Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin asuntomarkkinoilla on varovainen tunnelma – "Kauppoja tehty huomattavasti vähemmän kuin muutama vuosi sitten"

Asuntonäytöissä oli sunnuntaina hyvin hiljaista. Asunnontarve on kuitenkin hirveä, välittäjä sanoo.

Talous
 
Jukka Gröndahl HS
Rivitaloasunto Helsingin Tapanilassa on aivan kuin uusi, mutta yhtään katsojaa ei tule paikalle. Kiinteistönvälittäjä Jarmo Kärnä arvelee, että pyydetty hinta voi olla monelle liian kova.
Rivitaloasunto Helsingin Tapanilassa on aivan kuin uusi, mutta yhtään katsojaa ei tule paikalle. Kiinteistönvälittäjä Jarmo Kärnä arvelee, että pyydetty hinta voi olla monelle liian kova. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Erkkeri-ikkunasta aukeaa näkymä aurinkoiseen Kallioon. Myyntivälittäjä Jere Pesonen vaihtaa painoa jalalta toiselle ja poseeraa valokuvaajalle yhä uudestaan eri kohdissa asuntoa. Niitä ei 25 neliön yksiössä tosin ole kovin monta.

Mutta sijainti on mainio, Kolmannen linjan ja Siltasaarenkadun risteyksessä. Luulisi, että juuri näille kulmille haluaa asumaan vähintään puolet Suomen nuorisosta. Silti asuntonäytölle ei aurinkoisena lokakuun sunnuntaina tule yhtään asiakasta.

Fakta

Omakotikauppa piristyi eniten

 Käytettyjen asuntojen kauppamäärä kasvoi tammi–syyskuussa 2015 yhteensä noin viisi prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

 Eniten kasvoi omakotitalojen kauppa, 8,7 prosenttia viime vuodesta.

 Vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat huhti–kesäkuussa pääkaupunkiseudulla 11,3 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Muualla maassa omakotitalot kallistuivat 0,8 prosenttia.

 Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat pysyivät pääkaupunkiseudulla elokuussa samalla tasolla kuin vuosi sitten. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella hinnat laskivat 0,9 prosenttia.

Linnanmäen toisella puolella Alppiharjussa tilanne on vähän parempi. Persoonallisesti sisustettua 30 neliön yksiötä on tullut katsomaan kaksi ostajaehdokasta. Kumpikaan tuskin lopulta ostaa asuntoa.

"Kyllä tämä on meille liian pieni", Maarit Hohteri toteaa.

Kiinteistönvälittäjä Kari Terhon mukaan tämä on nyt asuntokaupan kuva.

"Ihmiset ovat hirveän varovaisia. Kauppoja on tehty huomattavasti viime vuotta vähemmän. Asunnontarve on kuitenkin hirveä eli kysyntää patoutuu koko ajan", Terho sanoo.

Tämän vuoden alusta syyskuun loppuun mennessä esimerkiksi Alppiharjussa oli myyty 58 asuntoa, kun vastaavana aikana vuonna 2009 niitä oli myyty 110 kappaletta.

Helsingin parhailla alueilla tilanne on todella omituinen. Kauppoja tehdään entistä vähemmän, mutta samaan aikaan neliöhinnat ovat nousseet entistä korkeammiksi.

Alppiharjussa asuntojen neliöhinnat nousivat vuoden 2009 keskimäärin 3 800 eurosta tämän vuoden 5 700 euroon.

Koko maassa kuva on maltillisempi. Kiinteistömaailma-ketju julkisti keskiviikkona selvityksen, jonka mukaan välittäjät odottavat pienten asuntojen menevän kaupaksi lähitulevaisuudessa entiseen malliin ja myös hintojen pysyvän. Perheasuntojen myyntiin odotetaan piristymistä, hinnoissa on kuitenkin pientä epävarmuutta. Omakotitalojen hintojen odotetaan sen sijaan laskevan.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holmilla on selitys.

"Kun ihmisillä ei ole varaa ostaa isoja asuntoja, he ostavat pienempiä. Ja koska pienten asuntojen neliöhinnat ovat keskimäärin korkeampia kuin suurten, neliöhinnat keskimäärin nousevat vaikka kauppojen määrä vähenee", hän kertoo.

Asuntokauppojen paine kohdistuu nyt etupäässä alueille, joissa asunnot ovat pieniä, kuten Kallioon ja sen ympäristöön.

"Ihmiset ylipäätään eivät pidä nyt kiirettä asunnon vaihtamisella, vaan odottavat parempia aikoja. Asuntojen hintojen nousu on niin maltillista, että kiirettä ei ole", Holm sanoo.

Asuntokauppa siis jumittaa.

Kasvukeskusten ulkopuolella ja jopa pääkaupunkiseudun kehyskunnissa isojen omakotitalojen ja asuntojen neliöhinnat laskevat ja myyntiajat pitenevät.

Tosin välittäjät muistuttavat, että omakotitalojen hintavertailuissa kannattaa olla varovainen. Kauppoja tehdään sen verran vähän ja talot ovat niin erilaisia keskenään, ettei neliöhinta välttämättä kerro totuutta.

Kovin vilkasta ei näytä olevan perheasuntojen kaupassa Helsingissäkään. Tapanilassa on kaupan aivan uuden veroinen runsaan 80 neliön rivitalokolmio, eikä paikalle tule yhtään katsojaa. 365 000 euron hinta on neliöihin ja alueeseen nähden ehkä turhan kova.

Kiinteistönvälittäjä Jarmo Kärnä kertoo, että selvästi edullisemman paritalon puolikkaan ensiesittelyssä aiemmin päivällä kävi kuusi perhettä.

Tämä on niin ikään välittäjien yhteinen viesti: hinnan pitää nyt olla kohdallaan.

Hinnat ovat myös sillä tavoin eriytyneet, että muutama vuosi sitten hinta saattoi olla sama kohteen kunnosta riippumatta. Nyt ihmiset katsovat hyvin tarkkaan remonttitarpeita ja asunnon kuntoa.

"Monet ihmiset eivät osaa eivätkä halua enää tehdä remonttia. Hyvässä kunnossa oleva asunto on huomattavasti helpompi saada kaupaksi", Kari Terho sanoo.

Mutta ennen pitkää patoutumat lähtevät purkautumaan. Esimerkiksi omakotitalokauppa oli vuosi sitten todella heikkoa. Tämän vuoden tammi–elokuussa vanhoja omakotitaloja myytiin kiinteistönvälitysalan tilastojen mukaan 8,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

"Perusasiat eivät muutu. Ihmisten elämäntilanteet elävät, tulee lapsia tai muutetaan pois kotoa. Ennen pitkää pitää vaihtaa asuntoa", Jere Pesonen sanoo.

Kiinteistövälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila arvioikin, että vaikka Helsingin asuntonäytöissä olisi hiljaista, se ei välttämättä kerro koko maan kaupankäynnin tyrehtymisestä.

Koko maassa käytettyjen asuntojen kauppamäärä tammi–elokuussa on noussut edellisvuodesta noin viisi prosenttia.

Jukka Gröndahl HS
Opiskelijan unelmakämppä Siltasaarenkadulla Kalliossa ei houkuttele paikalle yhtään katsojaa. Myyntivälittäjä Jere Pesonen miettii, että ehkä sää on liiankin hyvä.
Opiskelijan unelmakämppä Siltasaarenkadulla Kalliossa ei houkuttele paikalle yhtään katsojaa. Myyntivälittäjä Jere Pesonen miettii, että ehkä sää on liiankin hyvä.
Jukka Gröndahl HS
Kiinteistönvälittäjä Kari Terho näytti Maarit Hohterille 30 neliön yksiötä Alppiharjussa. Esittely houkutteli paikalla kaksi katsojaporukkaa.
Kiinteistönvälittäjä Kari Terho näytti Maarit Hohterille 30 neliön yksiötä Alppiharjussa. Esittely houkutteli paikalla kaksi katsojaporukkaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat