Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halutuimmat maahanmuuttajat

Talous
 

EU:lla on huoli siitä, ettei Eurooppa pysty kilpailemaan korkeasti koulutetuista huippuosaajista Aasian ja Yhdysvaltojen kanssa. Siksi Euroopan muuttoliikeverkosto on vertaillut sitä, miten eri EU-maat houkuttelevat erityisasiantuntijoita EU:n ulkopuolelta.

Selvitysten mukaan Suomi ei aktiivisesti tavoittele juuri ketään Suomeen. "Kun työttömyysaste on korkea ja Suomeen tulee paljon turvapaikanhakijoita, on selvästi ollut vaikea pitää yllä poliittista keskustelua siitä, miten Suomi houkuttelisi osaajia", ylitarkastaja Rafael Bärlund Maahanmuuttovirastosta sanoo.

Työperäinen maahanmuutto Suomeen EU:n ulkopuolelta on varsin vähäistä. Suomeen tulee EU:n ulkopuolelta eli muun muassa Intiasta, Venäjältä, Kiinasta ja Yhdysvalloista noin 5 000 henkeä vuosittain töihin. Näistä 30 prosenttia on korkeasti koulutettuja erityisosaajia. Viime vuonna erityisasiantuntijan oleskeluluvan sai 1 153 henkeä.

"Sekä työnantajat että työtekijät pitävät Suomen oleskelulupajärjestelmää liian monimutkaisena", Bärlund sanoo.

Yhtenä täkynä ulkomaisten erityisosaajien verotusta on kevennetty. Yrityksen avainhenkilö, jonka palkka on vähintään 5 800 euroa kuukaudessa, voi tietyin edellytyksin maksaa ansiotuloistaan 35 prosentin lähdeveroa. Moni muu EU-maa käyttää kuitenkin Suomea suurempia houkuttimia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat