Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa päätös kahden reaktorin sulkemisesta

Oskarshamnin ydinvoima ei kannata, Fortumille 700 miljoonan alaskirjaus

Talous
 

Ruotsissa voimalayhtiö OKG on päättänyt sulkea Oskarshamnin ydinvoimalan reaktorit 1 ja 2 suunniteltua aiemmin kannattavuusongelmien takia. Yhtiö päätti asiasta ylimääräisessä yhtiökokouksessaan keskiviikkona enemmistöomistaja E.onin linjan mukaisesti.

Yhtiö perustelee päätöstä sekä alhaisilla sähkön hinnoilla sekä verotuksella. Ruotsin hallitus päätti hiljattain, että ydinvoiman kapasiteettiveroa kiristetään vajaat 17 prosenttia aiemmasta.

"Sähkön hinta on historiallisesti ja pitkäkestoisesti alhainen. Tämä yhdistettynä ydinvoimalle asetettuihin veroihin – joita hiljattain korotettiin – sekä vaatimukset kattavista investoinneista aiheuttavat kannattavuusongelmia erityisesti pienille reaktoreille, kuten O1 ja O2", sanoo E.onin edustaja Ingemar Engkvist tiedotteessa.

E.on kertoi aikeistaan sulkea reaktorit jo aiemmin tänä vuonna.

Oskarshaminin vähemmistöomistaja energiayhtiö Fortum on vastustanut sulkemista, samoin työntekijöitä edustava ammattiliitto.

Fortumin mukaan sulkemispäätös aiheuttaa yhtiölle nyt 700 miljoonan euron kertaluontoisen alaskirjauksen kolmannen vuosineljänneksen tulokseen verojen jälkeen. Fortum omistaa 45,5 prosenttia Oskarshamnin voimalasta.

Fortumissa on uskottu, että mikäli reaktoreiden käyttöasteet olisi saatu nykyistä paremmalle tasolle, myös kannattavuus paranisi, sanoo yhtiön sijoittajasuhteista vastaava päällikkö Rauno Tiihonen.

Reaktoreiden käyttöasteet ovat olleet viime vuosina alhaisempia kuin Fortumin voimaloissa Suomessa.

"Olemme nähneet, että reaktoreilla olisi ollut pidemmän päälle käyttöikää vielä jäljellä, jos reaktorit olisi saatu toimimaan niin kuin pitää", Tiihonen sanoo.

Oskarshamnin reaktori 1 otettiin käyttöön vuonna 1972. Sen laskettu käyttöikä on ollut 50 vuotta, eli noin vuoteen 2022 saakka.

Reaktori 2 otettiin puolestaan käyttöön vuonna 1974, ja sen alun perin suunniteltu käyttöikä oli 40 vuotta. Käyttöikää suunniteltiin kuitenkin jatkettavan, ja reaktorissa on siksi tehty laajoja modernisointitöitä. Niitä ei nyt aiota saattaa loppuun.

Voimalan kolmas ja suurin reaktori jää edelleen toimintaan.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat