Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysyntä ja inflaatio hidastuu Kiinassa

Hintojen nousu hiipui syyskuussa ennakoitua enemmän

Talous
 
China Daily
Asiakkaat valitsivat tuoteita marketissa Suzhoussa Jiangsun maakunnassa keskiviikkona.
Asiakkaat valitsivat tuoteita marketissa Suzhoussa Jiangsun maakunnassa keskiviikkona. Kuva: China Daily

Kiinan inflaatio painui syyskuussa jo 1,6 prosenttiin uutistoimisto Kiinan kansallisen tilastokeskuksen mukaan.

Lukema on kehittyvälle ja virallisten tietojen mukaan yhä nopeasti kasvavalle taloudelle hyvin alhainen lukema.

Ruoan hinnan heilahduksista siivottuna tilanne vaikuttaa vieläkin synkemmältä: hinnat kallistuivat vain yhden prosentin.

Kuluttajahintojen kehitystä hälyttävämpää on tuottajahintojen jo pitkään jatkunut alamäki. Tuottajahinnat halpenivat syyskuussa vuoden takaisesta 5,9 prosenttia, mikä oli saman verran kuin elokuussa. Lukema oli suurin pudotus sitten finanssikriisin piinaaman vuoden 2009.

Tuottajahinnat ovat halventuneet uutistoimisto Reutersin mukaan jo 43 kuukautta peräkkäin.

Kiina tavoittelee tälle vuodelle seitsemän prosentin bruttokansantuotteen kasvua. Ensi maanantaina Kiina julkaisee arvion heinä-syyskuun talouskasvusta, joka jää uutistoimisto Bloombergin keräämän ennusteen mukaan 6,8 prosenttiin.

Kuluttajahintojen hallittu nousu kuuluu terveeseen talouskehitykseen. Yleensä inflaatio on vain osoitus tuotteiden virkeästä kysynnästä, mikä ohjaa yrityksiä nostamaan hintoja. Pahimmillaan inflaatio voi kuitenkin riistäytyä käsistä, jos kuluttajien ja yritysten luottamus rahan arvoon romahtaa.

Kehittyneiden talouksien, kuten Yhdysvaltojen, keskuspankit tavoittelevat yleensä noin kahden prosentin inflaatiota vuoden takaiseen verrattuna. Kehittyvissä talouksissa hinnat heilahtelevat herkemmin ja tavoitetaso on korkeampi.

Esimerkiksi Kiina tavoittelee noin neljän prosentin inflaatiota. Hintojen kehitys on kuitenkin jäänyt kauas tavoitteesta.

Huoli Kiinan, maailman toiseksi suurimman talouden, hyytyvästä kysynnästä vaikutti keskiviikkona osakemarkkinoihin ympäri maailmaa. Esimerkiksi Euroopassa osakkeet vajosivat jo kolmatta päivää peräkkäin.

Alhainen inflaatio tai jopa kuluttajahintojen lasku eli deflaatio on viime aikoina levinnyt lukuisiin talouksiin.

Deflaatio voi saada kuluttajat lykkäämään etenkin suuria ostoksia hintojen laskun jatkumisen toivosta. Se aiheuttaa myös velkaantumisen pahentumista, sillä deflaatio kasvattaa velkataakan reaaliarvoa.

Alle puolen prosentin inflaatio ja maailmantalouden yskähtely ovat saaneet Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin puntaroimaan ohjauskoron noston lykkäystä.

Euroalueella kuluttajahinnat halpenivat 0,1 prosenttia vuositasolla syyskuussa. Myös Iso-Britannia painui viime kuussa niukasti deflaation puolelle.

Intian keskuspankki on tottunut taistelemaan nopeaa hintojen nousua vastaan korkealla ohjauskorolla, mutta viime aikoina se on saanut rauhassa sivaltaa korkoa yhä matalammaksi. Inflaatio käväisi elokuussa vain 3,7 prosentissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat