Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hintojen halpeneminen piristää Suomen taloutta

Hintataso laski syyskuussa Suomessa etenkin polttoaineiden takia

Talous
 

Yleinen hintataso tippui Suomessa syyskuussa 0,6 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Hintojen aleneminen oli lähes kokonaan seurausta polttoaineiden hinnan laskusta, mikä taas johtuu raakaöljyn halpenemisesta.

Elokuussa hinnat laskivat 0,2 prosenttia.

Artikkeliin liittyvät

"Hintojen halpeneminen on hyvä asia koko kansantaloudelle nykyisessä suhdanteessa. Se selittää myös sitä, miksi kauppatase on ollut pitkään ylijäämäinen", sanoo kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen Tilastokeskuksesta.

Kauppatase tarkoittaa tavaraviennin ja tavaratuonnin arvon erotusta. Jos viennin arvo on tuontia suurempi, kauppatase on ylijäämäinen, jolloin tavaroiden tuotanto on kulutusta suurempi.

"Kun autoilija menee bensiiniasemalle, häneltä kuluu vähemmän rahaa bensiiniin, jolloin on varaa lisätä muuta kulutusta. Hintojen halpeneminen lisää ostovoimaa ja kotimaista kysyntää."

Lehtinen mukaan Suomessa ei ole vaatimattomasta talouskasvusta huolimatta merkkejä laaja-alaisesta deflaatiokierteestä: hintojen halpeneminen perustuu voimakkaasti vain yhden hyödykkeen eli polttoaineiden edullisuuteen.

Varsinainen deflaatiokierre on vakava talouden häiriö, jossa hyödykkeiden hinnat halpenevat hyvin laaja-alaisesti.

Pahimmillaan seurauksena on talouden halvaantuminen pitkäksi aikaa, koska kuluttajat ja yritykset lykkäävät hankintojaan uskoessaan niiden hintojen halpenevan vielä lisää tulevaisuudessa. Deflaatio on erittäin haitallinen velkaantuneille yrityksille ja kotitalouksille, koska rahan ostovoiman kasvaessa velkojen reaaliarvo kasvaa. Velkojen reaaliarvo lasketaan suhteuttamalla nimellinen korko yleiseen hintatasoon.

Tilastokeskus hankkii inflaatiovauhtia mittaavaa kuluttajahintaindeksiä varten noin 50 000 hintatietoa lähes 500 hyödykkeestä noin 2 700 liikkeestä jokaisen kuukauden puolivälissä.

Polttoaineiden lisäksi hintataso halpeni etenkin asuntolainojen keskimääräisen koron supistuessa. Korkotasoon vaikuttaa etenkin Euroopan keskuspankin elvyttävä rahapolitiikka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat