Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aktivistisijoittaja iski Telia-Soneran kimppuun – osake halpeni heti

Talous
 
Vilhelm Stokstad TT
Telia-Soneran toimitusjohtaja Johan Dennelind kertoi syyskuun puolivälissä Tukholmassa, että yhtiö vetäytyy kiistanalaisilta markkinoilta Keski-Aasiasta, Moldovasta ja Nepalista.
Telia-Soneran toimitusjohtaja Johan Dennelind kertoi syyskuun puolivälissä Tukholmassa, että yhtiö vetäytyy kiistanalaisilta markkinoilta Keski-Aasiasta, Moldovasta ja Nepalista. Kuva: Vilhelm Stokstad TT

Yhdysvaltalainen rahastoyhtiö Muddy Waters hyökkäsi torstaina teleoperaattori Telia-Soneran kimppuun.

Yhtiö julkaisi Telia-Soneran hallitukselle lähettämänsä kirjeen, jossa se väittää Telia-Soneran Keski-Aasian ja Nepalin liiketoiminnoissa olevan paljon laajempia ja vakavampia väärinkäytöksiä kuin yhtiö on toistaiseksi kertonut. Muddy Waters ennustaa Telia-Soneran joutuvan hyvin suuriin vaikeuksiin ja moittii ankarasti yhtiön hallitusta ja johtajia.

Artikkeliin liittyvät

Telia-Sonera on suurista pohjoismaalaisista yhtiöistä ensimmäinen, johon aktivistisijoittaja on hyökännyt. Muddy Watersin [mutainen vesi] nimi perustunee kiinankielisestä sananlaskusta "mutaisesta vedestä isot kalat ongitaan".

Yhtiön tarkoituksena tuskin on hyvässä tarkoituksessa paljastaa mahdollisia epäselvyyksiä. Katsauksessaan Muddy Waters ilmoittaa nimittäin myyneensä lyhyeksi Telia-Soneran osakkeita, jolloin se pyrkii hyötymään osakkeen halpenemisesta.

Rajujen väitteiden takia Telia-Soneran osake heikkeni torstaina Tukholman pörssissä kolme prosenttia. Telia-Sonera ilmoitti torstaina, että se ei yhdy rahastoyhtiön johtopäätöksiin.

"Aiemman ilmoituksensa mukaisesti Telia-Sonera auttaa kaikin tavoin Ruotsissa, Alankomaissa ja Yhdysvalloissa meneillään olevissa tutkimuksissa. Telia-Sonera on mahdollisimman avoin ja läpinäkyvä listautumisvaatimusten ja menossa olevien selvitysten suhteen", yhtiön ilmoittaa tiedotteessa.

Ruotsissa poliisi epäilee Telia-Soneraa ja sen johtajia lahjonnasta Uzbekistanissa. Rikosepäilyjä tutkivat myös Yhdysvaltojen ja Alankomaiden viranomaiset.

Rikoksesta epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä epäiltyihin rikoksiin. Ruotsalainen media on esittänyt myös väitteitä, että Telia-Sonera olisi lahjonut Azerbaidžanin presidentin perhettä ostaessaan paikallisen operaattorin.

Muddy Waters on aikaisemminkin hyökännyt yhtiöiden kimppuun, jos niiden liiketoiminnassa on jotakin epäselvyyksiä. Hyökkäyksen tekee mielenkiintoiseksi sekin, että Telia-Soneran kaksi suurinta osakkeenomistajaa ovat Ruotsin ja Suomen valtiot.

Vuonna 2011 Muddy Waters teki vuonna vastaavan hyökkäyksen kiinalaiseen metsäyhtiöön Sino-Forestiin.

Rahastoyhtiö väitti, että Sino-Forest on vääristellyt kirjanpitoaan ja se on tosiasiassa miljardien dollarien pyramidihuijaus. Sino-Forestin osake romahti väitteiden julkistamispäivänä 80 prosenttia, kaupankäynti osakkeella piti keskeyttää ja myöhemmin yhtiö hakeutui yrityssaneeraukseen.

Vastaavia aktivistisijoittajien hyökkäyksiä on tehty ulkomailla viime vuosina yhä enemmän. Vajaat kolme vuotta sitten sijoittaja William Ackman esitteli raportin, jossa hän väitti laihdutusjuomia ja lisäravinteita verkostomarkkinoilla myyvän Herbalifen olevan pyramidihuijaus.

Ackman myi Herbalifen osakkeita lyhyeksi sijoitusrahaston Pershing Square Capitalin kautta miljardilla dollarilla. Aluksi Herbalifen osake halpeni, mutta on sittemmin taas vahvistunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat