Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harmaa sijoittaminen nakertaa veropohjaa, hallintarekisterit aiheuttavat jo isoja veromenetyksiä

Hallintarekisterit tuottavat jo nyt isoja veromenetyksiä valtiolle, harmaan talouden asiantuntija arvioi

Talous
 

Alle kuuden euron pitsojen paistaminen on pisara harmaan talouden veromeressä. Suomen harmaasta taloudesta aiheutuu vuodessa arviolta 4 000–5 000 miljoonan euron veromenetykset, josta koko ravintola- ja hotellibisneksen osuus on 12 prosenttia eli 480–600 miljoonaa euroa.

Näin arvioi harmaan talouden asiantuntija, verotusneuvos Markku Hirvonen. Hirvonen on tutkinut harmaata taloutta viimeksi eduskunnan tarkastusvaliokunnan tilauksesta kahteen raporttiin 2010 ja 2014.

Neljän tai viiden miljardin summa on huomattava, sillä Suomen valtio keräsi viime vuonna veroja 39 miljardia euroa ja kunnat 21 miljardia euroa tilinpäätösten mukaan. Tällöin harmaan talouden osuus olisi noin 6–8 prosenttia valtion ja kuntien vuosittaisesta verokertymästä.

Hirvosen arvion mukaan suurimmat menetykset syntyvät nykyisin kansainvälisestä sijoitustoiminnasta, joka käyttää hyväkseen muun muassa viime viikkoina puhuttaneita hallintarekisteritilejä. Hallintarekisterissä olevista osakeomistuksista näkyvät omistajan sijaan vain säilyttäjän kuten pankin nimi.

Hirvonen arvioi, että kansainvälisestä sijoitustoiminnasta jää tilittämättä veroja vuosittain noin 720–900 miljoonaa euroa, joka on 18 prosenttia koko harmaan talouden kokonaisveromenetyksistä.

"Tutkimuksen perusteella enintään joka kahdeksas luonnollisten henkilöiden kansainvälisestä sijoitustoiminnasta saatu euro ilmoitetaan verottajalle eli harmaan talouden osuus on lähes 90 prosenttia", Hirvonen sanoo.

Hän muistuttaa, että Suomi toimii myös osana kansainvälistä harmaata taloutta tarjoamalla nimettömiä sijoitusmahdollisuuksia omissa maissaan veroja kiertäville tai rikollista rahaa peseville. Tällä hän viittaa siihen, että suomalaisten osakkeiden hallintarekisteröinti on sallittu ulkomaalaisille.

Noin puolet koko Helsingin pörssin markkina-arvosta on jo hallintarekisteröidyillä tileillä.

"Hallintarekisteröinnin salliminen myös suomalaisille tekisi omistuksen ja samalla siitä saatavien tuottojen salaamisen entistä helpommaksi", Hirvonen katsoo.

Hirvosen työryhmän tutkimusten mukaan harmaa talous ja sen aiheuttamat kilpailuhaitat ovat lisääntyneet myös rakennus-, ravintola- ja kuljetusaloilla. Harmaan rakentamisen sekä ravintola- ja hotellialan tuottamat veromenetykset ovatkin listan kärjessä.

Neljännellä sijalla veromenetysten listalla ovat liike-elämän ja kuluttajien palvelut. Hirvosen mukaan ne sisältävät monenlaisia ja yllättäviäkin palveluja kuten parturikampaamot, asianajajat ja tilitoimistot.

Hirvosen mukaan kuluttajapalveluita kuten pitserioita kannattaa tarkastaa muussa kuin rahamielessä.

"Verotuottojen kannalta pitsayrittäjän narauttamisella ei ole suurtakaan merkitystä. Sillä on merkitystä siksi, että naapurikorttelin rehellisellä yrittäjälläkin pitäisi olla mahdollisuutensa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat