Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asp:n ehdot mutkistuvat, tiliä ei kannata avata 15-vuotiaana

Lisäkoron saa vain reilulta viideltä ensimmäiseltä vuodelta, eli säästäminen kannattaa tehdä nopeasti ja suurilla summilla

Talous
 
Anni Reenpää Lehtikuva
Ensiasunnon hankintaan tarkoitettua asuntosäästötiliä ei kannata lisäkorkosyistä avata 15-vuotiaana, jos ennakoitu säästöaika on pitkä ja säästöt ovat alkuvuosina pieniä.
Ensiasunnon hankintaan tarkoitettua asuntosäästötiliä ei kannata lisäkorkosyistä avata 15-vuotiaana, jos ennakoitu säästöaika on pitkä ja säästöt ovat alkuvuosina pieniä. Kuva: Anni Reenpää Lehtikuva

Hallitus aikoo alentaa asuntosäästöpalkkio- eli asp-säästämisen ikärajan 15 vuoteen nykyisestä 18 vuodesta. Finanssiala on ajanut alaikärajan laskemista vuosikausia.

Ajatus on mitä kaunein. Nuori aloittaa säästämisen varhain, laittaa kesätyöpalkat ja lastenvahtipalkkiot asp-tilille. Hän oppii säästämisen ja tarkan taloudenpidon hyveen.

Fakta

Lisäkorko vain viideltä vuodelta

 Asp-tilin voi avata 18–39-vuotias ensiasunnon ostamista suunnitteleva.

 Tilille pitää säästää vähintään 10 prosenttia asunnon hinnasta. Talletusmäärä vuosineljännestä kohden on 150–3 000 euroa.

 Talletuksia pitää tehdä ainakin kahdeksan vuosineljänneksen aikana, mutta välissä voi olla taukoja. Tilin voi vaihtaa pankista toiseen.

 Säästöille saa prosentin verottoman koron. Asuntoa ostaessa saa pankista riippuen 2–4 prosentin lisäkoron ensimmäiseltä viideltä säästövuodelta.

 Jos asuntolainan korko nousee yli 3,8 prosentin, saa asuntovelallinen valtiolta korkotukea 70 prosenttia. Asp-lainan ottaja saa valtiolta lisäksi maksuttoman takauksen.

Uudistukseen liittyy kuitenkin kompa, joka saa sen vaikuttamaan pankkien oman edun tavoittelulta. Asp-järjestelmän tärkein rahallinen etu on nimittäin se, että säästöille saa huomattavan lisäkoron säästämisen päätteeksi. Lain mukaan korko voi vaihdella 2–4 prosentin välillä. Melkein kaikki pankit ovat kilpailusyistä päätyneet maksamaan neljä prosenttia, vaikka se on niiden näkökulmasta aivan hirvittävä korkotaso.

Tavallisten käyttelytilien korot ovat painuneet yleisen korkotason mukana pyöreään nollaan.

Kompa tulee siitä, että lisäkoron saa vain säästöjen aloitusvuodelta ja seuraavilta viideltä säästövuodelta. Jos säästämisen aloittaa pikkusummilla 15-vuotiaana ja kiihdyttää tahtia vasta yli 20-vuotiaana, kun pääsee oikeasti töihin, lisäkoron tuotto jää hyvin pieneksi.

Neljän prosentin korko voi tarkoittaa niin huomattavia summia, että säästäminen kannattaa keskittää enintään viiteen vuoteen.

Nordean HS:lle tekemät esimerkkilaskelmat valottavat tuottoeroa. Jos laittaa asp-tilille viiden vuoden ajan maksimisumman eli 3 000 euroa neljä kertaa vuodessa, sijoitusten tuotto neljän prosentin korolla on viidessä vuodessa yli 6 000 euroa. 1 500 euronkin säästösummalla tuotto on yli 3 000 euroa.

Jos sen sijaan kitkuttaa ensimmäiset viisi vuotta asp-säästämisen minimillä, joka on 150 euroa per vuosineljännes, lisäkoron tuotto jää noin 300 euroon. Kaikkein hölmöintä on avata tili varmuuden vuoksi 15-vuotiaana ja olla laittamatta sen jälkeen tilille mitään muutamaan vuoteen. Lisäkorkoaika juoksee, vaikka säästämisessä pitäisi taukoa.

Mikään ei estä säästämästä ensin tavalliselle säästötilille tai muihin sijoitustuotteisiin. Sieltä säästöt voi siirtää asp-tilille tiiviissä tahdissa, kun arvioi asunnon ostohetken lähestyvän.

Hallituksen päätös sorkkia asp-järjestelmää jälleen kerran on ylipäätään hämmentävä. Järjestelmää uudistettiin viimeksi vain runsas vuosi sitten. Silloin säästämisen yläikärajaa nostettiin. Edellisen hallituksen asuntoministeri Pia Viitanen (sd) halusi nimenomaan jättää alaikärajan 18 vuoteen finanssialan lobbauksesta huolimatta. Viitasen mielestä ikärajan laskeminen lisäisi epätasa-arvoa, kun varakkaiden perheiden vanhemmat ja sukulaiset voisivat kartuttaa lasten asuntosäästöjä.

Nykyhallituksen esitys ottaa tämän huomioon niin, että alle 18-vuotias voi laittaa tilille vain omia työtulojaan ja muita varoja, joita hän holhoustoimilain mukaan voi hallita. Lakiteknisesti hankalan pykälän valvominen tuottaa jälleen sitä turhaa byrokratiaa, josta tämän hallituksen piti päästä eroon.

Nuorten työtulot ovat joka tapauksessa niin pieniä, että käytännössä uudistuksen merkittävin seuraus lienee se, että pankit pääsevät laistamaan ison lisäkoron maksamisesta asp-säästöille.

Hallituksen lakiesitys aspin ikärajan alentamisesta on lausuntokierroksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat