Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postin hallituksen puheenjohtaja valtion roolista: "Sataprosenttinen omistus ei tarpeen"

Postin hallituksen puheenjohtaja Arto Hiltunen pitäisi valtion osaomistajana yksityistämisissä

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Valtionyhtiöiden hallitusten pitää miettiä vain yhtiön etua, ei yhteiskunnan etua, Arto Hiltunen linjaa.
Valtionyhtiöiden hallitusten pitää miettiä vain yhtiön etua, ei yhteiskunnan etua, Arto Hiltunen linjaa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Valtion ei ole enää tarpeellista omistaa sataprosenttisesti Postin, Altian ja VR:n kaltaisia kaupallisia yhtiöitä, sanoo Postin hallituksen puheenjohtaja Arto Hiltunen. Hiltusen mielestä näiden yhtiöiden yhteiskunnalliset velvoitteet voidaan hyvin hoitaa lainsäädännöllä.

Postin hallituksen puheenjohtaja ei kuitenkaan halua neuvoa valtio-omistajaa siinä, pitäisikö Posti yksityistää – ja miten se tehtäisiin.

Fakta

Omistajapolitiikasta luvassa päivitys

 Pääministeri Juha Sipilän hallitus antaa ensi vuoden alussa eduskunnalle päivityksen valtion omistajapolitiikasta sekä suunnitelman omistusten hoidosta.

 Valtionyhtiöistä viimeksi keskustelua on herättänyt VR. Monopoliasemaa aiotaan purkaa avaamalla rataliikennettä kilpailulle tietyillä reiteillä.

"Viestini on ainoastaan se, että aika on sillä tavalla muuttunut, että tällainen sataprosenttisen omistamisen malli ei ole välttämätön yleisvelvoitteiden hoitamiseksi", Hiltunen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa. "Tehtäväni tässä asemassa ei ole ryhtyä neuvomaan."

Postin yleispalveluvelvoitteita kuten tiettyjä kirje- ja pakettilähetyksiä, jakeluvälejä, laatikkojen tyhjentämistiheyksiä ja postitoimipaikkojen minimietäisyyksiä, säädellään jo nyt lailla.

Hiltunen ottaa postilaitosten yksityistämisestä tuoreiksi esimerkkimaiksi Britannian, Japanin ja Belgian. Niissä kaikissa valtio on jäänyt isoksi omistajaksi.

"Näen, että valtion omistusta kannattaa pitää niillä toimialoilla ja niissä yhtiöissä, jotka ovat jollakin tavalla huoltovarmuuden tai yhteiskunnallisen kehityksen kannalta merkittäviä niin kuin VR tai Fortum", Hiltunen sanoo. "Posti totta kai kuuluu samaan sarjaan."

Esimerkiksi Britannia aloitti postilaitoksensa yksityistämisen kaksi vuotta sitten, ja nyt osuutta on myyty asteittain niin, että valtio omistaa postista enää 15 prosenttia. Brittihallitusta ja osakeantia valmistelleita pankkeja on arvosteltu omistuksen myymisestä aluksi aivan liian alhaiseen hintaan.

"Osakeanti ja hinnoittelu ovat äärimmäisen herkkiä. Joskus menee liian kalliilla, joskus liian halvalla", Hiltunen sanoo.

Hiltunen sivuaa valtio-omistajuutta ensi maanantaina julkaistavassa kirjassaan "Johtamisesta". Hän on entinen SOK:n pääjohtaja, joka jätti paikkansa tammikuussa 2010 aivoinfarktin jälkeen.

Hiltunen on jatkanut elinkeinoelämän vaikuttajana ja johtaa nykyisin Postin hallituksen lisäksi Vehon hallitusta ja on esimerkiksi Metsäliiton, Metsä Tissuen ja rakennusyhtiö SRV:n hallitusten jäsen.

Posti on irtisanonut satoja työntekijöitä useaan otteeseen sinä aikana, kun Hiltunen on johtanut valtionyhtiön hallitusta vuodesta 2011.

Hiltunen pohtii uudessa kirjassaan valtio-omistajuuteen liittyviä ristiriitoja. Yhteiskunnan etu ja valtionyhtiön etu joutuvat törmäyskurssille silloin, kun valtionyhtiö irtisanoo työntekijöitä ja kasvattaa samalla kansantalouden työttömyyslukuja.

Hiltusen mielestä valtionyhtiön hallituksen pitää silti toimia samoilla periaatteilla kuin yksityisillä markkinoilla: ajaa vain yhtiön etua.

"Hallituksesta käsin ei voi oikein lähteä ajattelemaan niitä laajoja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Se on maan hallituksen asia pohtia."

Hiltusen mielestä meneillään oleva yhteiskunnan laaja rakennemuutos on joka tapauksessa välttämätön.

"Emme voi ratkaista ongelmaa niin, että verovaroilla tai yritysten varoilla pidetään yllä työpaikkoja, jos niitä vastaavaa työtä ei ole."

 

Arto Hiltunen kertoo sunnuntaina julkaistavassa Ura-liitteessä, millainen on hyvä pomo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat