Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panimoiden ennätyskauppa kipusi yli 90 miljardiin euroon

Maailman suurin panimo AB Inbev ostaa SAB Millerin

Talous
 
Yves Herman Reuters
AB Inbevin yhtiökokouksessa tarjottiin Stella Artois -olutta. BBC:n mukaan uusi olutjätti myy 60 miljardia litraa olutta vuodessa.
AB Inbevin yhtiökokouksessa tarjottiin Stella Artois -olutta. BBC:n mukaan uusi olutjätti myy 60 miljardia litraa olutta vuodessa. Kuva: Yves Herman Reuters

Olutteollisuuden kaksi suurinta yritystä, Anheuser-Busch Inbev ja SAB Miller, aikovat yhdistyä valtavaksi panimokonserniksi, joka hallitsisi noin kolmannesta maailman oluttuotannosta ja alan liikevaihdosta.

AB Inbevin sinnikäs jahti tuotti tiistaina tulosta, kun yhtiöt tiedottivat päässeensä sopuun kaupan ehdoista.

Fakta

Kahden jätin markkinat

 Anheuser Busch Inbev myi vuonna 2014 noin 20 prosenttia maailman oluesta. SAB Miller oli kakkonen 12 prosentin siivulla. Kolmantena tuli Heineken yhdeksällä prosentilla ja neljäntenä Carlsberg kuudella prosentilla.

 Oluiden tuomat voitot keskittyvät suuryhtiöille: AB Inbevin osuus oli 40 prosenttia alan voitoista ja SAB Millerin 18 prosenttia.

 AB Inbevin liikevaihto oli viime vuonna 47 miljardia dollaria, SAB Millerin 22 miljardia dollaria.

Lähteet: Bank of America Merrill Lynch, Reuters

Käytännössä AB Inbev ostaa pienemmän kilpailijansa 69 miljardilla punnalla eli noin 92 miljardilla eurolla.

Sopua ennen olutmarkkinat ehtivät kuohahtaa useaan kertaan. SAB Miller torjui kaikki neljä edellistä tarjousta ja väitti lujasti AB Inbevin aliarvioivan kilpailijansa arvon.

AB Inbev teki ensimmäisen 38 punnan osakekohtaisen tarjouksensa syyskuun puolivälissä. Sen jälkeen yhtiö hivutti summaa hiljalleen ylöspäin aina 44 puntaan per osake. Hinnassa on 50 prosenttia ylimääräistä verrattuna SAB Millerin osakkeen kuukauden takaiseen markkinahintaan. Sittemmin osake on kallistunut kosioretken vuoksi.

AB Inbevin olutmerkkejä ovat esimerkiksi Beck's, Budweiser, Leffe, Löwenbräu ja Stella Artois. SAB Millerin brändejä ovat esimerkiksi Miller, Peroni, Pilsner Urquell ja Velkopopovický Kozel.

Olutteollisuudessa yritystoiminnan keskittymiseen muutamien suurten toimijoiden käsiin on jo totuttu. Sekä AB Inbev ja SAB Miller ovat syntyneet suurten fuusioiden kautta. AB Inbev pitää pääkonttoriaan Belgiassa, kun taas eteläafrikkalais-brittiläinen SAB Miller toimii Lontoosta käsin.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Etelä-Afrikan valtiovarainministeriö saattaa äärimmäisessä tapauksessa jopa yrittää estää kaupan synnyn.

SAB Miller toimii yli 30 Afrikan maassa ja työllistää kaikkiaan noin 25 000 afrikkalaista. Yritysjärjestelyt johtavat usein tehostusohjelmiin ja irtisanomisiin.

Yhtiöt ovat jo solmineet aiesopimuksen, joka velvoittaisi AB Inbevin maksamaan SAB:lle kolme miljardia Yhdysvaltojen dollaria, jos sopimus kaatuu kilpailuviranomaisten vaatimuksiin tai AB Inbevin osakkeenomistajien vastustukseen.

Yrityskauppa olisi toteutuessaan maailman kolmanneksi suurin kautta aikojen, kertoo talouslehti Financial Times.

AB Inbevin osakkeet pompahtivat sovun synnyttyä pari prosenttia, ja SAB Millerin peräti yhdeksän prosenttia. Kilpailijaansa selvästi pienemmän SAB:n kurssi on kohonnut lähes 35 prosenttia sen jälkeen, kun AB Inbev aloitti fuusiotaivuttelut syyskuussa.

AB Inbevin ja SAB Millerin yhteenlaskettu markkina-arvo on nykykurssilla lähes 270 miljardia dollaria eli lähes 240 miljardia euroa.

Suomen olutmarkkinoita hallitsevat Olvi, tanskalaisen Carlsbergin omistama Sinebrychoff ja toisen tanskalaispanimon Royal Unibrew'n omistama Hartwall.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat