Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työruokailu pitää ravintola-alan hengissä – lounasseteleiden veroetu tuo tuloja ja työpaikkoja

Talous
 
Anni Koponen
Cafe Stoassa on tarjolla marokkolainen lounas.
Cafe Stoassa on tarjolla marokkolainen lounas. Kuva: Anni Koponen

Lounasruokailun tukeminen on Suomen julkiselle sektorille kannattavaa puuhaa. Näin väittää torstaina julkaistu Oxford Researchin tutkimus. Oxford Research on pohjoismainen tutkimusyhtiö.

Tutkimuksen mukaan veroetu maksaa itsensä takaisin lisääntyneiden ravintolakäyntien ja uusien työpaikkojen kautta – pelkästään lounasseteleiden veroetu tuo nettona yhteiskunnalle tuloja ainakin kahdeksan miljoonaa euroa.

Nykyään lounasseteleillä ostettuihin ruokiin liittyy 25 prosentin verovähennysoikeus: työnantaja maksaa neljänneksen työntekijöidensä lounaista ja vähentää osuuden firman voitoista, joiden pohjalta yritys maksaa yhteisöveroa. Henkilöstöruokaloiden saama vastaavanlainen veroetu on suurin piirtein 40 prosenttia.

Fakta

Lounasedun vaikutukset

 Tuo ainakin kahdeksan miljoonaa euroa verotuloja nettona

 Lisää työpaikkalounaita 34000 kappaleella päivittäin

 Työllistää yli tuhat työntekijää ravintola-alalle

 Lisää ravintola-alan kokonaiskysyntää 67 miljoonalla eurolla

 Parantaa työntekijöiden terveyttä ja työtehoa

Lounastaminen Suomessa

 Työpaikkaruokailua on suositeltu 1800-luvulta lähtien.

 Kansakoulut velvoitettiin tarjoamaan maksuttomaan kouluruokaa vuodesta 1948 lähtien.

 Lounassetelit otettiin käyttöön vuonna 1974. Myös työpaikkaruokalat yleistyivät, kun ilmaiseen kouluruokaan tottuneet siirtyivät työelämään.

 Työpaikkaravintoloissa syödään nykyään noin kolmannes työlounaista, muissa ravintoiloissa ja baareissa noin 15 prosenttia.

 Lounassetelien markkinat ovat noin 240 miljoonaa euroa vuodessa.

 124 000 suomalaista syö setelilounaita päivittäin. Lounassetelien arvo vaihtelee 6,20–10,10 euron välillä.

Lähde: Oxford Research

Matkailu- ja ravintolapalvelujen etujärjestön Maran toimitusjohtaja Timo Lappi pitää lounasruokailua elintärkeänä koko toimialan kannalta. Lounassetelit tuovat asiakkaita ravintoloihin.

”Lounasruoan osuus kaikesta ravintolaruoasta on melkein 70 prosenttia.”

Hän uskoo, että tuettu lounasruokailu on vaikuttanut suuresti koko toimialaan.

”Suomi on ollut menneinä vuosina vain vähän kaupungistunut maa, ja paljon ihmisiä on asunut pienillä paikkakunnilla ja maaseudulla. Työaikaisen ruokailun valtiontuki on vaikuttanut suuresti siihen, että Suomeen on kehittynyt monipuolinen ja rikas ravintolakulttuuri.”

Lounasseteleitä lompakoistaan kaivelevat nälkäiset työntekijät muodostavat ravintola-alan peruspilarin.

”Ilman valtion tukea ravintola-ala olisi kokonaan toisen näköinen”, Lappi arvioi.

Hän luottaa, että lounasetu säilyttää asemansa jatkossakin, vaikka hallitus etsii säästökohteita uutterasti.

”En usko, että etuun puututaan. Työruokailun kansanterveydelliset vaikutukset ovat niin suuret. Monissa muissa maissa syödään lounaaksi patonkeja, rasvaista pikaruokaa tai ehkei kunnolla ollenkaan.”

Lapin mukaan tuen leikkaaminen ei toisi valtiolle tuloja.

”Se vain vähentäisi ravintolaruokailua, ja ihmiset siirtyisivät yhä enemmän eväiden syömiseen.”

Työssä käyvistä suomalaisista suurin osa syö jo nykyään työpaikan ruokaloissa tai tuo omat eväät töihin.

Toinen tutkimuksen laatijoista, Oxford Researchin Suomen tytäryhtiön toimitusjohtaja Arttu Vainio arvioi, että ilman lounasetua 34 000 ihmistä jättäisi päivittäin ravintolalounaan väliin.

”Lounareilla syödään noin 124 000 lounasta päivässä. Osa tästä väestä jättäisi syömättä ilman verotukea. Määrä on laskettu ravintola-alan kysynnän hintajouston mukaan.”

Kysynnän hintajousto tarkoittaa, kuinka paljon kulutuksen määrä muuttuu, kun jonkun tuotteen hinta muuttuu.

”Käyttäjän näkökulmasta lounaan hinta nousisi. Hinnan nousun vaikutus aiheuttaisi sen, että noin 30 prosenttia porukasta jättäisi syömättä. Luultavasti jousto olisi vielä isompi, koska näissä lukemissa on mukana muutakin kuin pelkkä lounasruokamyynti.”

Vainio vakuuttaa, että tutkimus on tehty ilman ennakkoasenteita tai painostusta. Tutkimuksen tilasi lounasseteleitä toimittava Edenred Finland -yhtiö. Selvitys julkistettiin torstaina Palvelualojen ammattiliiton Pamin, Maran ja Edenredin yhteisessä seminaarissa.

”Meidän annettiin tehdä tutkimusta ihan omin päin.”

Vainion mukaan tutkimus on laadittu varovaisesti.

”Pyöristykset on tehty aina alaspäin. Esimerkiksi lounaan syömättä jättävien määrä oli tarkkaan ottaen 34 850, mutta pyöristimme luvun 34 000:een. Joka vaiheessa luvut on otettu hiukan alas, jotta emme ainakaan liioittelisi. Myös hintajouston pohjaksi valitsimme maltillisimman arvion.”

Mara toivoisi, että lounasseteleiden veroetua kasvatettaisiin nykyisestä 25 prosentista.

”Kyllä varmasti on nostovaraa. Moni luulee, että suurin osa ihmisistä käyttää lounasseteleitä tai -kortteja ruokailuun, mutta se ei pidä paikkaansa. Lounasseteleiden markkinakoko on vain 200–300 miljoonaa euroa, kun koko lounasmarkkina on Suomessa useiden miljardien eurojen kokoinen”, toteaa toimitusjohtaja Lappi.

Hänen mukaansa ravintolaruokailun kasvu loisi työpaikkoja ja toisi valtiolle arvonlisä- sekä ansioverotuottoja.

Ravintola-ala tarvitsee poikkeuksellisen runsaasti työvoimaa liikevaihtoon suhteutettuna. Esimerkiksi vähittäiskaupassa, joka sekin kuuluu paljon työvoimaa vaativien toimialojen joukkoon, yhden hengen työllistyminen vaatii kolme kertaa enemmän liikevaihtoa kuin ravintola-alalla.

Vainio laskee, että lounasseteleiden veroedun kasvattaminen esimerkiksi 40 prosenttiin ei enää toisi yhteiskunnalle suoraan lisää tuloja, mutta lisäisi silti työllisyyttä.

”Lounareiden veroedun nostaminen 25 prosentista samalle tasolle henkilöstöruokaloiden kanssa ei aiheuttaisi yhteiskunnalle kustannuksia. Muutos toisi verotappioita 15 miljoonaa euroa, mutta myös tuloja 15 miljoonaa. Nettovaikutus olisi siis nolla.”

Vainion mukaan ravintolaruokailua kasvattamalla Suomi pääsisi hyödyntämään matalapalkka-alojen runsasta työvoiman tarjontaa. Tutkimuksen mukaan lounasseteleiden veroetua nostamalla 40 prosenttiin syntyisi 640 uutta kokoaikaista työpaikkaa.

”Yhteiskunnan kannalta olisi hyödyllistä, että yhä useampi söisi ravintoloissa ja näin yhä useampi saisi töitä. Etuja tulee pitkällä aikavälillä myös työssä jaksamisen ja terveyden kannalta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat