Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ja Viro rimpuilevat irti Venäjän kaasusta

Virolle uudet kaasuhankkeet ovat energiaturvallisuutta, Suomelle taloutta

Talous
 

Suomen ja Viron on määrä jättää keskiviikkona EU:lle yhteinen hakemus kaasuputken, Balticconnectorin, rakentamiseksi Suomenlahden ali.

EU kattaisi 75 prosenttia putken 250 miljoonan euron rakennuskuluista.

Hanke on EU:lle tärkeä, koska se liittäisi Suomen ja Baltian ensin toisiinsa ja sitten Puolan kautta eurooppalaiseen kaasuverkostoon. Näin se vähentäisi riippuvuutta Venäjän kaasusta.

Kaasuputken rakennussuunnitelmat odottivat kolme vuotta, kun Suomi ja Viro kiistelivät, kummalle puolen Suomenlahtea rakennetaan alueellinen nesteytetyn maakaasun, LNG:n, terminaali, joka myös vähentäisi riippuvuutta Venäjän kaasusta. Se oli samassa paketissa putken kanssa.

Viime vuoden lopulla Viro luovutti suursijoituksen Suomelle. Tänä syksynä Suomi heitti pallon takaisin Virolle.

Suomen Gasum ilmoitti, ettei ole liiketaloudellisesti kannattavaa rakentaa alueellista LNG-terminaalia Etelä-Suomeen.

Suomen valtio perusti lokakuussa uuden valtionyhtiön edistämään kaasuputken rakentamista yhdessä Viron valtionyhtiön Eleringin kanssa.

Virossa kaasuhankkeet ovat olleet näyttävästi esillä maan julkisuudessa, sillä niitä pidetään ennen muuta energiaturvallisuuden takaajina.

Virolla on itsenäisyyden palautuksen alkutaipaleelta 1990-luvun alusta kokemusta siitä, miten Venäjä voi käyttää kaasua politiikan välineenä. Monet kodit jäivät kylmiksi, kun Venäjä keskeytti kaasun tuonnin.

Suomi taas on korostanut liiketaloudellista kannattavuutta, ja Suomella on ollut ilmeisen kannattavat sopimukset Venäjän valtion kaasujätti Gazpromin kanssa.

Virossa on kuitenkin epäilty vahvasti, että Venäjän valtion kaasujätti Gazprom jarrutti yhteishankkeita Suomen kautta.

Postimees julkaisi 8. lokakuuta kolumnin otsikolla Suomen kaasubluffi:

"Ensimmäinen maakaasulaiva Alexelan Paldiskin terminaaliin [Viroon] olisi voinut saapua vuonna 2017, mutta Gazpromin suuresti omistama Gasum käytti ralliradalta tunnettua jarrutustaktiikkaa ja ryhtyi hidastelemaan kilpailijoiden jaloissa."

Talouslehti Äripäev (6. 10.) arveli pääkirjoituksessaan: "Gasumin toiminnan perusteita voi hakea tosiasiasta, että neljännes yrityksestä kuuluu Gazpromille eivätkä Suomen ja Baltian yhteiset energiamarkkinat tiettävästi ole Venäjän etu."

"Kaasuputkiprojektilta on vihdoin otettu pois jarru, jota Gasum piti päällä venyttäen päätöstä", Eesti Päevaleht (2. 10.) kirjoitti.

Energiaturvallisuuteen erikoistunut analyytikko Andres Mäe selittää virolaisten epäluuloa sillä, etteivät Suomen hallitus ja Gasum ole selittäneet, miksi ylipäätään päättivät kolme vuotta sitten liittyä alueellisen LNG-terminaalin hakijoiden joukkoon.

Aloite tuli Gasumilta, sanoo teollisuusneuvos Herkko Plit Suomen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

"Päätökset luopua hankkeista on tehty liiketaloudellisten laskelmien perusteella", sanoo viestintäjohtaja Olga Väisänen Gasumista.

Eikö markkinoiden muutos ollut nähtävissä jo vuonna 2012, kun kaasun kulutus Suomessa oli laskenut?

Vielä 2010 oli kaasun kulutuksen huippuvuosi Suomessa, sanoo Väisänen.

Suomen markkinoihin ja kaasun kilpailukykyyn ovat Gasumin mukaan vaikuttaneet myös muun muassa teollisuuden rakennemuutokset ja vuoden 2011 energiaverouudistus, jonka tarkoitus oli tukea siirtymistä ympäristöystävällisempiin polttoaineisiin. Verotuksen painopiste siirtyi Gasumin mukaan maakaasuun.

Liettua ei jäänyt odottamaan Suomen ja Viron kiistan ratkeamista, vaan avasi viime vuoden lopulla Klaipedassa oman paikallisen LNG-terminaalin, joka palvelee alueellisia tarpeita.

"Viron kaasun kulutuksesta 30 prosenttia on tämän vuoden aikana tullut Liettuasta", sanoo Viron valtion sähkönsiirtoyhtiön, Eleringin, toimitusjohtaja Taavi Veskimägi.

Sekä Suomen Herkko Plit että Viron Veskimägi vakuuttavat, että Suomi ja Viro onnistuvat nyt jättämään yhteisen rahoitushakemuksen EU:lle.

"Jos saamme Balticconnectorin rahoitushakemuksen esitettyä keskiviikkona, aika on kulutettu hyvin", Veskimägi sanoo.

Kaja Kunnas
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat