Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman rikkain prosentti omistaa yli puolet

Raportti: Tuloerot ovat jatkaneet kaiken aikaa kasvuaan vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen

Talous
 
Maria Manner
carlo allegri reuters
Ihmiset kävelivät New Yorkin pörssin ohi syyskuun 21. päivänä 2015.
Ihmiset kävelivät New Yorkin pörssin ohi syyskuun 21. päivänä 2015. Kuva: carlo allegri reuters

Tuloerot maailmassa jatkavat yhä kasvuaan, kertoo sveitsiläispankki Credit Suissen raportti. Rikkain prosentti maailman väestöstä omistaa puolet koko maailman varallisuudesta.

Pankin tällä viikolla julkaistun Global Wealth 2015 -raportin mukaan tuloerot ovat useimmissa maissa kasvaneet vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. Edellisessä mittauksessa viime vuonna rikkain prosentti omisti 48 prosenttia maailman varallisuudesta, nyt vähän yli 50 prosenttia.

Maailman rikkain kymmenys omisti kuluvan vuoden puolivälissä 87,7 prosenttia kaikesta varallisuudesta. Maailman köyhempi puolikas taas omistaa kokonaisvarallisuudesta yhteensä alle prosentin.

Vaikka tulonjako on vääristynyt vaurainta huippua kohden, pankin tutkijat varoittavat väheksymästä keski- ja pienituloisten taloudellista merkitystä.

Keskiluokka jatkaa yhä kasvuaan nousevissa talouksissa ja etenkin Aasiassa. Keskiluokkaan kuuluu pankin mukaan 664 miljoonaa ihmistä eli 14 prosenttia maailman väestöstä. Kiinan keskiluokka on nyt ensi kertaa jo suurempi kuin Yhdysvaltojen.

Raportin mukaan keskiluokan varallisuus kasvaa kuitenkin hitaammin kuin maailman rikkaiden.

Sveitsiläispankin määritelmässä keskiluokkaan pääsee, jos varallisuutta on vähintään kaksi kertaa maan vuotuisen keskitulon verran.

Vuosittaisessa raportissa tarkastellaan kotitalouksien rahoitusvarallisuutta eli osakkeita, muita sijoituksia ja talletuksia sekä kiinteistöomaisuutta, joista on vähennetty velat.

Raportista selviää myös, että vauraus on yhä keskittynyt ensisijaisesti Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Etenkin Yhdysvalloissa vauraus kasvoi "vaikuttavaa vauhtia". Myös Kiinassa varallisuus kasvoi selvästi.

Varallisuuden kasvu johtuu raportin perusteella ennen muuta osakkeiden hintojen noususta ja rahoitusvarallisuuden kasvusta Yhdysvalloissa.

Maailman kokonaisvarallisuus tosin väheni ensi kertaa vuoden 2008 jälkeen dollareissa laskettuna. Se johtuu isolta osin muiden valuuttojen heikentymisestä suhteessa dollariin, sillä ilman sitä varallisuus olisi kasvanut.

Raportin mukaan maailman asukkaiden varakkaampaan puoliskoon pääsee jo, jos omaisuus velkojen jälkeen on 3 210 dollaria.

Kymmenen varakkaimman prosentin joukkoon kuuluakseen tarvitsee 68 800 dollarin omaisuuden, ja kaikkeen rikkaimpaan prosenttiin 759 900 dollaria.

Suhteessa asukaslukuun eniten varallisuutta on Sveitsissä. Se on maailman ainoa maa, jossa varallisuus aikuista asukasta kohden on yli 500 000 dollaria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat