Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen Solu uskoo mullistavansa tietokoneet – Ei ikkunoita, valikkoja eikä hiirtä

Pieni ohjelmistoyhtiö on kehittänyt uuden tietokoneen ja käyttöjärjestelmän

Talous
 
Tietokone valmistetaan Oulussa.
Tietokone valmistetaan Oulussa.

Suomalainen ohjelmistoyhtiö Solu on kehittänyt uuden tietokoneen ja käyttöjärjestelmän, jolla se yrittää haastaa Microsoftin ja Applen valta-aseman. Tietokone valmistetaan Oulussa.

"Kyse on dramaattisesti erilaisesta käyttöjärjestelmästä ja laitteesta. Käyttöjärjestelmässä ei ole ikkunoita, valikkoja eikä hiirtä. Kaikki on mietitty alusta loppuun uudella tavalla", kertoo Solun toimitusjohtaja Kristoffer Lawson.

Tietokone ja käyttöjärjestelmä julkistetiin San Franciscossa aamuyöllä Suomen aikaa.

Käyttöjärjestelmän sovellukset ohjelmoidaan HTML5-tekniikoilla, jotka ovat nykyisin laajasti käytössä verkkosivuilla ja muissa sovelluksissa. Tietokone on hyvin pieni: noin 10 kertaa 10 senttimetriä. Siinä on pieni kosketusnäyttö, jolloin se toimii myös kannettavana tietokoneena. Yhtenä valmistusmateriaalina on hyödynnetty puuta.

Solun ajatuksena on, että tietokonetta käytetään kytkemällä se suurempaan näyttöruutuun. Kuluttaja maksaa käyttöjärjestelmästä kuukausimaksua, joka on noin 20 dollaria kuukaudessa. Osa kuukausimaksusta kanavoidaan kehittäjille, jotka ohjelmoivat tietokoneeseen sovelluksia.

"Käyttöjärjestelmä toimii pilvestä. Käyttäjän ei tarvitse tehdä lainkaan esimerkiksi varmuuskopioita. Olemme kehittäneet tietokoneeseen myös uuden selaimen. Siinä toimivat lisäksi Android-sovellukset ja esimerkiksi Word-tekstinkäsittelyohjelma."

Tietokoneen voi tilata ennakkomaksulla perjantaista lähtien Kickstarter-joukkorahoituspalvelun kautta.

Lawsonin mukaan ensimmäisen tietokoneet toimitetaan sovelluskehittäjille vuodenvaihteessa ja kuluttajille keväällä. Solu on hankkinut tietokoneen kehittämistä varten rahoitusta noin kaksi miljoonaa dollaria.

"Pitkän ajan kuluessa tavoitteena on, että kaikki tulevat käyttämään Solua", sanoo Lawson.

Solun perustivat vuonna 2014 Kristoffer Lawson, Javier Reyes ja Pekka Nikander, joka on yksi tietoturvaohjelmistoja kehittävän Nixun perustajista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat