Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloustieteen Nobel köyhyyden tutkijalle

Suomalaisprofessorit kehuvat Angus Deatonin laaja-alaisuutta

Talous
 
Angus Deaton
Angus Deaton

Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi myönnetään tänä vuonna yhdysvaltalaisen Princetonin yliopiston taloustieteen professorille Angus Deatonille. Tunnustusta kutsutaan yleensä taloustieteen Nobel-palkinnoksi.

Deaton saa palkinnon tutkimuksistaan, jotka koskevat kulutusta, köyhyyttä ja hyvinvointia.

Kuka?

Angus Stewart Deaton

 Syntynyt 19. 10. 1945 Edinburghissa. Britannian ja Yhdysvaltojen kansalainen

 Kaksi lasta, jotka ovat syntyneet vuosina 1970 ja 1971

 Väittelyt taloustieteen tohtoriksi vuonna 1974 Cambridgen yliopistossa

 Yhdysvaltalaisen Princetonin yliopiston taloustieteen professori vuodesta 1983

Ruotsin tiedeakatemian mukaan Deaton on tutkimuksillaan osoittanut, että hyvinvoinnin lisäämiseen ja köyhyyden poistamiseen tähtäävän talouspolitiikan perustana on ymmärrys kulutuksesta.

Deaton on saavutuksillaan edistänyt mikrotaloustiedettä, makrotaloustiedettä ja kehitystutkimusta, tiedeakatemia kehuu.

Mikrotaloustiede tutkii yksittäisten kuluttajien, yritysten ja organisaatioiden käyttäytymistä sekä hyödykekohtaisia markkinoita. Makrotaloustiede tutkii puolestaan kansantalouden toimintaa, bruttokansantuotetta, korkoa, raha- ja finanssipolitiikka, talouskasvua ja suhdanteita.

Deatonin tutkimuksiin perehtyneet suomalaiset taloustieteilijät korostavat Ruotsin tiedeakatemian tavoin Deatonin laaja-alaisuutta.

"Deaton on tehnyt huomattavan uran soveltavassa empiirisessä tutkimuksessa, ja etenkin kehitystutkimuksessa. Hän on kehittänyt eräänlaisen käsikirjan siitä, miten kotitaloustutkimuksia tehdään köyhyyden selvittämiseksi", sanoo Aalto-yliopiston taloustieteen professori Pertti Haaparanta.

Pari kertaa Angus Deatonin lyhyesti tavannut Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Markus Jäntti kuvailee häntä tutkijaksi, jolla on myös hyvin älykkäitä ideoita talouspolitiikan toteuttamiseen käytännössä.

"Hän on kirjoittanut erittäin merkittävän teoksen tuotteiden kysyntäanalyysistä, josta taas moderni teoria työn tarjonnasta kumpuaa. Deatonin tutkimukset köyhyyden ja tuloerojen mittaamisesta ovat merkittäviä jo siksi, että niiden käytännön sovellukset koskevat miljardeja ihmisiä."

Jäntin mukaan Deatonilla on myös huomattava vaikutus kansantalouden tilinpitoon perustuvassa hyvinvoinnin mittaamisessa. Kansantalouden tilinpito on tilastointijärjestelmä, jolla kuvataan kansantaloutta sekä yksityiskohtaisesti että kokonaisuutena.

Sen sijaan, että Deatonilla olisi jokin suuri yksittäinen keksintö, hän on Jäntin mukaan onnistunut kehittämään tavan jäsentää erittäin monimutkaisten asioiden välille syy- ja seuraussuhteita.

"Hänen vaikutuksensa taloustieteen eri aloille on ollut hyvin suuri etenkin ihmisten hyvinvoinnin tutkimuksessa ja mittaamisessa."

Professori Deatonin saamaa tunnustusta kutsutaan usein taloustieteen Nobel-palkinnoksi, vaikka se on Ruotsin keskuspankin vuonna 1968 perustama palkinto. Ensimmäinen palkinto myönnettiin vuonna 1969.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat