkittävä nopeutuminen langattomissa verkoissa.

Yritykset eivät enää hanki it-laitteita, vaan ostavat tarvitsemansa yhä enemmän palveluina, jolloin niiden ei tarvitse sijoittaa laitteisiin.

Vanjoen mukaan alan muutos ei rajoitu pelkästään laitteisiin.

"Lisensseihin perustuva ohjelmistomyynti ei enää ole yhtä kannattavaa kuin ennen, vaan ohjelmistoyrityksistä tulee enemmän palveluyrityksiä. Yksi esimerkki on Microsoft, joka yrittää muuttua enemmän palveluyritykseksi."

Microsoftin kilpailijoista it-yhtiö Google tarjoaa kuluttajille runsaasti ilmaisia palveluita, jotka se rahoittaa mainoksillaan.

Oikaisu 13.10 kello 7.50: Dell tarjoaa yhtiöstä 67 miljardia dollaria eli 59 miljardia euroa. Aikaisemmin uutisessa puhuttiin virheellisesti 67 miljardista eurosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat