Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Datakaapelin lasku Saksaan alkoi

Kaapeliyhtiö Cinia: "Nyt tarvitaan tietosuojan turvaavia, luotettavia yhteyksiä"

Talous
 
Leif Rosas
Ranskalaisalus Ile de Brehat aloitti merikaapelin laskemisen Santahaminan edustalla Helsingissä maanantaina.
Ranskalaisalus Ile de Brehat aloitti merikaapelin laskemisen Santahaminan edustalla Helsingissä maanantaina. Kuva: Leif Rosas

Uuden, huippunopean tietoliikenneyhteyden rakentaminen Suomen ja Saksan välille alkoi maanantaina.

Merikaapeli lasketaan Helsingin Santahaminasta Rostockiin.

Kahdeksan optisen kuituparin kaapeli rakennetaan Suomelle hyvään aikaan, arvioi valtionyhtiö Cinian varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Joensuu.

"Sen avulla on mahdollisuus saada tänne uusia digiajan yrityksiä, kuten datakeskuksia."

Cinia on kaapelin rakennuttaja ja myös sen operaattori, kun yhteys ensi vuoden alkupuolella valmistuu. Kaapelia alkoi maanantaina asentaa ranskalaisen Alcatel-Lucentin kaapelialus Ile de Brehat.

Kaapelin tarvetta korostaa Joensuun mielestä EU-tuomioistuimen viime viikolla antama tietosuojaa koskeva päätös. Tuomioistuin katsoi, että tietosuojan taso ei ole Yhdysvalloissa EU-säädösten tasolla, joten yksityisyyden suojan piiriin kuuluvien tietojen siirto Yhdysvaltoihin on lopetettava.

"Tietovirtojen kulku, tiedon varastointi ja käsittely tulevat muuttumaan. Erilaisten pilvipalvelujen tarve Euroopassa lisääntyy", Joensuu sanoo.

Suomi saa ensimmäisen tietoliikenteen yhteyden suoraan Keski-Eurooppaan, ja vielä mahdollisimman modernin ja nopean.

Suomesta datayhteydet ulkomaille ovat tähän asti kulkeneet pääasiassa Ruotsin kautta. Tällaisia runkoverkkoyhteyksiä on niin Cinialla kuin myös kaikilla suurilla puhelinoperaattoreilla.

Cinia tunnettiin aiemmin nimellä Coronet. Se oli VR:n tytäryhtiö, joka rakensi datakaapeleita ratakiskojen yhteyteen. Kun se siirtyi valtion Governian alaisuuteen, se alkoi suunnitella suoraa kaapelia Keski-Eurooppaan.

Yksi ponnin hankkeelle oli Ruotsin tiedustelulaki, joka antaa maan armeijalle mahdollisuuden seurata rajat ylittävää dataliikennettä. Syntyi ajatus Ruotsin ohittavasta, suorasta yhteydestä.

Sata miljoonaa euroa maksavan kaapelin lopputoteutus sujui nopeasti. Valtio laittoi rahaa 20 miljoonaa ja saman verran on saatu yhteensä eläkeyhtiö Ilmariselta, pankkikonserni OP:lta ja saksalaiselta Hetzner Onlinelta, joka aikoo perustaa datakeskuksen Etelä-Suomeen. Paikka on haussa.

Maanantaina uutta kaapelia kehui Lähi-idästä tulevan Nxtvn-yhtiön toimitusjohtaja Khaled Sedrak. Yhtiö aikoo perustaa Jämsän Hallin tyhjentyneeseen varuskuntaan datakeskuspuiston, johon se hankkii vuokralaisiksi ulkomaisia yrittäjiä.

"Ilman Cinian pian valmistuvaa kaapeliyhteyttä olisimme katselleet paikkaa Ruotsista, emme täältä", Ngauibi sanoi.

Snowdenin paljastusten jälkeisessä maailmassa kaupallisen, datayhteyksiä myyvän operaattorin on Joensuun mukaan ennen kaikkea tarjottava kyberturvallisuutta ja luotettavuutta.

Uuden kaapelin tietoliikennekaistoja Cinia voi vuokrata joko itse tai myydä niitä vuokrattavaksi edelleen.

"Me voimme taata luotettavuuden omalta osaltamme, muut kaapelissa toimivat omaltaan", Joensuu sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat