Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan talousluvut hämmensivät

Talous
 
REUTERS–HS

Maailman toiseksi suurimman kansantalouden Kiinan tuonnin arvo supistui syyskuussa 20 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Tuonnin ennakoitua suurempi supistuminen aiheutti levottomuutta sijoittajissa.

Kattava eurooppalainen osakeindeksi Stoxx Europe 600 heikkeni tiistaina vajaan prosentin, ja Yhdysvalloissa osakkeet heittelehtivät. Kello 19 Suomen aikaa osakkeet olivat Yhdysvalloissa jokseenkin maanantain päätöskurssien tasolla.

Tuonnin arvon supistuminen on lisännyt epäilyjä siitä, että Kiinan talouskasvu olisi ennakoitua hitaampaa. Ekonomistit ennustivat, että tuonnin arvo olisi vähentynyt 15 prosenttia.

Tuontia Kiinaan supistivat etenkin raaka-aineiden halpeneminen ja heikko kotimainen kysyntä. Ne ovat lisänneet Kiinan keskuspankin paineita keventää rahapolitiikkaa talouskasvun vauhdittamiseksi ja hintavakauden turvaamiseksi.

Tuonnin arvon ennakoitua suuremmasta heikkenemisestä huolimatta viennin arvon kasvoi ekonomistien ennustuksia enemmän.

Viennin arvo pieneni syyskuussa 3,7 prosenttia viime vuoden samaan ajankohtaan verrattuna. Reutersin kyselyssä ekonomistit uskoivat viennin supistuneen 6,3 prosenttia.

Useat sijoittajat ja ekonomistit ovat kesästä saakka epäilleet, että Kiinan kokonaistuotanto kasvaa hitaammin kuin viralliset tilastotiedot kertovat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat