Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huippuasiantuntija ei hevin tule Suomeen

Thaimaalainen insinööri Kulchada Sanguannam-Rakkolainen pitää työstään Suomessa, mutta oli ajatellut uraa ihan muualla

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Suomessa ABB:llä työskentelevä thaimaalainen myyntipäällikkö Kulchada Sanguannam-Rakkolainen on syyslomalla, mutta hän tarkistaa silti työsähköpostit kotikeittiössään Espoossa.
Suomessa ABB:llä työskentelevä thaimaalainen myyntipäällikkö Kulchada Sanguannam-Rakkolainen on syyslomalla, mutta hän tarkistaa silti työsähköpostit kotikeittiössään Espoossa. Kuva: Sirpa Räihä HS

Suomi on jäänyt monia muita EU-maita jälkeen kansainvälisten erityisosaajien houkuttelussa töihin omaan maahansa, käy ilmi Euroopan muuttoliikenneverkoston EMN:n tiistaina julkistamista selvityksistä.

Suomen maahanmuuttopolitiikasta puuttuu lähes tyystin täkyt korkeasti koulutetulle ulkomaiselle työvoimalle, sanoo ylitarkastaja Rafael Bärlund Maahanmuuttovirastosta.

Artikkeliin liittyvät

EMN:n selvitysten tulos ei ihmetytä Kulchada Sanguannam-Rakkolaista, ei sitten yhtään. "Suomessa työskentelyssä on paljon myönteistä – mutta siitä on kiittäminen työnantajaa. Voin listata paljon sellaistakin, mikä ei vedä puoleensa."

Thaimaalainen Kulchada Sanguannam-Rakkolainen on sähköinsinööri ja töissä myyntipäällikkönä ruotsalais-sveitsiläisellä teollisuuskonsernilla ABB:llä Helsingin Pitäjänmäessä. Hän kauppaa kaivosteollisuudelle käytettäviä tahtikoneita esimerkiksi Chileen, Peruun ja Kiinaan. Tosin juuri nyt Sanguannam-Rakkolainen viettää syyslomaviikkoa kotona Espoossa.

Työyhteisö on suomalaisittain kansainvälinen, kollegoita on Kanadasta, Yhdysvalloista ja Kiinasta. Työkieli on englanti.

Kaikkiaan Suomen ABB:llä työskentelee 180 ulkomaalaistaustaista henkilöä, 46 eri kansalaisuutta. Euroopan ulkopuolelta on nyt 53 työntekijää.

Sanguannam-Rakkolainen on kuitenkin niitä harvoja, jotka ovat todella asettuneet Suomeen. Pian tulee 16 vuotta täyteen. "En olisi jäänyt, mutta sitten rakastuin."

Suomalainen mies ja nyt 12-vuotias tytär pitävät Suomessa. Puolisokin on töissä ABB:llä.

"En ole muutamaan viime vuoteen katsellut töitä muualta maailmasta. Nyt lähtisin korkeintaan Sveitsiin tai Saksaan."

Suomeen tulee EU:n ulkopuolelta eli muun muassa Kiinasta, Intiasta ja Yhdysvalloista vuosittain noin 5 000 henkeä töihin. Heistä noin tuhat on erityisasiantuntijoita.

Erityisasiantuntijoiksi Maahanmuuttovirasto laskee sellaiset Suomesta työpaikan saaneet henkilöt, joiden työtehtävät edellyttävät korkeakoulutusta ja joille maksetaan vähintään 3 000 euron kuukausipalkka.

Erityisasiantuntijat ovat erityisiä myös siksi, että vaikka Suomi muutoin soveltaa EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden työlupapäätöksissä tarveharkintaa, se ei koske erityisasiantuntijoita. Noin muutoin EU:n ulkopuolelta tulevat työntekijät eivät saa oleskelulupaa ennen kuin on selvitetty, ettei Suomesta löydy alalle sopivia työntekijöitä.

Periaatteessa työnantajat saavat lähes kaikille haluamilleen erityisasiantuntijoille työluvan Suomeen. Se vain voi kestää.

"Rekrytoinneissa ja yhtiön sisäisissä siirroissa täytyy huomioida, että oleskelulupaprosessi vie vähintään muutamia kuukausia", sanoo ABB:n työntekijöiden kansainvälisistä siirroista vastaava Sirkku Krooks.

Krooksin mukaan ABB:n sisällä maata vaihtavia houkuttaa Suomessa pääasiassa työtehtävän sisältö.

"Varsinkin lapsiperheillä on tiettyjä haasteita pääkaupunkiseudun ulkopuolella, esimerkiksi kansainvälisen koulun löytämisessä. Ja säälle emme valitettavasti voi mitään."

Niin, sää. Talvet ovat olleet Sanguannam-Rakkolaiselle kovia. "Neuvoin juuri Kiinasta Suomeen muuttanutta hankkimaan todella hyvät talvivarusteet, jotta liikunta on mahdollista talvellakin. Moni joutuu taistelemaan kevätmasennusta vastaan."

Myös Sanguannam-Rakkolainen päätyi Suomeen ABB:n sisäisillä siirroilla. ABB-ura alkoi Thaimaassa. Sitten Sanguannam valittiin yhtiön kansainväliseen trainee-ohjelmaan.

"Tullessani tiesin Suomesta vain Nokian."

Kun ohjelma päättyi, Sanguannamille tarjottiin töitä Suomesta ABB:ltä – ja myös Singaporesta. Suomi voitti. ABB on globaali yritys, jossa oli hyvät uramahdollisuudet. Perhe kuitenkin juurrutti Suomeen.

"ABB:n työkulttuurissa on helppo olla insinööri ja nainen. Suomessa perheen ja työn yhdistämisen on mahdollista."

Muutama vuosi sitten Sanguannam-Rakkolainen haki Suomen kansalaisuutta. Suomen passilla työmatkat maailmalla tuntuivat sujuvan joutuisammin.

"Kyse oli myös sitoutumisesta puolisooni. Mutta täytyy sanoa, ettei kansalaisuuden saamista ole tehty helpoksi. Kielitesti on vaikea ja pitkä, oikeastaan kohtuuton, vaikka kuvittelin osaavani varsin hyvin suomea."

Suomessa asumisessa on paljon hyvää, Sanguannam-Rakkolainen listaa. "Vaikka verotus on kova, saa rahalle vastiketta. Sitä on maksuton koulutus, julkinen liikenne, turvallisuus. Mutta onko niistä todella vetovoimatekijöiksi, en tiedä."

Kovasti mainostettu suomalainen koulukin voi tuntua tänne tulevista huippuosaajista pettymykseltä. "Jos minulle ei koko ajan hehkutettaisi suomalaisen koulun erinomaisuutta, en sitä omien kokemusten perusteella uskoisi. Monesta aasialaisesta vanhemmasta voi tuntua siltä, ettei lapsilta sittenkään vaadita koulussa tarpeeksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat