Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset ajavat yhä nastoilla – keskustelu katupölyn terveysvaaroista vasta alkamassa

Suuri enemmistö Suomessa valitsee talvella nastarenkaat, toisin kuin muissa Pohjoismaissa. Keskustelu katupölyn terveysvaaroista on vasta alkamassa.

Talous
 
Markus Jokela HS
Kitkarenkaat ovat nastattomia talvirenkaita. Useissa Euroopan maissa ne ovat ainoat sallitut talvirenkaat. Nastarenkaat ovat turvallisin valinta jäisillä ja liukkailla teillä. Kaupungissa ne kuitenkin heikentävät merkittävästi ilmanlaatua.
Kitkarenkaat ovat nastattomia talvirenkaita. Useissa Euroopan maissa ne ovat ainoat sallitut talvirenkaat. Nastarenkaat ovat turvallisin valinta jäisillä ja liukkailla teillä. Kaupungissa ne kuitenkin heikentävät merkittävästi ilmanlaatua. Kuva: Markus Jokela HS

Nasta- vai kitkarenkaat?

Autoilijat ovat jälleen tämän ikuisen kysymyksen edessä, kun talvikelit lähestyvät.

Fakta

Kitkarenkaat säästävät keuhkoja ja teitä

Nastarenkaiden ominaisuudet ajettaessa 

Pito on kitkaa parempi liukkaalla ajokelillä. Lumisilla ja karheilla väylillä eroa ei ole.

Selvitysten mukaan onnettomuusalttius on pienempi.

Liukkaita kelejä on enemmän Etelä-Suomessa, jossa lämpötila vaihtelee pitkin talvea nollan kummankin puolen. Pohjoisessa talvikelit ovat vakaammat ja lämpötilaa pysyy yleensä pakkasella. Kitkarenkaita käytetään kuitenkin enemmän etelässä. 

Kitkarenkaiden ominaisuudet ajettaessa

Melutaso on vähäisempi ja kyyti tasaisempaa, koska kumiseos on pehmeää. Uusimmissa nastarenkaissa melutasoa on pystytty alentamaan.

Nastarenkaissa on käytettävä kovaa kumiseosta, koska nastat eivät muuten kiinnity renkaaseen.

Ajotavan pitäisi kitkoilla olla rauhallisempaa ja ennakoivampaa, koska liukkaalla jarrutusmatka on pidempi. 

Vaikutukset ympäristöön

Nastarenkaat irrottavat teistä asfalttipäällystettä, joka kerääntyy ilmaan pölynä ja heikentää ilmanlaatua etenkin taajamissa.

Pölyä syntyy myös nastattomista renkaista, mutta huomattavasti vähemmän.

Pölylle altistuminen lisää sydän- ja hengityselinten sairauksia.

Nastarenkaiden vuoksi teiden rakentamisessa on käytettävä kovaa asfalttia, joka kuluu pehmeämpiä materiaaleja nopeammin. Kitkarenkaiden yleistyminen mahdollistaisi merkittävät säästöt tienhuollossa.

Suurelle enemmistölle suomalaisista asia ei aiheuta pitkää pohdintaa. 80–90 prosenttia suomalaisista ajaa talvet nastarenkailla.

Jakauma on hyvin erilainen kuin naapurimaissa Norjassa ja Ruotsissa, joissa ihmisiä on ohjattu käyttämään kitkarenkaita jo vuosia erilaisten maksujen ja kieltojen avulla.

Ruotsissa ja Norjassa kitkarenkaita halutaan suosia terveyssyistä. Nastat irrottavat asfaltista hiukkasia, jotka lisäävät osaltaan katupölyä erityisesti kaupungeissa.

Helsingissäkin viritellään katupölyn takia toimia nastarenkaiden vähentämiseksi ja kitkarenkaiden käytön lisäämiseksi. Toimet ovat ainakin aluksi valistuksellisia. Naapurimaiden tapaista taloudellista ohjausta ei ole suunniteltu.

Suomessa suositaan nastarenkaita, koska on olemassa vankka ja vakiintunut mielipide, että nastarenkaat ovat kitkarenkaita turvallisempia ainakin jäisillä ja liukkailla teillä.

"On tutkimuksin osoitettu tosiasia, että näin on. Onnettomuuksia tapahtuu liukkailla keleillä kitkarenkaita käyttävillä autoilla enemmän kuin nastarenkaisilla", sanoo Matti Mörri, rengasvalmistaja Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö.

Vaarallisen liukkaita paikkoja on usein taajamien vilkkaimmilla risteysalueilla, joissa lumi on pakkautunut ja kiillottunut kovaksi. Vaarallisia ovat myös mustan jään alueet.

Kitkarenkaiden puolestapuhujat korostavat yleensä, että nastarenkaiden turvallisuutta ja parempaa pitoa on korostettu liikaa. Etu häviää, koska nastarenkaat antavat väärää turvallisuudentunnetta, joka johtaa huolimattomaan ja aggressiiviseen ajotyyliin.

Tutkimuslaitos VTT:n viime vuonna tekemä selvitys nasta- ja kitkarenkaiden eroista kuolemaan johtaneissa talviajan onnettomuuksissa vahvisti perinteisiä käsityksiä.

Erojen todettiin olevan suurimpia jäisellä tiellä ajettaessa. Kitkarenkailla ajetut onnettomuudet olisivat vähentyneet jopa 83 prosenttia, jos olisi käytetty nastoja, tutkijat totesivat.

Jos kaikki siirtyisivät kitkoihin, kuolemaan johtaneita onnettomuuksia olisi vuosittain keskimäärin yhdeksän enemmän kuin nykyään, selvitys kertoo.

Kitkarenkaat ovat Nokian Renkaiden Morrin mukaan kehittyneet viime vuosina muun muassa rengasseoksiltaan. Kitka- ja nastarenkaan pidossa ei nykyisin ole eroja, jos ajetaan karkealla, ei-liukkaalla jäällä tai lumisella tiellä.

Itselleen kannattaa Morrin mielestä asettaa muutama tarkistuskysymys, kun rengasvalintaa miettii: miten paljon ajaa, millaisilla teillä, miten harjaantunut talviajaja on ja onko autossa erityisiä turvavarusteita, kuten ajavakauden säätö, luistonestojärjestelmä tai ABS-jarrut.

Hinta ei ole autoilijan kannalta ratkaiseva tekijä, sillä kitka- ja nastarengas ovat vähittäishinnoiltaan lähellä toisiaan.

Taloussanomien viime vuonna tekemän selvityksen mukaan nastarenkaita sai verkkokaupasta 512–687 euron hintahaarukassa ja kitkarenkaita 488–619 eurolla.

Autoilijan valitsemat talvirenkaat eivät ole taloudellinen kysymys edes rengasvalmistajille, sillä valmistuskustannukset eri rengastyypeille ovat samaa tasoa. Nastojen asentaminen tuo nastarenkaisiin yhden työvaiheen enemmän.

Nastojen merkitystä katupölyn syntymiseen ja sitä kautta ilmanlaatuun on viime aikoina selvitelty Suomessa runsaasti. Pontimena on ollut Helsingissä käynnistynyt terveyskeskustelu.

Nasta-tutkimusohjelman tulosten mukaan Helsingin katupölystä noin puolet syntyy teiden päällysteen eli asfaltin irtoamisesta. Hiekoitus selittää pölystä neljänneksen, tiesuolat ja mineraalit loput.

Kitkarenkaisten autojen suosion kasvu parantaisi ilmanlaatua selvityksen mukaan tuntuvasti.

Samalla myös teiden päällystämisessä voitaisiin säästää siirtymällä niin sanottuun hiljaiseen, kestävämpään asfalttiin. Nastat vaativat kovaa asfalttia, joka kuluu nopeasti.

Autoilijoiden talvirengasvalinnoissa Suomi muistuttaa Venäjää, ei muita Pohjoismaita.

Kun Suomessa 80–90 prosenttia käyttää nastarenkaita, Norjassa osuus on enää noin 40 prosenttia ja Ruotsissa noin 50.

Norjassa siirtymä on saatu aikaan suurimpien kaupunkien nastarengasverolla. Ruotsissa käytössä on väyläkohtaisia nastakieltoja.

Täydelliseen nastattomuuteen ei ole pyritty, koska nastat karhentavat jäistä tien pintaa ja lisäävät näin turvallisuutta. Karhentamiseen riittää, että viidenneksellä autoista on nastarenkaat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat