Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuopiolainen Newicon tähyää jo Iraniin

Suomalainen terveysteknologia kiinnostaa talouspakotteista vapautuvia iranilaisia

Talous
 
Sami Kero HS
Iranilaiset liikemiehet Seyed Sadjad Taghavi (oik.) ja Amir Hossein Arzi Fard tutustuivat suomalaisiin terveydenhuoltoalan yrityksiin Newiconin toimitusjohtaja Ossi Parviaisen seurassa.
Iranilaiset liikemiehet Seyed Sadjad Taghavi (oik.) ja Amir Hossein Arzi Fard tutustuivat suomalaisiin terveydenhuoltoalan yrityksiin Newiconin toimitusjohtaja Ossi Parviaisen seurassa. Kuva: Sami Kero HS

Suomalaiselle terveysteknologialle on avautumassa uusia markkinoita talouspakotteista vapautuvaan Iraniin.

"He haluavat uusinta teknologiaa, ja heillä on myös mahdollisuuksia maksaa siitä. Suunnitteilla on uusia sairaaloita jopa 150 000 vuodepaikan verran", kertoo kuopiolaisen terveysteknologiayritys Newiconin toimitusjohtaja Ossi Parviainen.

Newiconin kutsusta Suomessa on tällä viikolla vieraillut ensimmäinen iranilainen kauppavaltuuskunta vuosikausiin. Ryhmä iranilaisia ministereitä, sairaaloiden johtajia ja rakennuttajia on kiertänyt katsomassa muun muassa miten Newiconin valmistama täysautomaattinen lääkevarasto ja älykkäät lääkekaapit toimivat.

Iranilaiset ovat uusista mahdollisuuksista innoissaan.

"Olemme valmiita etenemään nopeastikin. Newiconin ratkaisuilla voimme tehostaa sairaala-apteekkien toimintaa", sanoo toimitusjohtaja Ali Asghar Taghavi Hamilton Companysta, joka toimii terveysteknologian jälleenmyyjänä.

Iranissa on jo käynyt lukuisia kauppavaltuuskuntia, vaikka pakotteita aletaan purkaa käytännössä aikaisintaan loppuvuonna. YK:n, Yhdysvaltain ja EU:n asettamia pakotteita voidaan purkaa, koska Yhdysvallat ja Iran pääsivät heinäkuussa sopuun Iranin ydinohjelman valvonnasta.

"Ovet ovat nyt auki. Tervetuloa maistamaan pala herkullista kakkua", kuvailee runollisesti Hamiltonin kumppaniyrityksen A&A Globalin toimitusjohtaja Amir Hossein Arzi Fard.

Arzi Fardin mukaan uusia sairaaloita rahoittavat valtion lisäksi pankit ja varakkaat yksityiset sijoittajat. Kansainvälisten arvioiden mukaan iranilaisten varoja on ollut pakotteiden vuoksi jäädytettyinä ulkomailla noin 88 miljardia euroa.

Yksi ongelma ulkomaisillekin yrityksille on aluksi se, miten rahan saa Iranissa liikkumaan. Rahoitusmarkkinoita koskevat pakotteet todennäköisesti puretaankin ensimmäisinä.

Arzi Fard harmittelee, että suomalaiset yritykset ovat toistaiseksi olleet hitaita.

"Meillä on käynyt isoja delegaatioita jo monista eri maista. Suomesta Newicon oli ensimmäinen."

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok) johtama suomalaisten kauppavaltuuskunta vierailee Iranissa joulukuussa.

Arzi Fardin mielestä suomalaisille on eduksi, että Suomi ei ollut talouspakotteita ajaneiden maiden etujoukoissa.

"Me muistamme hyvin mitkä maat olivat epäreilujen pakotteiden takana, mutta teemme tietysti kauppaa niidenkin kanssa. Suomalaisilla ei ole tätä rasitetta."

Iranissa tunnetaan myös hyvin suomalaisen teknologian korkea taso.

Newicon pääsi ensimmäisten joukossa Iraniin henkilökohtaisten suhteiden ansiosta. Yrityksen neuvonantajana toimiva brittiläis-suomalainen Iain Muir oli tutustunut Cambridgessa iranilaiseen konsulttiin Saeed Sadighiin, joka kutsui toimitusjohtaja Parviaisen Teheraniin syyskuussa.

"Kun olimme tutustuneet henkilökohtaisesti, he olivat valmiita tulemaan Suomeen näinkin nopeasti", Parviainen kertoo.

Newicon järjesti tutustumisen myös muutamaan muuhun alan yritykseen sekä tapaamisen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps) kanssa.

Newicon on vasta hiljattain alkanut panostaa vientiin, mutta yritys kasvaa nopeasti. Tänä vuonna liikevaihto nousee 6–7 miljoonaan euroon, kun se viime vuonna oli noin neljä miljoonaa euroa. Yrityksen johto on luottavainen, että iranilaisten kanssa päästään kauppoihin.

"Olemme valmiit ottamaan vastaan tilauksia, mutta niiden aikataulut on sitten sovittava kansainvälisten sopimusten mukaan", yhtiön markkinointijohtaja Jori-Matti Savolainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat